Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Hovězí polévka z papiňáku

04 - hovězí polévka z papiňákuU nás doma vývar nebo snad dokonce bujón neměl místo v jídelníčku. Ne že bychom jej nemívali k nedělnímu obědu. Kuřecí nebo hovězí polévka vždy s nudlemi. Někdy domácími od babičky. Ty byly sváteční. Tak to vše ano. A často. Ovšem ten přístup. Ale já už na ten fakt skoro zapomněl. Až nedávno při nákupu masa na mletí jsem neopomněl přibrat jako vždy něco na vývar a vzpomenul si na rodiče a jejich vaření nedělní polévky. Tlakový hrnec, maso, něco málo zeleniny, koření a voda. Hodinka na plotně a třicet minut odpočinku mimo ni. Hotovo. Chtěl jsem to znova vyzkoušet a na chvíli vybočit z už navyklého standardu. No a tady máte výsledek který jsem původně ani rozepisovat nechtěl. Jenže…to ale až nakonec.

 

Tak co to tady máme? Vy vidíte vývar s kousky masa a mrkve. Já bych mohl tvrdit, že je to hovězí bujón s plátečky masa a karotkovými julienne restovanými na hovězím sádle. A je. Jenomže ten vývar je z papiňáku. A nestojí za nic!

bujón s masem a karotkou02

 

A o tom to je. Tlakový hrnec je opravdu úžasná věcička. Potřebujete li rychle připravit něco tuhého do stavu jedlého. Tedy kus masa, u mne jednoznačně dršťky, hovězí srdce (které nikdy nevařím) a podobně. Na to je opravdu skvělý. Na vývar ale opravdu ne! Pokud ovšem…

 

Použití papiňáku, neboli tlakového hrnce

1/ Není nic snazšího. Konkrétně u hovězí polévky je to jen o nalití studené vody, vložení všech surovin, uzavření a přivedení k varu co nejrychleji.

2/ Bezpečnost. Je rozumné nenaplnit jej více než ze 2/3, maximálně 3/4. Po přivedení k varu odstavíme na neslabší plamínek který na sporáku máme a necháme v případě hovězího masa 1-1,25 hodiny syčet. To podle kvality masa.

3/ Otevírání a opět bezpečnost. V určený čas odstavíme a necháme 15 minut odpočívat. Postavíme do dřezu, pustíme na něj tenký pramínek studené vody a necháme být. Až ostře zasyčí, je hotovo. Můžeme otvírat. Samozřejmě nespěcháme li, je tady druhá možnost. Prostě jej nechejte na plotně. To je ideální pro předpřípravu.

4/ Příprava předem. Chcete vařit polévku k obědu, nebo zrychlenou svíčkovou například? Uvařte maso se vším ostatním večer. Tak, abyste odstavili hrnec chvíli před spaním. Ráno prostě sundáte poklici a pokračujete. V tomto případě je ale lepší nevařit plný čas, ale klidně o 1/4 méně. Rodiče takto připravovali právě svíčkovou a byla parádní.

 

Je tady minimálně jeden důvod jeho použití. Máte li k dispozici tuhé maso a nestojíte o dokonalý bujón protože ten průměrný výsledek stejně použijete jako součást další polévky. No a já si po ochutnání vývaru z papiňáku vzpomněl na nedávnou zapraženou polívku. To je ale jiný šálek kávy. Tedy polévky. Takže si ji připomeňme.

žebro a pupek na polévku

 

Suroviny

– 1,5l vývar
– 3PL mouka
– karotka
– maso
– vejce
– pažitka
– vellenka
– sůl a pepř

 

Postup

1/ Vývar tentokráte z papiňáku. Nestojí za nic sám o sobě. Je ale dost dobrý pro další úpravu.

2/ Tedy vývar přivedeme k varu a mezitím si na suché horké pánvi orestujeme do zlatava hladkou mouku. Včas odstavíme a necháme 5 minut chladnout. Poté vsypeme do zavařovací sklenice se dvěma deckami studené vody, uzařeme a zašejkujeme si. Hotová jíška za pár minut. A hlavněbez tuku.

3/ Toto vlijeme do vroucího vývaru a na mírném plamínku provařujeme 10 minut. Pak přidáme dle chuti upravenou zeleninu. Jak vidno, já použil karotkové julienne restované na sádýlku vysráženém na chlazeném vývaru. Dalších několik minut vaříme, vmícháme vajíčko a a obrané překrájené maso z vývaru.

4/ Víte jak správně dostat vejce do polévky? To myslím vážně. Polévkou jen mírně vroucí zamícháte jedním směrem a vytvoříme vír. Vlijete jen lehce rozmíchané vejce a pokračujeme stejným směrem. Pak zastavíme míchání do protisměru a necháme chvíli jen zlehka probublávat. Odborník by řekl, že je žádoucí aby vejce nebylo rozmícháno rovnoměrně a občas byly vidět i cítit v ústech kousky jak bílku, tak žloutku. A jsou vidět na obrázku níže.

 

Každopádně vychutíme jak komu vyhovuje – já vellenkou, pepřem, pažitkou. A podívejte na krásu. Už nepoznáte že vývar byl jen průměrný a naopak se divíte! Tomu jak je možné stále dostat v tolika jídelnách a restauracích ty hrůzy podivné, když toto je tak snadné.

02 - hovězí polévka z papiňáku

 

Prostě hovězí polévka z papiňáku

 

brnkačka pro ty uspěchanější z nás

Hovězí polévka z papiňáku_postcard01

 

MDMP

Shrnutí
recipe image
Název
Hovězí polévka z papiňáku
Datum vystavení
Hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)
Sdílejte...

4 komentáře to “Hovězí polévka z papiňáku”

  • enza says:

    Kdybych se tak sral s polévkou jako ty tak druhé dělám dva dny ty Babico. Jím abych žil a ne že žiju abych žral. Točit na jednu stranu, udělat výr, pak na druhou 😀 nepěstuješ za oknem houbičky?

    • Moje Dobroty says:

      Tak tohle je výborný komentář. Vážně dík za pobavení. Budu kontrovat pouze na dvě témata. Vír se nepíše s Y !!! a když „nežiješ abys žral“, tak co se montuješ do stránek o vaření a jídle?
      P.M.

    • Hannah12 says:

      @enza:
      mě by docela zajímalo, jak tím výrem točíte. Chytnete ho za pařáty, zdvihnete nad hlavu a točíte nejdřív doleva a pak na druhou stranu? Nebo snad výra držíte za křídla a mírně upažíte a točíte…no, zkrátka možností se nabízí spousta, že? A v které ruce ho držíte? Prostě chtělo by to nějaký obšírnější elaborát.
      Čeština je sviňa, což? 🙂 🙂

      • Nicole says:

        No teda já se ted tak zasmála 😀 SUPER KOMENTÁŘ, paní Hannah12 😀 … Samozřejmě vír 🙂 Výr je samozřejmě pták 🙂

Komentáře