Hovězí filátka na cibuli s gremolatou
Krásná ukázka jak hovězí maso v jednoduché úpravě dokáže nadchnout i zklamat zároveň. Hovězí filátka nakrájená ze zakoupené roštěnky, doma se ukazující jako loupaná plec a v kvalitě za tu cenu opravdu špatné. Tak vypadal tento oběd i večeře. Nicméně to je moje jednorázová smůla. Každopádně jídlo takto připravené a opět vycházející z chuti, často nutnosti a jednoznačné možnosti snadno uvařit parádičku relativně rychle a jistojistě snadno. Navíc, kdo by neměl rád dušené roštěnky? Tentokráte navíc s extra fintou primárně oku lahodící.
Dvě porce
– 300g hovězí roštěná nízká
– 150g cibule
– 500ml vývar
– 1PL sádlo nebo olej
– 1PL mouka hladká
– 1PL jíška
– 1ks stroužek česneku
– sůl a pepř
– list a kmín
Příprava
>> Nakrojíme filátka z masa a lehce naklepeme. Nasekneme okraje aby se nekroutily, solíme a pepříme, obalíme v mouce a na horkém tuku opečeme z obou stran. Odložíme stranou. >> Ve výpeku restujeme za občasného zastříknutí vodou cibuli do tmavé. Na poslední chvíli ochutíme posekaným česnekem. Přidáme maso a zalijeme vroucím vývarem. doplníme bobkovým listem a špetkou kmínu. V troubě pak při 160°C dusíme pod poklicí doměkka.
Je to o kvalitě masa. To moje například bylo za 90 minut OK, ale suché a opravdu nepříliš chutné. Jako bych kousnul do hadru. No prostě a jednoduše ne právě fajnová kráva, chov, porážka…
>> Hotové maso opět odložíme stranou a podle potřeby zredukujeme šťávu. Já v průběhu dušení přidal ještě jíšku. Ani ne tu lžíci, stejně bylo omáčky ve výsledku opravdu dost. Tu, cezenou na odložené maso necháme ještě 5 minut zlehka prohřívat.
podáváme s rýží, to se přeci rozumí, bohatě podlité tmavou a velmi výraznou šťávou…
Extra finta
>> Vzpomínáte na gremolatu? Ne? Tady prosím. Proč primárně oku lahodící? Ta barva, ta mne prostě baví. Já si ji tentokráte malinko upravil. Jemně posekaný česnek, pórek a petrželku jsem v moždíři zalil lžicí olivového oleje, lžičkou citronové šťávy, ochutil solí s pepřem a lehce utřel paličkou. Vy, kdož nemáte rádi velmi výraznou chuť olivového oleje, použijte lehký slunečnicový. Já to příště udělám.
příprava gremolaty je snadná i zábavná, hmoždíř je totiž obecně nepříliš používaná, o to však zajímavější pomůcka v kuchyni…
Nakonec tedy s bramborovou kaší a gremolatou
>> Přípravu kaše netřeba zas a znovu připomínat. To spíše fakt, že v kombinaci s jakýmkoli masem a hlavně silnou šťávou je prostě skvělá. Bohužel a pravidelně největší její slabinou jsou právě brambory. Já nemám příliš ve zvyku shánět opravdovou kvalitu a to už jen proto, že není kde je uskladnit. Doplácím na to do všech důsledků…
koukněte na to, s bramborovou kaší doslova hedvábnou maličký kousek Itálie na českém talíři…
Hovězí filátka na cibuli, s rýží, s bramborovou kaší, s gremolatou..??..
Přeji snadný výběr a dobrou italsko – česko – moravskou chuť lidičkové. A klidně si tu rádoby gremolatu pořádně zamíchejte s omáčkou, nebo kaší, nebo obojím. Pořádná čvachtanice má vždy něco do sebe, je li osobní a právě nám jednotlivcům vyhovující 😀
MDMP





