Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hovězí srdce na morku a slaninová rýže

04Česká klasika moderně, snadno a rychle. I takto bych ten pokrm mohl prezentovat. Nic na tom není a přestože hovězí srdce je sval nebývale tuhý, dík tlakovému hrnci máte oběd hotový během hodiny a půl. Popravdě, 70 minut z toho padne za oběť masu. No ale co už. Za tu dobu dá se stihnout mnoho dalšího, včetně kompletní přílohy.

Droby z jídelníčků v českých jídelnách, restauracích, ba i domácnostech takřka vymizely. A je to škoda. Doměkka dušené hovězí srdce je maximálně libové a jemné maso. Stejně tak jazyk. Obzvláště ten uzený. A ještě něco. Původně jsem tento recept měl odložený od začátku únory na někdy. Ale překvápko na Náplavka Street Food 8. dubna mne jaksi popostrčilo.

 

Hovězí srdce na morku

Prosím pěkně, opravdu nic neřešte a šoupněte to tlakáče. V tomto případě je to výhra a maximum ušetřené práce. Přidejte k řekněme sedmisetgramovému kousku 2-3 lžíce smažené cibulky, jednu lžíci jahel, sůl a morkovou kost. Pak 70 minut dusit, vyjmout, rozmixovat a procedit omáčku.

 

01

 

Slaninová rýže

Klasická příprava, ale tentokrát na sádle vyškvařeném ze slaniny. Takže na něm do skla šalotka nebo cibule, k tomu máslo, rýže, vroucí voda, poměr jako vždy 2:3, sůl a pod poklicí na mírném plamínku než se komplet vsákne. Pak odstavit, deset minut odpočinek a je to. Slaninu na servis.

 

02

 

No a to překvápko

Na foodeventu Náplavka Street Food 8.4. byl mimo jiné stánek Perú Gastro a ti měli v nabídce dvě zajímavosti. Ne poprvé jsem vyzkoušel nápoj připravený z vařené fialové kukuřice. Už nedávno jsme se kamarádem shodli že je skvělý. No a dnes měli i Anticuchos – grilované kousky hovězího srdce s omáčkou ze žlutých papriček a bramborami z grilu. A to mně dostalo. Srdce na grilu? No fakt a paráda a tím pádem inspirace. Takže fotka a:

 

"Hned v ponděli mažu do řeznika kupit kusek. Naložim platky do majdy na Kimchi, eště cosi přidam a frknu do vakua na tyden. Bo na tym stanku mi prozradili, že oni to marinuju tři dni. Kuuurňa! To musi byt fajne…"

 

Anticuchos - grilované kousky hovězího srdce od PerúGastro

 

Každopádně srdíčko z tlakáče ještě jednou, s kaší z brambor a mrkve…

03

 

MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře