Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hrstková polévka

hrstková polévka1-01Já mám chřipku a vy tady máte třetí rychlovku v řadě za sebou během pěti dnů. Mít zápal plic, asi se z těch receptů nevyhrabete :O

Hrstková polévka není o talíři na pohled krásného jídla, které vzbuzuje okamžitou potřebu ochutnat. A pro někoho nemusí být přitažlivá ani svou vůní. To se mne ale netýká. Každopádně je to s ní jako s bylinkami. Hrnek příšerné tekutiny co nechcete pít ani jen omylem, ale plný zdravých a organismu prospěšných látek. To je, v podstatě hrstková polévka. A já na ni včera dostal hroznou chuť. Ta ve mně hlodala celý den, až jsem se do toho pustil. V půl sedmé večer.

 

Hrstková polévka pěkně pomalu

Pamalu a v klidu. Tohle je můj úplně nejvíc nejoblíběnější způsob vaření. Jeden hrnec, krájecí prkénko, nůž a lžíce. Jen postupně přidávám do hrnce jednotlivé věci…

 

1/ Do litru a půl osolené vroucí vody, nebo vývaru, (vhodný je kuřecí, vepřový, zeleninový, nebo, extra fajnový jehněčí) přidáme po lžíci krup, mungo fazolí, smažené cibulky. A necháme částečně zakryté poklicí 30 minut pomalu vařit.

2/ Během té půlhodiny si připravíme zeleninu, co lednice dá. Po 70-100 gramech cibule, pórku, mrkve, celeru, petržele, brambor. A taky stroužek česneku.

3/ Do hrnce přidáme opět po lžíci žlutého, loupaného, půleného hrachu, červenou čočku, ovesné vločky. Přivedeme opět k varu a doplníme zeleninou pokrájenou jak je libo. A necháme dalších 15 minut.

4/ Ryby. Jooo. Já v poslední době furt. Takže jedno velké filé z tresky na posledních 5 minut. A k tomu utřený česnek, po špetce kmínu, pepře, majoránky. A polévkovou směs nesoldík.

5/ Fantazie. Určitě. Jiné kombinace, jako koření mletá paprika. Indický styl a různá kari. Tady jsou možnosti neomezené a výsledků může být na tisíc. No, já ale rád českou klasiku s česnekem 😀

6/ Tuk a pánev. Jak vidno výše, jde to bez toho. Ale! Nasucho opražené vločky dodají polévce další rozměr. Na tuku restovaná zelenina jakbysmet. Takže je to o volbě. Já potřeboval jídlo chřipkové, takže bez tuku a připáleniny.

 

Spousta keců a ve výsledku jedna fotka…

hrstková polévka2-01

 

A dobrou chuť. MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře