Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Husí kaldoun podle Václava Friče

Husí kaldoun podle Václava Friče01 A už zase ten kaldoun. Tentokrát podle nestora české kuchyně a jeho projektu vytvořeného společně s prakulem – Zapomenuté poklady české kuchyně. Tohle DVD je opravdový poklad a vřele ho doporučuji každé hospodyňce. Postupy jsou tam krásně a srozumitelně popsány způsobem, který musí pochopit i malé dítě. A pan Václav Frič je zárukou kvality v české kuchyni.

 

 

DVD Prakul Poklady

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polévka

1,5l husí vývar

1ks mrkev

1ks celer /tolik co mrkve/

1ks cibule menší

1PL máslo

1PL olej olivový

2PL mouka hladká

sůl a pepř

>> Na másle s olejem orestujeme cibuli na drobno pokrájenou a zeleninu nahrubo nastrouhanou. Přidáme mouku, dobře promícháme. Zalijeme vývarem a dobře provaříme. Alespoň 20 minut. Přidáme nudle, 10 minut před koncem, maso obrané z vývaru a taky knedlíčky zvláště uvařené. Ochutíme solí a pepřem a úplně nakonec vmícháme pořádnou hrst zelené petrželky.

 

 

Nudle

100g mouka hrubá

1ks vejce

½ skořápky vody

sůl

>> Smícháme osolenou mouku s vodou a vajíčkem. Vyválíme tenký plát. Tak tenký, aby přes něj byl vidět vzorek utěrky. Necháme oschnout, nakrájíme nudle, nebo flíčky a necháme ještě proschnout. Uvaříme ve slané vodě.

 

 

Játrové knedlíčky

250g jater /kuřecí nebo vepřová/

½ks středně velké cibule

1ks strožek česneku (velký)

1ks vejce

2PL struhanka

1-2PL hrubá krupice

Sůl, pepř, majoránka

>> Očištěnou játru pomeleme na masovém strojku a to na co nejmenším průměru nejlépe dvakrát. Úplně nakonec vymeleme zbytky cibulí. Malá finta: klasický mlýnek má tu úžasnou vlastnost, že si na „šneka“ namotá všechny šlachy a žíly. Pokud je tedy před druhým mletím odstraníme, je játra opravdu čistá a pak teprve použijeme cibuli.

>> Přidáme vejce, koření a utřený (ne umletý) česnek. Viz. Tescoma třítko. Dobře promícháme a zahustíme strouhankou a krupicí. Tady malé upozornění. Obecně se používá jen strouhanka. Já ovšem mám rád knedlíčky pevnější konzistence. Al dente. Ne ty nafouklé co se v ústech tzv. rozplynou.

>>  S použitím krupice je tady jedna nutnost. Hotové těsto je zapotřebí nechat v lednici odpočinout asi půl hodiny. Co se předem zdálo řídké, krásně ztuhne nabobtnalou krupicí. Ovšem platí to vlastně i pro strouhanku.

>> No a pak už jen uvařit. S tou krupicí je vaření o nějakou tu minutku delší. Vřele doporučuji – ne do polévky, ale zvlášť, do vody. Po uvaření zchladit studenou vodou.

 

A ještě trocha upřímnosti – já nikdy knedlíčky nedělám. Protlačím těsto děrovaným cedníkem na halušky do vroucí vody.

Husí kaldoun podle Václava Friče02

 

Inspirace

Vášnivý kuchař Václav Frič

Václav Frič

Křupavý bramborák

Jak nakrájet cibuli

Kulinářský speciál

Sdílejte...

Komentáře