Hrstková polévka s hříbky a čerstvou majoránkou
Tak toto je krásná ukázka toho jak ignorovat lenost, podřídit se vlastní chuti a dík tomu snídat parádní selskou polévku. Polívka k snídani totiž je ta pravá šmakovina.
Vstal jsem dnes v půl šesté ráno. Ne že bych chtěl nebo musel. Jen pitomá shoda okolností. Nutnost zajít na toaletu, pak do koupelny a…příšerný zápach. Jojo vážení. Nejak šel do věčných lovišť sifon u odpadu pračky. Takže vytřít koupelnu, naplnit pračku která už zápachu byla i tak dost „plná“ savem a spustit jedno „kontrolní“ praní naprázdno. No, já tam přišoupnul mop. Cococo? Ekonomika domácnosti v praxi. V tomto rozpoložení zpět do postele? Ani náhodou. Takže snídat. Ale co?
Když jsem nedávno psal o šouletu zmínil jsem fakt, že jej vlastně nemám moc rád. Přitom mi ale nevadí jednotlivé jeho složky. Proč z nich tedy nepřipravit polévku kterou naopak mám rád dost. A stejně jako k šouletu pasuje kachna a husa je tato polévka jednoznačně nejlepší z kachního nebo husího vývaru. Suroviny jsou naprosto shodné a postup opravdu jednoduchý. Musím ale poznamenat, že polévka je chutná, ovšem hutná. Chuťově velmi specifická a jsem si jist, že příliš nadšenců pro ni se nenajde. I když…dnešní posedlosti zdravou stravou vyhovuje maximálně. A když jsme u té zdravé stravy je jistotjistě lepší než tofu! Kvůli tomu bych v šest ráno do kuchyně ani nenahlédl.
Z čeho uvařit 2 litry
2l vývar
1PL oliváč
3PL kroupy
3PL hrách
3PL čočka
2PL mrkev strouhaná /50g/
2PL celer strouhaný /50g/
3hrst sušené hříbky
1ks brambor /200g/
1ks stroužek česneku
čerstvá majoránka
sůl a pepř
Jak na to
>> Do půl litru vývaru vsypeme propláchnuté kroupy a po přivedení k varu pomalu vaříme asi 30 minut.
>> Do litru a půl teplého vývaru přidáme propláchnutý hrách a čočku. Přivedeme k varu a opět pomalu vaříme asi 15 minut.
Schází tady někomu namáčení? Mně teda ne. Žlutý loupaný hrách a čočku nenamáčím.
>> Dále vsypeme 3 hrstky hříbků. A dalších 15 minut. Vlijeme vývar s kroupama a prováříme až jsou dostatečně měkké. Mezitím si na oleji orestujeme hrubě nastrouhanou, nebo na Julienne pokrájenou zeleninu, kostičky brambor a vmícháme posekaný česnek. Přidáme do polévky a dovaříme posledních asi 10 minut. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Po odstavení z plamene vsypeme pořádnou hrst usekané čerstvé majoránky. Není li k dispozici tak samozřejmě sušené. Je to ale jiná liga.
Jak vidno nejde o žádné extra vaření. Vychucení minimální a přesto dík kombinaci dobrého vývaru a výrazné chuti jednotlivých surovin podepřenou lehkým restováním je to fakt síla. Lžíce máslové jíšky neuškodí. Proč ale? Nechejte mouku do knedlíků.
Pokud by přeci jen někomu scházelo maso, není nic jednoduššího než do vývaru ještě před luštěninami rozmíchat 150 gramů mletého hovězího. To pak je hned jiná dimenze.
A pak je tady možnost úplně jiné chuti. Když použijete vývar vepřový a do polévky přidáte nějakých 300 gramů posekaného masa z ovaru, máte v podstatě mnohem hutnější a opravdu festovní ovarovou polévku jako řemen. A věřte, že od té tradiční dosti řídké se nejen liší excelentní chutí, ale kvalitou obecně. Do toho bych se však pouštěl spíše v zimě. Na toto období je i ta výšepopsaná dost.
Nevím jak vám, ale mně se děsně líbí i na tom obrázku
Mimochodem ta majoránka: já ji nikdy čerstvou nepoužíval. To až nedávno jsem koupil květináček v Albertu a opět jako vždy odmítnul přijmout fakt, že jde o čerstvou surovinu na rychlé použití. Prostě a jednoduše jsem to celé přesadil do květináče. Světe div se, mám teď na okně po měsíci hustou zeleň. Trojnásobek původní velikosti a stále roste jako z vody. Krása, vůně, skvělá chuť. Za tři pětky paráda 🙂
Hmmm, tak ta Tvoje zupka vypadá fakt excelentně a voní i z fotky. 🙂
Já osobně tento typ polívky řadím na přední příčky polívkového TOP 10.
Asi Tě nepřekvapí, když napíšu, že tam dávám i zepár becoku. 🙂
A většinou používám uzený vývar (ten mám v mražáku furt pryč).
Jo a co se čerstvé majoránky týče…parádní záležitost. Já si byliny pěstuju už „mnogo ljet tomu nazad“ v truhlících a květináčích za oknem. V posledních letech nakupuju flancky (sazeničky) bylinek na trhu a druhý den přesazuju. Ale není problém koupit bejlí v marketu a přesadit. Jen musím podotknout, že majoránka je jednoletka, takže ti vydrží do podzimu a příští rok opět koupit a přesadit.
A letos jsem ani nedoufala, že mi nakvetou rajčata a papriky, bo málo slunka a moc deště…a ty potvůrky se chytly a kvetou. 🙂
Hezký a snad i slunečný víkend přeju
Hana
Byla fakt fajna. Snídal jsem ji včera dnes, dal si ji i spolubydla a dvě porcičky jsem si ve sklenkách odložil na víkend bo šichta kurňa. Becoky jsem od Tebe čekal a uzený vývar jsem tam chtěl psát původně. Je skvělý, ale ty drůbeží taky.
Ty bylinky v různých obměnách dávám na balkon taky. Jen ne vždy stihnu zajet někam na trh pro sazenice. Jinak je u mne všechno jednoletka. Prostě na jaře nová sadba a hotovo. Co mne vážně štve, že nejde do květináče šoupnout libeček. Ten je dokonalý. Papriky nemám, zato ale feferonky co nevím jak se jmenujou, páč jsem měl jednu od známého. Snad to bude Habanero. Jsem na ně děsně zvědavej. Tož čus a maj sa 🙂