Hráškový krém klasicky i vegansky
Mnou hodně nesnášená firma a jídelna Aramark projednou překvapila. Musím ovšem předem upozornit, že jsem navštívil jinou, než obvykle. Jejich hrášková polévka byla při ceně nějakých 15 kaček za 3 decky dost dobrá. Natolik, že jsem si ji chtěl dát minimálně ještě jednou. Ale doma. Hráškový krém jsem nikdy příliš v oblibě neměl. To až teď. A taky se mi nedařilo připravit jej opravdu krásně zelený. Nakonec ale jak vidíte, není to nic složitého. Musím ale přiznat, že radu jsem si na webu našel. Od Romana Pauluse. A ten je zárukou kvality.
Hráškový krém klasicky i vegansky
Suroviny
– 100g máslo /olej/
– 50g brambor
– 50g pórek
– 50g šalotka
– 450g hrášek
– 2ks stroužek česneku
– 1čl cukr /med/
– 1l vývar /kuřecí, zeleninový/
– 100ml smetana /kokosové nebo sójové mléko/
– sůl a pepř
Příprava
Jde o dvojí možnost. Máslo, kuřecí vývar a smetana to je moje jasná volba. Olej, zeleninový vývar a mlíko nemlíko je výběr pro vegetariány, vegany a Petru.
>> Na tuku do skla orestujeme krájenou cibulku, pórek, brambor a česnek. Přidáme hrášek, cukr nebo med, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme spíše mírně 10 minut.
>> Vmícháme smetanu, nebo sójové, případně kokosové mléko a rozmixujeme. Ještě přivedeme skoro k varu a propasírujeme jemným cedníkem. Dochutíme solí a pepřem.
K tomu pasírování. Popravdě já neznám nikoho, kdo by jakkoli utrpěl spořádáním trochy slupek z hrášku. Právě naopak. Jsou více než přijatelné. Takže pokud použijeme kousek selského rozumu, raději je v polévce necháme.
>> K servisu přidáme nedávno objevenou specialitku z másla. Tedy půl minutky rozehřátý kousek v mikrovlnce po další minutě doplněný stroužkem utřeného česneku. To nakapeme do talíře na polévku.
>> Krutonky, nebo celé kuličky hrášku jsou už věcí volby. Já ani jedno nemusím, ale tentokrát trocha kuliček zůstala. Pokud bych ale opravdu chtěl něco navíc a pěkně kontrastního, volil bych několik nudliček julienne z restované karotky.
Obrázky
připravíme si máslo s česnekem…
do už chladnoucího vmícháme jemně utřený česnek…
nakapaný v polévce potřebuje lehce promíchat, nahoře je vidět, jak se v kapkách drží hrudky…
Je to děsně dobré a já si pochutnával dva dny. Peťka se taky tvářila spokojeně a to i bez másla. Vegansky. Musím podotknout, že s kuřecím vývarem by hráškový krém byl ještě lepší. Ale občas nutno udělat nějaký ten ústupek pro radost druhým a tedy i sobě samému…
MDMP





