Hovězí vývar? No jasně že rajská…
Je to tak. Když je k dispozici fajnový vývar jako ten posledně, je jasná i rajská. I kdybych si jím měl naředit jen polívku z pytlíku. A tu jsem tady už zmiňoval. Není li zbytí, normálně v něm rozmíchám tu z Lidlu co stojí desetikačku. Ovšem dnes jinak. Stále však co nejjednodušejc. Tedy opět s použitím kupované smažené cibulky. Tuhletu mám z Ikea, za 99,- Kč/kg. Skvělá cena i kvalita. Vážně.
Postup je tak snadný, že netřeba nějak se rozepisovat. Takže tradiční popisky k obrázkům a nakonec vychytávky.
Rajská, chcete li rajčatová omáčka
Rád bych předem poznamenal, že už nezkouším. Nehledám a nepokouším osud. I když jsem včera četl recept od Kamu, na omáčku s pečenými rajčaty (děsně zajímavou), dělám to po svém a maximálně jednoduše. Samozřejmě s ohledem na vás. Chybí li tady někomu čerstvá rajčata, pak musím poznamenat jednoznačný důvod. Já, i když rád nakupuji a vybírám si, nehodlám neustále testovat která že ta rajčata jsou natolik fajn, že ideání. Takže pixla z Lidlu za 13 kaček a fertyk. Loupaná, krájená…
Jdeme na to
1/ Masová směs. Složení bude až v následujícím článku. A zajímavé. Každopádně k masu jemně krájená cibule a trocha včerejší dušené rýže…
2/ Já to rád tak i tak. Takže dvě polpetky a dva plněné lusky. Do trouby pod poklicí na 170°C/30 minut. Pak…
3/ Základ na omáčku. Plechovka rajčat, 1PL cibulka, 1PL cukr, sůl, pepř, skořice dle chuti. A 3 deci vývaru. Pomalu vaříme pod poklicí 30 minut…
4/ Přidáme lžíci strouhaného perníku, dalších 10 minut vaříme a rozmixujeme. Pokud opravdu kvalitně, netřeba pasírovat. Ale nesmí tam být slupky z rajčat…
5/ Časově to vychází skvěle. Zalijeme to v troubě tím ze sporáku….
6/ Po dalších 30. minutách je hotovo. Lehké, snadné, relativně rychlé a…
7/ Děsně dobré. S polpetkou a těstovinami…
8/ Ještě lepší. Plněný paprikový lusk s jasmínovou rýží…
9/ A tradičně. S houskovým knedlíkem. Já vím, já vím! Knedlík uprostřed léta je tak trochu pitomina. Ale musel jsem. A litoval. S rejží je totiž nejlepší… 😀
Fintičky
>> Není od věci začít 100 gramy hrubě strouhané mrkve a celeru. Restované na sádle. Ale já to vynechávám. Ta zemitá chuť je spíše dobrá v zimní verzi.
>> Jednoznačně není od věci začít na másle opečenými půlkami rajčátka. Stačí jedno či dvě. A opékat do hněda, pomalu, řezem dolů.
>> No a na vylepšení decinka vína dle chuti a to včetně barvy. Jinak řečeno to i to, sušší. Na vychucení pak klidně med namísto cukru a kousek řapíku v průběhu přípravy.
Fakt
Ještě k těm rajčatům z plechovky. Stejně jako mne nepřesvědčíte o lepších za vyšší cenu (já velký rozdíl nevidím), tak ani o odklonu k čerstvým. Prostě ta z pixle jsou dík technologii zpracování pro mne ideální a výsledek na talíři maximálně přesvědčivý. Důležitý je pro mne jen fakt, že jsou loupaná. To snad vyplývá z popisů výše.
A další na řadě je původně zamýšlený burger. A ne jen tak ledajaký. Takže zatím pá. Pavel. MDMP






Skvele! Pristi tyden mi dorazi navsteva. Ja ji delam trochu jinak, ale ingredience pomerne stejne. Tentokrat dam to opecene rajcatko na masle navic a trochu vina. A privezl jsem si tymianovy med z Krety! Uvidime, co z toho vznikne. Diky moc Pavle!
Ale tak to jooo. Krásný a vysloveně chutný nápad. Jen do toho a výsledek sem prosím 😀