Hříbkové opečenky a kysané zelí od Petra
Staročeský recept z čerstvých nebo mražených hub. Povařené, nastrouhané brambory promíchané s moukou a na cibulce osmahnutými, vychlazenými houbami, ze směsi vytvarované placičky, ty usmažené na sádle dozlatova. Ale protože pro Petru, tak vegansky a tedy na oleji, bez vajíčka. Ve výsledku je to skoro stejné. A dobré…
Já se o tom dočetl náhodou a měl okamžitou chuť vyzkoušet. Jsem rád že se podařilo a mohu vám nabídnout něco jednoduchého a přitom velmi chutného. Po kdejakých rádoby karbanátcích ve vega stylu je toto opravdu velmi osvěžující a zajímavé jídlo.
Suroviny
– 200g vařené bramboy
– 100g hříbky dušené
– 100g cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1ks vejce ???
– 2PL strouhanka
– sádlo nebo olej
– sůl, pepř, kmín, majoránka
Postup
1/ Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky.
2/ Na sádle, nebo oleji osmahneme cibuli, přidáme nasekané houby, osolíme, dochutíme kmínem a podusíme do měkka.
3/ Houby necháme vychladnout, pak je nasekáme na jemno. Dochutíme solí a pepřem, majoránkou
4/ Připravené houby promícháme s brambory, česnekem zahustíme strouhankou a ze směsi vytvarujeme placičky, které obalíme ve strouhance.
5/ Na rozpáleném sádle, nebo oleji smažíme z obou stran dozlatova.
6/ Opečenky podáváme teplé se zeleninou, nebo kyselým zelím. Ale klidně i studené. Tady je to opravdu o volbě. Chutné jsou tak i tak.
Hříbkové opečenky a kysané zelí od Petra
Prý staročeský recept. Nevím, snad. Já každopádně jásal, protože je to moc dobré a Petra byla velmi spokojená. Dnes bych to asi nazval kroketami a jen ten tvar byl klasičtější. Jednoznačně možno experimentovat. Například nalít do brambor nejdříve trochu mléka. Obalit je v trojobalu. Přidat malé kousky uzeného. Možností je spousta a věřím, že výsledek ještě vylepší. A to zelí od Petra? Jasné. Pro mne už trvalá volba kysaného zelíčka. Nejlepší jaké se mi do kuchyně dostalo za posledních … let.
Obrázky
příprava těsta – jak výše popsáno a stačí jen promíchat…
hotové těsto – chvíle odpočinku a tvarujeme, snadno, ručně…
hříbkové opečenky – skvělé ihned po usmažení a možná ještě lepší studené což platí i pro zelí…
ještě jedna verze pro Petru – dopadla stejně jako ta první, než jsem se stihnul vrátit k pracovnímu stolu, přišla do práce, našla krabičku a polovinu měla v sobě, takové strávníky radost pohledat…
Takže tak, snadno a rychle, vyzkoušejte a pište, MDMP
PS: Peťka opět nezklamala a oproti obrázku dvojitou porci oběda zlikvidovala ráno, jen tak rukama a studenou. Baví mne vařit pro takové lidičky 😀





