Hustá polévka z oháňky s restovanou zeleninou a pórkem
Jak známo, je vývar z hovězí oháňky ten úplně, nejvíc nejlepší. A já s tím každopádně souhlasím. Upravený následujícím postupem je ovšem povýšený do vyššího levellu a tradiční česká kuchyně se ukazuje v celé své kráse.
Na dva litry polévky potřebujeme
– 1,5l vývaru
– 150g mrkev
– 150g celer
– 50g pórek
– 1ks stroužek česneku
– 2PL mouka hladká
– 1PL sádlo, nebo olej
– Hrst petrželky
– Sůl a pepř
>> Na tuku orestujeme kostičky zeleniny (nebo hrubě nastrouhanou), jemně posekaný česnek a zasypeme moukou. Umícháme jíšku a zalime chladným vývarem. Promícháme a dobře provaříme.
>> Ochutíme solí a pepřem a pět minut před dokončením přidáme pokrájený pórek. Úplně nakonec posekanou petrželku.
A to je všechno. Důležité je jen jedno – mouka potřebuje alespoň 20 minut pozvolného varu. Samozřelmě přidáme maso obrané z uvařené oháňky, nebo játrové či slezinové nočky.