IBILI ! A rohlíky budou obzvláště vypečené
Webový portál a obchod Vše na vaření.cz nabídnul mi a dodal další zajímavou pomůcku do kuchyně. Musím přiznat, že jsem tu věc chtěl už delší dobu. Přesně od chvíle kdy jsem viděl pekařku v pekárně Kabát vykrajovat rohlíky právě pomocí tohoto zařízení. Jedná se o Kráječ na těsto 42cm Ibili. Všichni kdož rádi pečete klasické pečivo rohlíky počínaje, přes staré dobré banketky až k náročnějším croissantům si tuto hračku jednoznačně oblíbíte. A když ne všichni, pak tedy jistojistě vy, kteří stejně jako já té pekařině až tolik nedáte, s jednotlivými kousky těsta neradi se matláte, ale přesto čas od času neodoláte. Deset rohlíků připravených jedním tahem za tři minuty je potom můj a může být i váš splněný sen.
Kráječ na těsto IBILI
Jednoduchý popis? Na hřídeli mezi držadly jsou dvě rádýlka propojená profilovanými plechovými noži tak, že souvislým táhlým pohybem po plátu těsta vytvoří na sebe navazující shodné trojúhelníky, z nichž opět snadným pohybem vytvarujete rohlíky, banketky, croissanty. To vše v několikanásobně kratším čase, než při ruční přípravě a stejnoměrně, což některým z nás může více než vyhovovat. Co to umí?
Kroucené kváskové rohlíky
Kvásek
– 50g kvásek
– 150g mouka H pšeničná chlebová
– 150g voda
>> Smícháme, odložíme nádobu zabalenou v sáčku při pokojové teplotě na 12 hodin a necháme pracovat, kynout, krmit se…
Těsto
– 350g mouka H pšeničná
– 10g sůl
– 10g cukr
– 150g voda
– 1čl droždí instant
– 4PL rozpuštěné sádlo
>> Do připraveného kvásku v míse robota postupně vmícháme mouku promísenou se solí, cukrem a instantním droždím, průběžně s vodou a teplým tekutým sádlem.
>> Těsto mícháme na nejnižší otáčky, dohladka, asi 20 minut. Mísu zabalíme do sáčku a necháme 30 minut odpočívat. Znovu promícháme a vytvoříme kouli. Já jako vždy dotvaruji v míse z robota lehce poprášenou olejem tak, že jí koulím v míse všelijakým natřásáním a otáčením až se sama zformuje, krásně vyhladí a usdí na středu. Opět v sáčku necháme kynout 1-2 hodiny. Je to věc volby a ta hodinka navíc má něco do sebe.
>> Těsto rozdělíme na dvě poloviny a několikrát přeložíme, utáhneme. Pak z každé vyválíme podlouhlý plát silný 2-3 milimetry a široký jako rádlo. Nebo o malinko více. Je dost tučné a nelepí, stejně ale doporučuji moučit, protože přilnavé to těsto je. A výhodnější pro přípravu zdá se býti možnost, kdy po desce linky (válu) klouže.
>> No a teď už samotné dílky. Je to směšně snadné. Prostě z jedné strany na druhou přejedeme kráječem a hotovo. Odstraníme okraje a můžeme stáčet rohlíky. Tady je to už opačně. O grifu. Takže v bodech a s několika pravidly.
1/ Čím je těsto tenší, tím je více vrstev hotového rohlíčku. A ten je pak hezčí.
2/ Na klouzavém povrchu, tedy moučeném to jde opravdu lépe. Když se naopak lepí, snadno jej nechtěně a neopatrně natáhnete. Tím zničíte tvar.
3/ Ten grif. Stáčíme od širší strany. Ideálně třemi prostředními prsty každé ruky jednu polovinu tak, že souměrně s rolováním lehce táhneme do stran. Nakonec dvakrát dlaní s lehkým tlakem protočíme celý váleček po desce špičkou dopředu. Tak jak jsme začali.
>> Navlhšené vodou vodou z rozprašovače rohlíky položené na plechu s pečícím papírem opět vložíme do sáčku a necháme hodinu kynout. Opět poprášíme tentokrát vodou slanou a sypeme dle chuti solí, kmínem mákem…
>> Pečeme při 220°C do barvy. Mně to vyšlo v horkovzdušné na 14 minut. A opět pravidla.
1/ Voda může být klidně slaná od prvního použití. Ten rozprašovač ale vřele doporučuji. Je mnohem lepší než mašlovačka.
2/ Nešetřete místem. Raději dva plechy. Jak vidíte na fotce, mně se dík těsnému srovnání slepily. Není to na škodu, jenže ani na krásu.
3/ Pravidlo poslední – křupavost. Je to jednoduchá rovnice, čím méně tuku, tm jsou rohlíky křupavější. Takže klidně polovinu nahraďte vodou a samozřejmě neváhejte namísto vody použít pouze pivo.
>> Celou dobu používám slovo rohlíky. Protože ale je šířka rádla maximálně 11 centimetrů, jsou výsledkem spíše rohlíčky. Přestože jsem zpočátku a jako vždy při práci s těstem byl dosti skeptický, myslím, že se opravdu vydařily. Nejen kvalitou, o té jsem nijak zvlášť nepochyboval. Ale hlavně vzhledem. Mně se líbí a ti kdož ochutnali – spolubydla, hospodský Pepa, jeho šéfová Eva a samožřejmě já byli nanejvýš spokojeni. V kombinaci s máslem, nebo konfitovanými jatýrky to byla opravdu parádička.
A ten Kráječ na těsto 42cm Ibili? Tak ten už mi z kuchyně nesmí. Jeho osud je zpečetěn. Hned jako další dík jemu připravím sýrové a šunkové rohlíčky z těsta listového. A pak, pozor, smažené pirožky z těsta bramborového. Sám o sobě je vyroben dokonale. Nemám co vytknout a jen jěště větší by se hodil na ty pořádné rohlíky. To ale není podstatné.
Fotoreport s IBILI
balení kráječe…
a ještě jednou…
těsto na rohlíky – právě uhnětené…
těsto po hodině kynutí…
těsto, nástroje, příprava…
hned napoprvé špatně – tak to vypadá, když je těsto příliš pružné, stačilo ještě jednou ručně prohníst a sypat, sypat, sypat…
to už je lepší, ale…
ano, tak je to správně, krásné těsto, drží tvar…
poslední tři kousky jsou takřka ukázkové…
v detajlu a rychle do tepla, kynout…
připraveno, nakynuté rohlíčky a všecky ty sračičky kolem a koukolem, do pekla s tím, tedy do pece…
a to koukolem, váleček, rádlo, stěrka, váha, rozprašovač a vzadu kvásek, oživený, bublající a na další akci připravený…
první rohlíčky, nic extra a na krásu, ovšem chuťově opravdu…
…opravdu dost slušné…
no a takto, v hospodě 4 oběti, opravdové nadšení a nabídka od paní šéfové, o tom ale potom, až…
a ještě kousek v detajlu, vlastně první doma ochutnaný…
Uff, to byl ale záhul. Od půl šesté ráno. To jsem vstával a mazal připravit těsto. Do půl třetí odpoledne. To právě dokončuji tuto slohovou práci. Tak snad vás zaujme jak postup, tak i výsledek. A na Ibili kráječ, nebo chcete li rádlo se klidně spolehněte. Stejně jako na prodejce Vše na vaření.cz. Praktičnost sama.
MDMP





