Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hříbkové opečenky a kysané zelí od Petra

03-Hříbkové opečenky a kysané zelí od PetraStaročeský recept z čerstvých nebo mražených hub. Povařené, nastrouhané brambory promíchané s moukou a na cibulce osmahnutými, vychlazenými houbami, ze směsi vytvarované placičky, ty usmažené na sádle dozlatova. Ale protože pro Petru, tak vegansky a tedy na oleji, bez vajíčka. Ve výsledku je to skoro stejné. A dobré…

Já se o tom dočetl náhodou a měl okamžitou chuť vyzkoušet. Jsem rád že se podařilo a mohu vám nabídnout něco jednoduchého a přitom velmi chutného. Po kdejakých rádoby karbanátcích ve vega stylu je toto opravdu velmi osvěžující a zajímavé jídlo.

   

Suroviny

– 200g vařené bramboy
– 100g hříbky dušené
– 100g cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1ks vejce ???
– 2PL strouhanka
– sádlo nebo olej
– sůl, pepř, kmín, majoránka

 

Postup

1/ Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky.

2/ Na sádle, nebo oleji osmahneme cibuli, přidáme nasekané houby, osolíme, dochutíme kmínem a podusíme do měkka.

3/ Houby necháme vychladnout, pak je nasekáme na jemno. Dochutíme solí a pepřem, majoránkou

4/ Připravené houby promícháme s brambory, česnekem zahustíme strouhankou a ze směsi vytvarujeme placičky, které obalíme ve strouhance.

5/ Na rozpáleném sádle, nebo oleji smažíme z obou stran dozlatova.

6/ Opečenky podáváme teplé se zeleninou, nebo kyselým zelím. Ale klidně i studené. Tady je to opravdu o volbě. Chutné jsou tak i tak.

 

Hříbkové opečenky a kysané zelí od Petra

Prý staročeský recept. Nevím, snad. Já každopádně jásal, protože je to moc dobré a Petra byla velmi spokojená. Dnes bych to asi nazval kroketami a jen ten tvar byl klasičtější. Jednoznačně možno experimentovat. Například nalít do brambor nejdříve trochu mléka. Obalit je v trojobalu. Přidat malé kousky uzeného. Možností je spousta a věřím, že výsledek ještě vylepší. A to zelí od Petra? Jasné. Pro mne už trvalá volba kysaného zelíčka. Nejlepší jaké se mi do kuchyně dostalo za posledních … let.

 

Obrázky

 

příprava těsta – jak výše popsáno a stačí jen promíchat…

01-příprava těsta

 

hotové těsto – chvíle odpočinku a tvarujeme, snadno, ručně…

02-hotové těsto

 

hříbkové opečenky – skvělé ihned po usmažení a možná ještě lepší studené což platí i pro zelí…

04-Hříbkové opečenky a kysané zelí od Petra

 

ještě jedna verze pro Petru – dopadla stejně jako ta první, než jsem se stihnul vrátit k pracovnímu stolu, přišla do práce, našla krabičku a polovinu měla v sobě, takové strávníky radost pohledat…

05-Hříbkové opečenky,okurky,rajčatová šťáva

 

Takže tak, snadno a rychle, vyzkoušejte a pište, MDMP

PS: Peťka opět nezklamala a oproti obrázku dvojitou porci oběda zlikvidovala ráno, jen tak rukama a studenou. Baví mne vařit pro takové lidičky 😀

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Hříbkové opečenky a kysané zelí od Petra
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře