Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hranolky kam se podíváš

02-hranolky s majonézouNo jo no, když to na mne přijde jsem schopen připravit si je denně a sedmkrát v týdnu. Domácí to se rozumí. A i když už jsem tady jeden text o přípravě těch ideálních sepisoval, přidám ještě další. Protože jsem si časem takříkajíc utřídil poznatky a možnosti. Například ten fakt, že odrůda brambor na hranolky použitých je podružná. Já sázím na kvalitu a varný typ. A to ve spojení s delším máčením. Takže postupně a dokřupava.

 

 

 

 

Jaké brambory na hranolky

Primárně doporučované jsou varné typy C. Ale já se nezdráhám používat nejčasteji B a některé odrůdy jsou v tomto varném typu vyloženě doporučené. Ale jak jsem už zmínil, odrůdy a jejich jména tentokráte vynecháme. Stejně se mi více osvědčilo dlouho máčet.

 

Co s nimi, tedy s brambory

Krájím výhradně ručně. Nemám totiž kráječ na ideální hranolky, což je podle mne tloušťka tak asi 8×8 mm. Nebo do centimetru. Délku neřeším a ty tenoučké z krouhače nejsou to vono. Rychle se vysuší a snadno spálí. Nakrájené propláchnu studenou vodou a v další utopím. Přidám lžíci octa a takto nechám nejméně 2 hodiny. Raději ale 4-6! Znovu propláchnu a osuším. Osvědčila se mi odstředivka na saláty.

 

Dokončujeme a smažíme hranolky

Opět podotýkám, že nedisponuji fritézou. Ale už by se asi hodila. I na chipsy. Nyní ale kastrol, litr oleje a košík. Na středním plynovém hořáku naplno pod poklicí rozehřívám 5-8 minut. Odkryju a vložím košík s hranolky. Plamen ztlumím na polovinu a asi 8 minut smažím. Nejdou do barvy, spíše se prostě jen udělají. Pak plamen naplno a košík stranou. 2 minuty a zpět, 2 další a je hotovo. Časy jsou to přibližné, ale celkem ideální.

 

Nejdříve jeden obrázkový od začátku až k servisu

 

tak to máte brambor a nůž…

01-brambor

 

nakrájené hranolky a nůž…

02-hranolky

 

utopené hranolky a voda s octem v misce…

03-utopené hranolky

 

máčené hranolky a odstředivka…

04-hranolky odstředivka

 

téměř hotové hranolky, druhé smažení…

05-hranolky druhé smažení

 

k nim smažák á la já, plátek sýra, do něj něco a papriková pasta…

06-smažák příprava

 

zatočit, 2x obalit a usmažit, minuta hned po hranolkcích a hotovo…

07-smažák obal

 

servis – smažáček, hranolky domácí, majonéza domácí, lístky rukoly z balkónu…

08-smažák,hranolky,majonéza,rukola

 

Následován druhým obrázkovým z výběru časem

 

hranolky s tatarkou…

01-hranolky s tatarkou

 

hranolky s kapustičkami…

03-kapustičky a hranolky

 

hranolky, majonéza a na pánvi podušený vepřový plátek ve vývaru s nakonec přidanou cibulí, paprikou, feferonkou a hráškem…

04-krkovička se zeleninou a hranolky s majonézou

 

hranolky, majonéza a další smažáček á la já plus salátek…

05-hranolky,smažák,majonéza

 

…a ještě jinak s okurčičkou…

06-hranolky,smažák,majonéza01

 

hranolky a zelný salát s jogurtem, to když přejde chuť na maso a podobné…

07-hranolky a zelný salát s jogurtem

 

a když to zase přijde, pak například kuřecí řízek plněný hromadou sýra, s červenou řepou a majonézou…

08-hranolky,řízek,řepa,tatarka

 

nebo krůtí nugetky s hranolky a majonézou na římských listech…

09-krůtí kousky,hranolky,majonéza,římské listy

 

a nebo nakonec zas a opět se smažáčkovými roličkami a lístky rukoly z balkónu…

10-smažák,hranolky,majonéza,rukola

 

Uf, to ale bylo smaženého svinstva. Na svou obhajobu uvádím že toto bylo posbíráno za více než půl roku. Od října 2014 kdy jsem do sebe ládoval ty parádní kapustičky. Povšimněte si barvy hranolků. Myslím, že poslední dobou příliš rozpaluji olej na druhé smažení. Ty výše na černém talíři jsou doslova ukázkové. Na druhou stranu ale ty nejlepší asi byly servis – smažáček. Brambory B od farmáře z trhu, dokonale křupavé a přesto uvnitř měkké.

 

MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
Hranolky kam se podíváš
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Sdílejte...

6 komentářů to “Hranolky kam se podíváš”

  • Martas38 says:

    Pěkný nožík. Hiromoto Saku Hocho Santoku? Japonské nože jsou top.

    • Moje Dobroty says:

      No popravdě už ani nevím. Kupoval jsem jej v obchůdku „mistra“ Tomio Okamury a skoro už zapoměl jak to vlastně bylo. Někde zkusím najít doklad. Není moc kvalitní, ale pracuje se s ním dobře. Tenký, lehký a ostrý. To jsou jeho výhody. Navíc naštěstí broušený na obě strany, což u jejich nožů není právě běžné a já nesnáším.

  • Hannah12 says:

    Já teda hranolky moc nemusím, ale když to na mě přijde a dostanu na ně chuť, tak jsem schopna jich sežrat tak z kila brambor. 🙂
    Co mě rozhodně zaujalo, tak smažáček alá ty 🙂 a k tomu bych hned přihodila ještě pár kapustiček a… kurňa, asi poběžím do kšeftu.
    A drobná technická otázka, proč do vody na máčení přidáváš ten ocet? Aby nezhnědly? Nestačil by citrón?

    • Moje Dobroty says:

      Tak takhle tedy ano. Správná otázka Hani.
      Ano, stačil by citrón a je ho trochu škoda. Jinak kyselost krom lehounké úpravy chuti ve výsledku hlavně poupraví strukturu brambor a hranolky ve výsledku jsou pevné, s parádní kůrkou a výbornou konzistencí.
      Není to můj nápad. Takto fungují v Belgii, která se už věky dohaduje s Francií komu vlastně hranolky primárně patří jako vynález. Tam by ale asi spíše blanšírovali v horké vodě, kterou ale taky někdy okyselí.

  • Felixs says:

    Dobrý večer, kdysi v knize „Péťa vařič“ jsem četl jak zbavit topinky oleje. Namočit rychle do vařící vody. Nefungovalo by to i na hranolky? Nezkoušel jsem, to.

Komentáře