Hrstková polévka
Není to právě recept pro tyto konečně slunné a teplé jarní dny. Já na ni ale dostal chuť. Tak co by ne. Jak už název napovídá, nejde o nic jiného, než polévku typu co dům dal. Je pokaždé jiná a složená prostě z hrstek toho či onoho. Ta dnešní vznikala následovně >>
>> Po hrstce (3PL) hrachu a čočky jsem namočil po propláchnutí na hodinu ve studené vodě (1/2 litru). Poté i s ní přivedl k varu a přidal 1,5 litru kuřecího vývaru plus ještě špetku soli. Pomalu vařil asi půl hodiny.
>> Na sádýlku z vývaru (po vyjmutí z lednice je snadno k sebrání na povrchu) orestuji polovinu cibule a opět hrst (3PL) ovesných vloček. Po půlhodině varu přidám k luštěninám a další čtvrthodinku vařím. Vsypu dva překrájené brambory a hrst mrkve a celeru. Když opět začne polévka bublat, zahustím, jen tak pro forma lžicí mouky ve vodě rozmíchané, nebo jíškou.
Vím, že kde kdo řekne "k čemu mouka". No to jen proto, že jaksi změní konzistenci polévky. Je taková kompaktnější.
>> Takže tedy provařím, přidám kousek párku a dochutím. Podle potřeby solí a pepřem a úplně nakonec majoránkou, česnekem a sekanou petrželkou.
Je to tak trochu kejda. Jenomže právě ta chuť všeho pohromadě zvýrazněná restovanými vločkami mně vyhovuje více, než klasická hrachovka, nebo čočková.