Hovězí roládky plněné slaninou a zelím pečené v cibulovém sosu
…a podávané s bramborovou kaší i překvapivě chutným salátkem z pečené zeleninky.
Nejdříve mne jen napadlo jak asi bude chutnat Záhorácký závitek z hovězího. A pak ještě další důvod pro přípravu jsem měl. Že totiž i z relativně ošklivého masa lze připravait parádní porce rozplývající se na jazyku. No a nakonec je tady překvapení. Nejenže maso je naprosto skvělé a křehké jako dortíček. Dík náhodné inspiraci na Facebooku jsem si takříkajíc dovymyslel skvělý vlažný míchaný salátek jež opravdu potěšil a chutnal parádně. Je v kurzu a určitě jej tady ještě nejednou zahlédnete.
Takže nejdříve to maso páč tím to celé začínalo
– 2x250g plátek hovězího
– 80g slanina
– 100g zelí kysané
– 300g cibule
– 1PL sádlo
– 1PL máslo
– 1PL mouka
– 1/2l vývar hovězí
– sůl a pepř
>> Maso si naklepeme na stejnoměrnou tloušťku, solíme a pepříme. Srolované necháme chvíli odpočívat v lednici už nezabalené ať si trochu dýchá. Já volil vysoký roštěnec těsně za krkem. Je už dost celistvý a zárověň dostatečně tučný a tedy šťavnatý ve výsledku.
Na klepání pozor. Měl jsem tentokráte nesmyslnou potřebu začít v sedm ráno a navíc v neděli. V sedm patnáct mi u dveří zvonil vytočenej soused. Trapné a příjemný jsem nebyl. V podstatě jsem povídal toto: “když já dostanu chuť na řízek v neděli v sedm, tak si ho naklepu i kdyby traktory padaly.
Ale při zavírání dveří jsem mu popřál hezkou neděli. Fakt 😛
vlevo plát roštěnce – polovina koupeného, vpravo už naklepaný
>> Na sádle restujeme cibuli pokrájenou nadrobno a to dosti dohněda. Aby se nepřipalovala pomůžeme si vodou či vývarem a vždy po odpaření tekutiny lehce podlijeme. Poté většinu odebereme do nádoby která půjde do trouby a na zbylé promícháme pokrájené zelí. Osolené necháme chvíli prochladnout.
>> Na maso vyskládáme tenké plátky slaniny a rozložíme cibulkové zelí. Asi na dvě třetiny plochy. Pak lehce zahneme boční okraje dovnitř a začneme rolovat přičemž dostatečně stáhneme. A převážeme motouzem.
Styl vázání je věcí osobní volby. Já nedávno uvedl lehký návod tady.
přichystané plněné plátky
zamotané a svázané roládky
>> Celé a zavázané roládky už jsou dostatečně pevné na hrubší zacházení. Obalíme je v mouce a opečeme ze všech stran v másle dočervena. Položíme na cibuli v pekáčku a podlijeme horkým vývarem. Na tom tentokráte trvám! Vývar = skvělá šťáva žádné další dochucení.
Na opečení v másle si dáme opravdu záležet. Mouka se stane krásnou krustičkou a to celé dá cibulové šťávě skvělou chuť.
opečené roládky v cibulovém základu
a podlité vývarem, podlil jsem až do dvou třetin z čehož vyplývá že není zapotřebí utopit maso úplně
>> Pod poklicí pomalu pečeme v troubě na 140°C. Vyšlo to asi na 3,5 hodiny. Já je nechal ještě 30 minut odpočívat a vyndal z cibulového základu který jsem zredukoval na polovinu. Pak přepasíroval. Rovázané roládky jsem stáhnul do potravinářské fólie a tím pádem se po dalších 20.minutách skvěle porcovaly.
Výsledek je jednoznačný. Nejen že hovězí maso si s kysaným zelíčkem skvěle rozumí. Dík velmi těsnému spojení (zamotal jsem jsem to opravdu nafest) se v trobě z něj stala opět kompaktní hmota, ve které zelí už jen stěží hledáte. Prostě fajnové porce na talíř a…
právě jsem to vyndal z trouby
a po rozvázání krásná jednolitá paráda z hovězího masíčka
Tolik pokusná část s hovězím masem. Nadále jsem měl v plánu první porci tradičně s bramborovou kaší a tak se také stalo. Jenže… To už ale v samostatném článku. Ten si totiž salátek z pečené zeleniny jednoznačně zaslouží.
tady prosím vynikající hovězí plné chutí a měkké jako dortík, kdo očekával řez jako z reklamy budiž zklamán a tak mu třeba, já chtěl chuť, krása je to tak jako tak, jo a ještě k tomu sosíku: díky pane Pepato za jeden z vašich receptů a nápad (Y)
Ještě poznámka k časům a úspoře toho vlastního. Mám vyzkoušeno že když si to celé připravím odpoledne a večer v devět vypnu troubu, do rána si vše krásně odpočine. Klidně můžete pokračovat po dvanácti hodinách. Opravdu žádný problém.
dodatečně ještě porce s bramborovým pyré
s rýží a rukolou
PS: jistým rádoby rétorikům se omlouvám za slovo problém. Byl jsem v posledních snad osmi letech tolikrát jimi poučen o nevhodnosti tohoto výrazu, že… Ale víte co? Ať mi vlezou na záda. Prostě žádný problém a tečka.
MDMP