Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Hovězí vývar? No jasně že rajská…

06-jídlo hotovoJe to tak. Když je k dispozici fajnový vývar jako ten posledně, je jasná i rajská. I kdybych si jím měl naředit jen polívku z pytlíku. A tu jsem tady už zmiňoval. Není li zbytí, normálně v něm rozmíchám tu z Lidlu co stojí desetikačku. Ovšem dnes jinak. Stále však co nejjednodušejc. Tedy opět s použitím kupované smažené cibulky. Tuhletu mám z Ikea, za 99,- Kč/kg. Skvělá cena i kvalita. Vážně.

Postup je tak snadný, že netřeba nějak se rozepisovat. Takže tradiční popisky k obrázkům a nakonec vychytávky.

 

 

Rajská, chcete li rajčatová omáčka

Rád bych předem poznamenal, že už nezkouším. Nehledám a nepokouším osud. I když jsem včera četl recept od Kamu, na omáčku s pečenými rajčaty (děsně zajímavou), dělám to po svém a maximálně jednoduše. Samozřejmě s ohledem na vás. Chybí li tady někomu čerstvá rajčata, pak musím poznamenat jednoznačný důvod. Já, i když rád nakupuji a vybírám si, nehodlám neustále testovat která že ta rajčata jsou natolik fajn, že ideání. Takže pixla z Lidlu za 13 kaček a fertyk. Loupaná, krájená…

 

Jdeme na to

1/ Masová směs. Složení bude až v následujícím článku. A zajímavé. Každopádně k masu jemně krájená cibule a trocha včerejší dušené rýže…

01-maso,rýže,cibule

 

2/ Já to rád tak i tak. Takže dvě polpetky a dva plněné lusky. Do trouby pod poklicí na 170°C/30 minut. Pak…

03-maso a papriky

 

3/ Základ na omáčku. Plechovka rajčat, 1PL cibulka, 1PL cukr, sůl, pepř, skořice dle chuti. A 3 deci vývaru. Pomalu vaříme pod poklicí 30 minut…

02-příprava na omáčku

 

4/ Přidáme lžíci strouhaného perníku, dalších 10 minut vaříme a rozmixujeme. Pokud opravdu kvalitně, netřeba pasírovat. Ale nesmí tam být slupky z rajčat…

04-omáčka dokončení

 

5/ Časově to vychází skvěle. Zalijeme to v troubě tím ze sporáku….

05-jídlo dokončení

 

6/ Po dalších 30. minutách je hotovo. Lehké, snadné, relativně rychlé a…

06-jídlo hotovo

 

7/ Děsně dobré. S polpetkou a těstovinami…

10-těstoviny servis

 

8/ Ještě lepší. Plněný paprikový lusk s jasmínovou rýží…

11-rýže servis

 

9/ A tradičně. S houskovým knedlíkem. Já vím, já vím! Knedlík uprostřed léta je tak trochu pitomina. Ale musel jsem. A litoval. S rejží je totiž nejlepší… 😀

04-rajská s hk

 

Fintičky

>> Není od věci začít 100 gramy hrubě strouhané mrkve a celeru. Restované na sádle. Ale já to vynechávám. Ta zemitá chuť je spíše dobrá v zimní verzi.

>> Jednoznačně není od věci začít na másle opečenými půlkami rajčátka. Stačí jedno či dvě. A opékat do hněda, pomalu, řezem dolů.

>> No a na vylepšení decinka vína dle chuti a to včetně barvy. Jinak řečeno to i to, sušší. Na vychucení pak klidně med namísto cukru a kousek řapíku v průběhu přípravy.

 

Fakt

Ještě k těm rajčatům z plechovky. Stejně jako mne nepřesvědčíte o lepších za vyšší cenu (já velký rozdíl nevidím), tak ani o odklonu k čerstvým. Prostě ta z pixle jsou dík technologii zpracování pro mne ideální a výsledek na talíři maximálně přesvědčivý. Důležitý je pro mne jen fakt, že jsou loupaná. To snad vyplývá z popisů výše.

 

A další na řadě je původně zamýšlený burger. A ne jen tak ledajaký. Takže zatím pá. Pavel. MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
No jasně že rajská…
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Sdílejte...

2 komentáře to “Hovězí vývar? No jasně že rajská…”

  • Staniol says:

    Skvele! Pristi tyden mi dorazi navsteva. Ja ji delam trochu jinak, ale ingredience pomerne stejne. Tentokrat dam to opecene rajcatko na masle navic a trochu vina. A privezl jsem si tymianovy med z Krety! Uvidime, co z toho vznikne. Diky moc Pavle!

Komentáře