Hovězí žebro po cikánsku a jasmínová rýže s cibulkou a řapíkatým celerem
V souvislosti s dokonalým hovězím z TRMS mne napadlo, že to obecně "obyčejné žebro na polívku", tady ovšem jiná dimenze kvality masa, by se dokonale hodilo k přípravě pikantní české klasiky obývající každý jídelníček české komunistické jídelny osmdesátých let minulého století. Cikánské hovězí pečeně. Pomalým dušením v troubě při 150C a přidáním jen lehce restované zeleniny na másle z toho bude prostě nádherná dobrota – výrazná a přitom lehounká šťáva téměř bez mouky a zeleninka s kousky chilli papriček, s jasmínovou rýží, nebo třeba bramborovými gnocchi, či slovenskými haluškami…
No jo, ale do centra Prahy cesta právě nebyla a shodou okolností jsem nerazil na něco onačejšího. Taková náhoda. Právě když jsem žačal ochutnávat vynikající hovězí z TRMS, vstoupil jsem do právě míjeného řeznictví, které znám maximálně z okna tramvaje. Nabídka průměrná, ceny průměrné, ale nákup se přeci jen konal. No a najednou koukám na tu nádheru! Na jednom podnose žebro a hrudí "na polívku" a na vedlejším, světe div se, pruh žebra napříč přes kosti, podle jejich velikosti evidentně z ne příliš velikého kusu a dobrých 40 cm na délku. 95,-Kč/Kg! A už se vyptávám: z čeho odkud a tak dále. Tak prej z mladého býčka, český chov. O tom šťastném teleti bych si iluze raději nedělal, ale třeba to vyzkůšat.
No a pravdu hned na začátku: nebylo to ani zdaleka vono a za tuhle cenu jsem měl už mnohem lepší kousky. No ale úplně špatné to maso taky nebylo.
Takže vhůru do vaření a jak už to u mne bývá, pěkně po mým!
Z čeho 3 porce
750g hovězí žebro s kostí
1ks větší cibule
1ks stroužek česneku
50g slanina
2PL mouka hladká
1dl víno bílé
3PL rajčatové pyré
sůl a pepř
1ks paprika bílá
1ks stroužek česneku
1ks feferonka sterilovaná
1ks kyselá okurka /50-70g/
plátek másla
vyškvařená slanina
>> Maso dle vlastní chuti rozdělené na jednotlivá žebra, nebo vcelku, tedy pruh jak jsem ho koupil dobře solíme a pepříme. Obalíme v mouce a dáme opéci na restovanou cibuli. Tu si předem připravíme na vyškvařené slanině, ze které odložíme škvarky. Cibuli pěkně dohněda zkaramelizujeme.
Tedy orestovat dozlatava, lehce zastříknout vodou, vyrestovat a tak několikráte, dokud není všecka stejně tmavá.
>> Přidáme česnek, pyré a zastříkneme vínem. Vše promícháme, zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a pod poklicí pomalu dusíme doměka. Jedno zdali na plameni, nebo v troubě. Tam ovšem tak asi při 150°C.
>> Na pánev k slaninovým škvarkům přidáme kousek másla a překrájenou papriku, feferonku, česnek, a na jemné nudličky kyselou okurku. Lehce zpěníme a na směs zcedíme hotovou šťávu.
Podáváme s rýží. Já si připravil jasmínovou s červenou cibulkou a řapíkatým celerem.