Hovězí žebro pomalu tažené ve vývaru s glazírovanou zeleninkou
Vývar
1/2kg hovězí žebro nebo hrudí
1,5l vývar hovězí
odkrojky zeleniny
Glazírovaná zelenina
1ks mrkev
1ks cibule červená střední /nebo celé šalotky/
3ks stonek řapíku
4ks stroužek česneku
1čl máslo
1čl olivový olej
1čl med
3PL vývar
3PL víno bílé suché
sůl a pepř
několik kapek chilli omáčky /Sriracha, nebo Tabasco/
>> Opláchnuté a osušené maso vložíme do vroucího vývaru. Pokud je kvalitní, není třeby už nic přidávat a maso ochucovat. Já samozřejmě vložím ještě zkrojky zeleniny, protože je škoda vyhodit. Pomalu, ne klokotem vaříme doměka.
A to je celé! Vývar doléváme teplou vodou a nakonec už jen redukujeme na asi litr.
>> Zeleninu si očistíme a pokrájíme na větší kusy. Tvar dle vlastní volby (viz. obrázek). Na oleji s máslem nejdříve minutku restujeme mrkev, přidáme cibuli, ideálně na čtvrtky, nebo podélné plátky, česnek a řapíkatý celer. Solíme, pepříme a dodáme několik kapek chilli. Polijeme medem, zastříkneme vínem a po chvilce vývarem. Necháme 1-2 minuty pod poklicí a pak odkryté lehce zredukujeme tekutinu. Té má zbýt jen malinko, ale ne nutně. Klidně si udělejte šťávy více. Mně ale šlo zeleninu glazírovanou, ne utopenou v tekutině.
A to je úplně celé! Podáváme maso v horkém vývaru. To si přeloží každý na zeleninu, spapá vývar a pak se láduje tím ostatním. Já se tedy ládoval s neskrývaným adšením.
Přeji všem dobrou chuť.
A ještě finta
Takto vařené maso si klidně připravte den předem. Nechte zchladnout ve vývaru a teprve poté vyjměte a zabalte do fólie. Bude mnohem šťavnatější. Další den krájejte klidně s obalem a kousky jen stačí prohřát tři minutky v tom vývaru.