Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hovězí roládky plněné slaninou a zelím pečené v cibulovém sosu

Hovězí minirolády plněné slaninou a zelím_postcard…a podávané s bramborovou kaší i překvapivě chutným salátkem z pečené zeleninky.

Nejdříve mne jen napadlo jak asi bude chutnat Záhorácký závitek z hovězího. A pak ještě další důvod pro přípravu jsem měl. Že totiž i z relativně ošklivého masa lze připravait parádní porce rozplývající se na jazyku. No a nakonec je tady překvapení. Nejenže maso je naprosto skvělé a křehké jako dortíček. Dík náhodné inspiraci na Facebooku jsem si takříkajíc dovymyslel skvělý vlažný míchaný salátek jež opravdu potěšil a chutnal parádně. Je v kurzu a určitě jej tady ještě nejednou zahlédnete.

 

Takže nejdříve to maso páč tím to celé začínalo

– 2x250g plátek hovězího
– 80g slanina
– 100g zelí kysané
– 300g cibule
– 1PL sádlo
– 1PL máslo
– 1PL mouka
– 1/2l vývar hovězí
– sůl a pepř

 

 

>> Maso si naklepeme na stejnoměrnou tloušťku, solíme a pepříme. Srolované necháme chvíli odpočívat v lednici už nezabalené ať si trochu dýchá. Já volil vysoký roštěnec těsně za krkem. Je už dost celistvý a zárověň dostatečně tučný a tedy šťavnatý ve výsledku.

 

Na klepání pozor. Měl jsem tentokráte nesmyslnou potřebu začít v sedm ráno a navíc v neděli. V sedm patnáct mi u dveří zvonil vytočenej soused. Trapné a příjemný jsem nebyl. V podstatě jsem povídal toto: “když já dostanu chuť na řízek v neděli v sedm, tak si ho naklepu i kdyby traktory padaly.

Ale při zavírání dveří jsem mu popřál hezkou neděli. Fakt 😛

 

vlevo plát roštěnce – polovina koupeného, vpravo už naklepaný

vysoký roštěnec01

 

 

>> Na sádle restujeme cibuli pokrájenou nadrobno a to dosti dohněda. Aby se nepřipalovala pomůžeme si vodou či vývarem a vždy po odpaření tekutiny lehce podlijeme. Poté většinu odebereme do nádoby která půjde do trouby a na zbylé promícháme pokrájené zelí. Osolené necháme chvíli prochladnout.

>> Na maso vyskládáme tenké plátky slaniny a rozložíme cibulkové zelí. Asi na dvě třetiny plochy. Pak lehce zahneme boční okraje dovnitř a začneme rolovat přičemž dostatečně stáhneme. A převážeme motouzem.

 

Styl vázání je věcí osobní volby. Já nedávno uvedl lehký návod tady.

 

přichystané plněné plátky

HR_příprava01

 

zamotané a svázané roládky

HR_příprava03

 

 

>> Celé a zavázané roládky už jsou dostatečně pevné na hrubší zacházení. Obalíme je v mouce a opečeme ze všech stran v másle dočervena. Položíme na cibuli v pekáčku a podlijeme horkým vývarem. Na tom tentokráte trvám! Vývar = skvělá šťáva žádné další dochucení.

 

Na opečení v másle si dáme opravdu záležet. Mouka se stane krásnou krustičkou a to celé dá cibulové šťávě skvělou chuť.

 

opečené roládky v cibulovém základu

HR_příprava06

 

a podlité vývarem, podlil jsem až do dvou třetin z čehož vyplývá že není zapotřebí utopit maso úplně

HR_příprava07

 

 

>> Pod poklicí pomalu pečeme v troubě na 140°C. Vyšlo to asi na 3,5 hodiny. Já je nechal ještě 30 minut odpočívat a vyndal z cibulového základu který jsem zredukoval na polovinu. Pak přepasíroval. Rovázané roládky jsem stáhnul do potravinářské fólie a tím pádem se po dalších 20.minutách skvěle porcovaly.

 

Výsledek je jednoznačný. Nejen že hovězí maso si s kysaným zelíčkem skvěle rozumí. Dík velmi těsnému spojení (zamotal jsem jsem to opravdu nafest) se v trobě z něj stala opět kompaktní hmota, ve které zelí už jen stěží hledáte. Prostě fajnové porce na talíř a…

 

právě jsem to vyndal z trouby

HR_hotovo

 

a po rozvázání krásná jednolitá paráda z hovězího masíčka

HR_hotovo03

 

 

Tolik pokusná část s hovězím masem. Nadále jsem měl v plánu první porci tradičně s bramborovou kaší a tak se také stalo. Jenže… To už ale v samostatném článku. Ten si totiž salátek z pečené zeleniny jednoznačně zaslouží.

 

tady prosím vynikající hovězí plné chutí a měkké jako dortík, kdo očekával řez jako z reklamy budiž zklamán a tak mu třeba, já chtěl chuť, krása je to tak jako tak, jo a ještě k tomu sosíku: díky pane Pepato za jeden z vašich receptů a nápad (Y)

HR s brkaší

 

 

Ještě poznámka k časům a úspoře toho vlastního. Mám vyzkoušeno že když si to celé připravím odpoledne a večer v devět vypnu troubu, do rána si vše krásně odpočine. Klidně můžete pokračovat po dvanácti hodinách. Opravdu žádný problém.

 

 

dodatečně ještě porce s bramborovým pyré

roládky a bramborové pyré

 

s rýží a rukolou

Hovězí roládka s rýží a rukolou01

 

 

PS: jistým rádoby rétorikům se omlouvám za slovo problém. Byl jsem v posledních snad osmi letech tolikrát jimi poučen o nevhodnosti tohoto výrazu, že… Ale víte co? Ať mi vlezou na záda. Prostě žádný problém a tečka.

 

 

MDMP

Sdílejte...

Komentáře