Hříbkové krupoto s medvědím česnekem a domácí klobáska
Tak jsem se konečně odhodlal. Kroupy jsem nikdy neměl moc rád. Ale poslední dobou se to mnění. Vlastně jsem teď schopný v rozumném množství narvat je obzvláště do polévek. Jako samostatné jídlo ovšem minimálně, ale dnes určitě. A rovnou v parádní staročeské úpravě. S hříbky když už mám ten hříbkový týden a medvědím česnekem, který je teď na jaře prostě neodolatelný. Takže vlastně takový jarní houbový kuba. No a klobáska jako doplněk se opravdu hodí. Musím ale přiznat že původně jsem přemýšlel o filátku pstruha. Jenomže mi uplaval.
Tak tedy z čeho 3 porce
– 4PL kroupy
– 50g podušené hříbky
– 2PL posekaný česnek
– 2PL vývar
– 1čl máslo
– sůl, pepř, kmín, majoránka
A jak na to
Příprava může být stejná jako u klasického italského risotta. Ale popravdě na to bych já neměl dost trpělivosti. Fakt! Míchat to tak dlouho to tedy nee.
>> Propláchnuté kroupy zalijeme půl litrem vroucí vody a osolíme. Postavíme na plotnu a poklidně vaříme napůl přikryté poklicí až je voda téměř pryč. V tu chvíli jsou i krupky skoro akorát.
>> Teď už máme na další plotýnce kastrůlek (ideálně s teflonem) a v něm na másle lehce orestované drobně krájené hříbky a asi minutku prohřátý posekaný česnek.
>> Na to vsypeme kroupy i se zbytkem vody a přidáme ještě dvě lžíce siného drůbežího vývaru. Vše tak dvě minutky mícháme a pak necháme odstavené odpočívat pod poklicí. Než se připraví na doplnění…
>> …klobáska. Tu jsem naschvál upravil poněkud netradičně. Jako Taliána. Jelikož mi vedle na plotně zlehýnka probublával parádní kuřecí vývar, utopil jsem ji v tomto na deset minut. Pak jen tři minutky z každé strany na rozpálené steakové pánvi a hle, nepoznáte způsob přípravy.
čtyři lžíce krup
podušené hříbky
hotová parádička
Čistá čeština, nemyslíte?
MDMP
Nooo… tak na toto slyším a klidně bez klobásy. Kdysi jsme měli debatu ohledně krup, tak už pochopils. ;)) Já je mám velmi ráda, do polévky, jako přílohu, s houbami, do šouletu….všude, pochutnám si i na jen uvařených, osolených.
Tak to já mám naopak. CV podstatě jsem je donedávna nejedl. Pak ale jednou za čas, ta první porce opravdu paráda. V poslední době mi ale opravdu vyhovují v polévkách.