Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hovězí žebro pomalu tažené ve vývaru s glazírovanou zeleninkou

Vařené hovězí Na tři porce potřebujeme

Vývar

1/2kg hovězí žebro nebo hrudí

1,5l vývar hovězí

odkrojky zeleniny

 

Glazírovaná zelenina

1ks mrkev

1ks cibule červená střední /nebo celé šalotky/

3ks stonek řapíku

4ks stroužek česneku

1čl máslo

1čl olivový olej

1čl med

3PL vývar

3PL víno bílé suché

sůl a pepř

několik kapek chilli omáčky /Sriracha, nebo Tabasco/

 

 

>> Opláchnuté a osušené maso vložíme do vroucího vývaru. Pokud je kvalitní, není třeby už nic přidávat a maso ochucovat. Já samozřejmě vložím ještě zkrojky zeleniny, protože je škoda vyhodit. Pomalu, ne klokotem vaříme doměka.

A to je celé! Vývar doléváme teplou vodou a nakonec už jen redukujeme na asi litr.

>> Zeleninu si očistíme a pokrájíme na větší kusy. Tvar dle vlastní volby (viz. obrázek). Na oleji s máslem nejdříve minutku restujeme mrkev, přidáme cibuli, ideálně na čtvrtky, nebo podélné plátky, česnek a řapíkatý celer. Solíme, pepříme a dodáme několik kapek chilli. Polijeme medem, zastříkneme vínem a po chvilce vývarem. Necháme 1-2 minuty pod poklicí a pak odkryté lehce zredukujeme tekutinu. Té má zbýt jen malinko, ale ne nutně. Klidně si udělejte šťávy více. Mně ale šlo zeleninu glazírovanou, ne utopenou v tekutině.

A to je úplně celé! Podáváme maso v horkém vývaru. To si přeloží každý na zeleninu, spapá vývar a pak se láduje tím ostatním. Já se tedy ládoval s neskrývaným adšením.

Přeji všem dobrou chuť.

glazírovaná zelenina

 

Vařené hovězí,glazírovaná zelenina03

A ještě finta

Takto vařené maso si klidně připravte den předem. Nechte zchladnout ve vývaru a teprve poté vyjměte a zabalte do fólie. Bude mnohem šťavnatější. Další den krájejte klidně s obalem a kousky jen stačí prohřát tři minutky v tom vývaru.

Sdílejte...

Komentáře