Hovězí roládka podruhé – na smetaně
Kdo vyzkoušel už ví. Že nejlepší způsob jak připravit naprosto dokonalé dušené (pečené) hovězí i z ne právě parádního masa je jednoduchá roláda. Co se nedaří s většinou kdovíjak kvalitním masem v celku, je jasně fajnové v podobě roládky náležitě protažené slaninkou. Vždyť si jen představte klasického španěláka. No a proč ji navíc nepřipravit tradičně – v poctivé české omáčce na svíčkovou s knedlíky. Dnes karlovarskými. Nemůžete udělat chybu i když v celé kombinaci je změna. V omáčce povidla a chutově jednoznačně výraznější knedlíček. K celému receptu mne inspirovaly dvě věci: svatební svíčková Dity P. z jejího pořadu a chuť opět si zarolovat kus hovězího. No a taky potřeba ukázat vám, že i z laciného masa lze připravit opravdovou parádičku. Vždyť níže zobrazený vysoký roštěněc, spíše už krk prodávají u Blahuty (a už jen tam jezdím na slušné laciné hovězí) za asi 110 Kč/kg s kostí. Celý popis dnes bude opět hlavně ve fotografiích což některé z vás jistě potěší. Viď Peťko 🙂
Smetanová omáčka s hovězí roládou a karlovarským knedlíkem
Suroviny na asi 5 porcí omáčky
– 5PL máslo
– 5PL olej
– 1PL mouka
– 600g maso
– 50g slanina
– sůl a pepř
– 2ks cibule /150g/
– 3ks velká mrkev / 350g/
– 1ks malý celer /350g/
– 1čl sušený tymián
– 5ks bobkový list
– 8ks nové koření
– 10ks celý pepř
– 2PL cukr
– 2PL ocet
– 1PL povidla
– 2PL dijonská hořčice
– 2ks kolečka citronu bez kůry
– 1l vývar z kostí a ořezů
– 1ks zakysaná smetana /200g/
– 1ks smetana na šlehání /200g/
Postup ve fotografijích
>> Nejdříve si samozřejmě založíme vývar pokud již není v lednici. Popravdě připravovat jej ráno před omáčkou bych si nelíznul ani já. Moc práce, příliš času na přípravu. Tohle jídlo chce už hotový a silný.
>> Maso – není to roláda klasická, ale jen srolované maso. Tudíž naklepeme jen trochu. A o toto mi vlastně šlo – z kusu nepříliš vábného běžně používaného tak leda na guláš připravit něco efektního už na pohled. Myslím že na konci zříte. Tedy dále solíme a pepříme. Poklademe slaninou a pevně zamotáme. Vázání jsem ukázal už tady. Popravdě i to vše jsem si připravil už večer předem.
>> Maso – opět už v pokojové teplotě pak obalíme v mouce a opečeme na části oleje a másla ze všech stran. Odložíme do už zapnuté trouby. Já namísto oleje použil ztuhlý lůj z vývaru. Krásně voní.
>> Základ – ve výpeku s další částí másla orestujeme cibuli do tmavší zlaté barvy. Dík obvyklému ne právě pravidelnému tmavnutí jednotlivých kousků si pomůžeme tradičním zalitím půldeckou vody a opětovným odvařením. Klidně dvakrát.
>> Základ – přidáme hrubě strouhanou zeleninu a opět tak – jen ta voda už je zbytečná. Poté si uděláme uprostřed důlek a na horké dno sypneme cukr. Ten necháme zkaramelizovat až se rozteče. Na něj nalijeme ocet – opatrně. Docela to prská. Promícháme s celým základem a opět stejně tak přidáme hořčici a povidla. Promícháme. Doplníme kořením a zalijeme horkým vývarem. Co se tymiánu týče je množství podle Dity. Já použil jen špetku.
>> Pečeme – no ano, opět trouba. Na plotně já už tohle nedělám. Vložíme tedy maso i se šťávou kterou pustilo a necháme v trobě pomalu péci pod poklicí při 160C. Tady opět Dita – těch jejích 220C opravdu nechápu. Proč to tak drtit? Každopádně doměkka což u mne trvalo asi dvě hodiny abych pak při obědě zjistil že půl hodinky navíc by jednoznačně masu prospělo. Co se tekutiny týče podlil jsem ještě asi třemi deckami vody a půl hodiny před koncem zahustil jíškou.
>> Dokončení – obě smetany jsem přidal rovnou do základu už bez masa a nechal ještě chvíli zlehka probublávat na plotně. Na maso mám svůj postup ať už se jedná o pečeni, nebo vařené hovězí. Rozmotám provázky a celý kus pevně a horký zabalím do fólie. Uchová si veškerou šťávu. Krájím poté plátky i plastem a jen sundám jako z kolečka salámu. Stejně tak karlovarský knedlík. Ne ovšem tradiční houskový.
>> Dokončení – hotovou omáčku ručně pasíruji přes dosti hustý cedník. Žádný mixér. Nepotřebuju v ní zbytky už stejně dokonale vyvařené zeleniny a hlavně koření. Tady opět připomínám Ditu. Vůbec nechápu kolik úsilí musela vložit do pasírování aby v hrnci měla to uvidíte na videu. Mne i tak bere do ruky slušná křeč když vyrábím to svoje. Každopádně výsledek jako vždy v už plastovém kastrolu dobře promíchám a nechám ještě 3 minutky v mikrovlnce. Pak dokončím vychucením a zahuštěním oříškem studeného másla.
>> Servis – na talíř k celé porci prostě patří kousek citronu a už v základu použitá povidla, nebo brusinky. Stejně tak kopeček šlehačky či kysané smetany. No a něco zeleného. To si nikdy neodpustím já.
porcička pro Mišutku
jde to i s rejží
a samozřejmně tradičně – později
Trochu pracnější, ale skvělé. Dobrou chuť přeji.
MDMP