Hummus
Tak na tuto přípravu jsem myslel poslední nejméně tři roky. Smutná story. To je furt plánování, málo času, často i chuti pustit se do přípravy něčeho neznámého. Jenže! Ono je to taky o opravdovém přístupu. Mohl jsem několikrát vyzkoušet rychle uvařit cizrnu a pustit se do přípravy Hummusu. Nebo dokonce jen slít nálev z konzervy a připravit rychovku. Mohlo to být i docela chutné. Vždyť to tak dělá kde kdo a jsou spokojení. Ale! Já chtěl něco onačejšího. Takříkajíc originál. Takže následující řádky z přípravy můžete klidně přeskočit, pakliže jste na tom s leností stejně jako často já. A neuděláte nutně chybu. Rychlovka na konci je dost fajn a ušetříte velkou spoustu času. Protože…
Hummus, to je strašně dlouhá příprava
1/ Seženeme cizrnu – ano, seženeme. Ono koupit kdejaké balení není úplně to vono. Viděl jsem kde co, často podivné barvy, předražené balení. Nakonec jsem skončil přakvapivě. U českého půlkila v balení Lagris. Ideální kvalita z dovozu balená u nás.
2/ Namočíme cizrnu – jako jiné luštěniny a hlavně fazole. Tedy dobře propláchneme v několika vodách a zalijeme 2:1 studenou vodou. Celý balíček. Je to dost ale i kdybychom nepřipravili hummus ze všeho, můžeme část sterilovat na příště.
3/ Vaříme cizrnu – po 12. hodinách je v hrnci asi o 100% více obsahu a je potřeba ještě přidat tekutinu. A vůbec není od věci použít kuřecí vývar. Pakliže ale nejste masožravci, je skvělý zeleninový s výraznějším podílem cibule. No a vaříme.
4/ Vaříme cizrnu – jo, furt, a stále. Vaříme. Cizrnu. No nebudu vás napínat. Chcete naprostou pecku mezi Hummusy? Pak tedy velmi pomaičku 8 hodin! Já podobně připravuji kroupy. Velmi mírný var, pod poklicí, jen minimálně dolévám.
5/ Solíme cizrnu – nikde sůl? No, tak to vidíte správně. Teprve nyní, po odstavení z plotny přidáme polévkovou lžíci soli. Ne dříve. Ne později. Dík teplu se dobře rozpustí a pronikne do struktury. Předem to nemá smysl, jak už to u luštěnin bývá.
6/ Chladíme cizrnu – ideální stav po těch 3, 4, 5, 6, 7, 8. hodinách, to je fakt na vás, je pomalé chlazení v pokojové teplotě po odstavení z plotny, kdy to už jen málo tekutiny začne klihovatět jako sulc. Je to zajímavý úkaz a okolo 20. – 25.°C budete koukat.
7/ Zpracujeme cizrnu – já to mám takto, asi 2 deci luštěniny s tekutinou si odložím do krabičky a ledničky. Další 2-3 deci do sklenice a steriluji varem 15 minut. No a ten zbytek je na hummus. Přidáme ostatní suroviny.
8/ Dochutíme cizrnu – 4 lžíce Tahín pasty, já nesháním kdoví kde, ale jdu pro ni rovnou ke zdroji. Do arabského obchůdku Farah Food. 2 stroužky česneku k tomu, 1 kousek chilli paprička, 2-3 lžíce citrónové šťávy, 2-3 lžíce olivového oleje.
9/ Mixujeme cizrnu – tohle množství se mně vejde tak okorát do kutrovací nádoby k tyčovému mixéru. Stačí pak jen spustit na nejvyšší otáčky a přibližně za 2-4 minuty je hotovo. áleží dost na tom, jak jemnou pastu chceme.
Hotovo. Necháme po troškách v jednotlivých krabičkách odpočinout v lednici. Nejlepší je chlazený Hummus s celými kousky cizrny a pocákaný oliváčem. To proto jsem ji odložil stranou i s vývarem. A dál jak vidte na fotografii. Ta kombinace je dokonalá.
Mimochodem pasta Tahini. Sama o sobě mi nechutná. Někomu ano. Každopádně jemná oříšková chuť dělá v Hummusu zázraky. A moje finta? Pomazánka. 2:1 domácí Hummus s domácí Lučinou. Z jogurtu. A nic víc netřeba.
MDMP