Husí kaldoun podle Václava Friče
A už zase ten kaldoun. Tentokrát podle nestora české kuchyně a jeho projektu vytvořeného společně s prakulem – Zapomenuté poklady české kuchyně. Tohle DVD je opravdový poklad a vřele ho doporučuji každé hospodyňce. Postupy jsou tam krásně a srozumitelně popsány způsobem, který musí pochopit i malé dítě. A pan Václav Frič je zárukou kvality v české kuchyni.
Polévka
1,5l husí vývar
1ks mrkev
1ks celer /tolik co mrkve/
1ks cibule menší
1PL máslo
1PL olej olivový
2PL mouka hladká
sůl a pepř
>> Na másle s olejem orestujeme cibuli na drobno pokrájenou a zeleninu nahrubo nastrouhanou. Přidáme mouku, dobře promícháme. Zalijeme vývarem a dobře provaříme. Alespoň 20 minut. Přidáme nudle, 10 minut před koncem, maso obrané z vývaru a taky knedlíčky zvláště uvařené. Ochutíme solí a pepřem a úplně nakonec vmícháme pořádnou hrst zelené petrželky.
Nudle
100g mouka hrubá
1ks vejce
½ skořápky vody
sůl
>> Smícháme osolenou mouku s vodou a vajíčkem. Vyválíme tenký plát. Tak tenký, aby přes něj byl vidět vzorek utěrky. Necháme oschnout, nakrájíme nudle, nebo flíčky a necháme ještě proschnout. Uvaříme ve slané vodě.
Játrové knedlíčky
250g jater /kuřecí nebo vepřová/
½ks středně velké cibule
1ks strožek česneku (velký)
1ks vejce
2PL struhanka
1-2PL hrubá krupice
Sůl, pepř, majoránka
>> Očištěnou játru pomeleme na masovém strojku a to na co nejmenším průměru nejlépe dvakrát. Úplně nakonec vymeleme zbytky cibulí. Malá finta: klasický mlýnek má tu úžasnou vlastnost, že si na „šneka“ namotá všechny šlachy a žíly. Pokud je tedy před druhým mletím odstraníme, je játra opravdu čistá a pak teprve použijeme cibuli.
>> Přidáme vejce, koření a utřený (ne umletý) česnek. Viz. Tescoma třítko. Dobře promícháme a zahustíme strouhankou a krupicí. Tady malé upozornění. Obecně se používá jen strouhanka. Já ovšem mám rád knedlíčky pevnější konzistence. Al dente. Ne ty nafouklé co se v ústech tzv. rozplynou.
>> S použitím krupice je tady jedna nutnost. Hotové těsto je zapotřebí nechat v lednici odpočinout asi půl hodiny. Co se předem zdálo řídké, krásně ztuhne nabobtnalou krupicí. Ovšem platí to vlastně i pro strouhanku.
>> No a pak už jen uvařit. S tou krupicí je vaření o nějakou tu minutku delší. Vřele doporučuji – ne do polévky, ale zvlášť, do vody. Po uvaření zchladit studenou vodou.
A ještě trocha upřímnosti – já nikdy knedlíčky nedělám. Protlačím těsto děrovaným cedníkem na halušky do vroucí vody.
Inspirace