Hrachová polévka s mrkví a domácí slaninkou
Víte co? Já to prostě nemám rád. Nemám! Hrách tak maximálně dvakrát ročně. Jednou jako polévku a podruhé kaši. Atomkaša jsme tomu říkali na vojně. Jedno i druhé si dám jednou do roka a tím to končí. Nemám to rád. Jenže když nedávno kamarád Petr přinesl dokonalé domácí uzené nenapadlo mne v první chvíli nic jiného než tradiční hrachová polévka. Ono to tak trochu vychází z historie mého života. Když jsem totiž před spoustou let poprvé v životě sám nakládal a udil maso, připravil jsem přítelkyni která se toho zůčastnila na požádání štědrovečerní hrachovou polévku. Ta nám chutnala opravdu moc. Pak už se mi nikdy podobná nepodařila. Od té doby a jednou za čas to prostě vyzkouším. Co kdyby…
Takže jak a z čeho
– 150g hrách
– 1l vývar
– 60g cibule
– 60g slanina
– 60g mrkev
– 1PL jíška
– 1ks stroužek česneku
– sůl, pepř, majoránka
>> Není nic jednoduššího. Hrách namočíme na nejméně jednu a ne více než tři hodiny do studené vody. Asi půl litru. Samozřejmě dobře předem propláchnutý. Pak celý obsah přivedeme k varu a přidáme vroucí uzený vývar. Nemám hrách rád "kousací" takže skoro rozvařím. Solíme a pepříme. Zahustíme jíškou a provaříme s mrkví nastrouhanou nahrubo.
>> Drobně pokrájenou cibuli orestujeme na rozpuštěných kostičkách slaniny do zlatava a přidáme do polévky 5 minut před dovařením. Těsně před ním i majoránku a nakonec po odstavení utřený česnek. Opravdu snadné a pro milovníky hrachu a luštěnin i velmi chutné. Jen já jaksi…
takže nejdříve ta cibulka
a chvíli na to polévka
Dobré chutnání…
MDMP
Tady s tebou, Pavle, nemohu než souhlasit, co se obliby hrachu týče.
Já taky tak akorát dvakrát do roka a to spíš jako polévku, než kaši. A jedině s uzeným vývarem! I já přidávám restovanou slaninu a mrkev.
Je to zvláštní, že zrovna hrách nepatří mezi mé oblíbené luštěniny. Třeba čočku můžu kdykoli a v jakékoli podobě, totéž platí pro fazole.
Zrovna dneska vařím nádherně masitá uzená žebra, takže zítra bude čočková polívka. Hrachovku si nechám až na Vánoce. 🙂
No já ty luštěniny nemusím obecně, ale hrách je na tom pravda nejhůře.
No i kdybych nevěděl odkud seš, podle těch žeber na polívku to poznám. Tam se to prostě tak dělá. I u nás doma 😛