Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hrachová polévka s mrkví a domácí slaninkou

Hrachová polévka s mrkví a domácí slaninkouVíte co? Já to prostě nemám rád. Nemám! Hrách tak maximálně dvakrát ročně. Jednou jako polévku a podruhé kaši. Atomkaša jsme tomu říkali na vojně. Jedno i druhé si dám jednou do roka a tím to končí. Nemám to rád. Jenže když nedávno kamarád Petr přinesl dokonalé domácí uzené nenapadlo mne v první chvíli nic jiného než tradiční hrachová polévka. Ono to tak trochu vychází z historie mého života. Když jsem totiž před spoustou let poprvé v životě sám nakládal a udil maso, připravil jsem přítelkyni která se toho zůčastnila na požádání štědrovečerní hrachovou polévku. Ta nám chutnala opravdu moc. Pak už se mi nikdy podobná nepodařila. Od té doby a jednou za čas to prostě vyzkouším. Co kdyby…

 

Takže jak a z čeho

– 150g hrách
– 1l vývar
– 60g cibule
– 60g slanina
– 60g mrkev
– 1PL jíška
– 1ks stroužek česneku
– sůl, pepř, majoránka

 

>> Není nic jednoduššího. Hrách namočíme na nejméně jednu a ne více než tři hodiny do studené vody. Asi půl litru. Samozřejmě dobře předem propláchnutý. Pak celý obsah přivedeme k varu a přidáme vroucí uzený vývar. Nemám hrách rád "kousací" takže skoro rozvařím. Solíme a pepříme. Zahustíme jíškou a provaříme s mrkví nastrouhanou nahrubo.

>> Drobně pokrájenou cibuli orestujeme na rozpuštěných kostičkách slaniny do zlatava a přidáme do polévky 5 minut před dovařením. Těsně před ním i majoránku a nakonec po odstavení utřený česnek. Opravdu snadné a pro milovníky hrachu a luštěnin i velmi chutné. Jen já jaksi…

 

takže nejdříve ta cibulka

cibulka a mrkev na slanince01

 

a chvíli na to polévka

Hrachová polévka s mrkví a domácí slaninkou02

 

Dobré chutnání…

 

 

MDMP

Sdílejte...

2 Responses to “Hrachová polévka s mrkví a domácí slaninkou”

  • Hannah12 says:

    Tady s tebou, Pavle, nemohu než souhlasit, co se obliby hrachu týče.
    Já taky tak akorát dvakrát do roka a to spíš jako polévku, než kaši. A jedině s uzeným vývarem! I já přidávám restovanou slaninu a mrkev.
    Je to zvláštní, že zrovna hrách nepatří mezi mé oblíbené luštěniny. Třeba čočku můžu kdykoli a v jakékoli podobě, totéž platí pro fazole.
    Zrovna dneska vařím nádherně masitá uzená žebra, takže zítra bude čočková polívka. Hrachovku si nechám až na Vánoce. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      No já ty luštěniny nemusím obecně, ale hrách je na tom pravda nejhůře.
      No i kdybych nevěděl odkud seš, podle těch žeber na polívku to poznám. Tam se to prostě tak dělá. I u nás doma 😛

Komentáře