Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hříbkové krupoto s medvědím česnekem a domácí klobáska

krupoto02Tak jsem se konečně odhodlal. Kroupy jsem nikdy neměl moc rád. Ale poslední dobou se to mnění. Vlastně jsem teď schopný v rozumném množství narvat je obzvláště do polévek. Jako samostatné jídlo ovšem minimálně, ale dnes určitě. A rovnou v parádní staročeské úpravě. S hříbky když už mám ten hříbkový týden a medvědím česnekem, který je teď na jaře prostě neodolatelný. Takže vlastně takový jarní houbový kuba. No a klobáska jako doplněk se opravdu hodí. Musím ale přiznat že původně jsem přemýšlel o filátku pstruha. Jenomže mi uplaval.

 

Tak tedy z čeho 3 porce

– 4PL kroupy
– 50g podušené hříbky
– 2PL posekaný česnek
– 2PL vývar
– 1čl máslo
– sůl, pepř, kmín, majoránka

 

A jak na to

Příprava může být stejná jako u klasického italského risotta. Ale popravdě na to bych já neměl dost trpělivosti. Fakt! Míchat to tak dlouho to tedy nee.

 

>> Propláchnuté kroupy zalijeme půl litrem vroucí vody a osolíme. Postavíme na plotnu a poklidně vaříme napůl přikryté poklicí až je voda téměř pryč. V tu chvíli jsou i krupky skoro akorát.

>> Teď už máme na další plotýnce kastrůlek (ideálně s teflonem) a v něm na másle lehce orestované drobně krájené hříbky a asi minutku prohřátý posekaný česnek.

>> Na to vsypeme kroupy i se zbytkem vody a přidáme ještě dvě lžíce siného drůbežího vývaru. Vše tak dvě minutky mícháme a pak necháme odstavené odpočívat pod poklicí. Než se připraví na doplnění…

>> …klobáska. Tu jsem naschvál upravil poněkud netradičně. Jako Taliána. Jelikož mi vedle na plotně zlehýnka probublával parádní kuřecí vývar, utopil jsem ji v tomto na deset minut. Pak jen tři minutky z každé strany na rozpálené steakové pánvi a hle, nepoznáte způsob přípravy.

 

čtyři lžíce krup

kroupy01

 

podušené hříbky

dušené hříbky02

 

hotová parádička

krupoto05

 

Čistá čeština, nemyslíte?

 

MDMP

Sdílejte...

2 Responses to “Hříbkové krupoto s medvědím česnekem a domácí klobáska”

  • Milada K. says:

    Nooo… tak na toto slyším a klidně bez klobásy. Kdysi jsme měli debatu ohledně krup, tak už pochopils. ;)) Já je mám velmi ráda, do polévky, jako přílohu, s houbami, do šouletu….všude, pochutnám si i na jen uvařených, osolených.

    • Moje Dobroty says:

      Tak to já mám naopak. CV podstatě jsem je donedávna nejedl. Pak ale jednou za čas, ta první porce opravdu paráda. V poslední době mi ale opravdu vyhovují v polévkách.

Komentáře