Husí Kaldoun – polévka známá i neznámá
Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek" dotyčného opeřence. Dnes kvůli drůbkům nemusíte kupovat celou husu, ale ve všední den si přípravu stejně raději neplánujte – je totiž časově náročná. Tolik například Czech Specials na svých stránkách. Já bych až tolik nesouhlasil s tím časem. Vývar se připraví takřka sám a polévka může být hotova za 30 minut.
Náhodně jsem v Albertu natrefil na mražené husí díly (skelety, křídla a kůže) na polévku. Balení asi 1,5kg za 15,-Kč/kg! S odřezky z kuřete, které jsem tentýž den připavoval na paprice bylo doma k mání 2kg drůbeže na fajnovou polívku. Ten vývar je přímo fantastický.
Co se týče vývaru, nemám moc co dodat. Vše už je tady. Podobným způsobem jsem si připravil dobrých 5 litrů skvělého vývaru, ze kterého jsem dík kůžím v balíku masa obsaženým odebrat slušnou vrstvu husího sádlíčka. Mňam!
A teď už tedy Kaldoun
>> Se složitým postupen si hlavu každopádně nedělám. Vývar zahustím jíškou! To každopádně. Jemná máslová jíška je prostě nutnost.
>> Hned jakmile začne polévka opět vařit klokotem, propasíruji do ní přes “haluškový cedník” játrové nočky, opět přivedu k varu, přidám nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel (apod. dle chuti a možností) a mírně vařím asi 10-15 minut.
>> No a to je vlastně vše. Dochutím jen solí, pepřem a špetičkou muškátu (květ, nebo oříšek). Trocha smetany také neuškodí, ale já ji nedávám. Mám raději tu rustikálnější chuť.
Krásná inspirace na kaldoun je tady
[fb_like]