ICELAND – mražené potraviny z UK a primárně hamburgery
Když jsem nedávno sepsal tento v podstatě seznam prvního nákupu, byl jsem si jist že první co chci vyzkoušet jsou hamburgery. Jak ty velmi průměrné housky tak, a to hlavně, hotové maso které v UK je také jen průměr. U nás bohužel z něj dost vybočuje směrem nahoru. Bohužel? Já myslím že to dojde každému kdo alespoň jednou ochutnal opravdu poctivě připravený hamburger z čerstvého masa v pravé americké briošce a může tudíž srovnat se spodinou z macgumy, či hambáčem z kdejakého stánku. Tu fajnovou briošku najdete tady a maso například tady. A věřte že propříště už vynechám i tu pitomou strouhanku. Dík výrobě klobásek jsem si uvědomil že to jde jinak!
No a proč jsem po těch mražených tak toužil? Já si je tam totiž kdysi dost oblíbil a tady je marně hledal. Dnes jsem jinde v chuti i kvalitě. Ale jak za chvíli poznáte netřeba se mrazáku v Icelandu vyhýbat. Vždyť už první obrázek vypráví pohádku o fajnovém hamburgeru.
Takže z čeho – budu se opakovat
Hovězí burgery – vyrobeno v UK
Tak o této možnosti jsem doslova snil posledních pět let. Od doby kdy jsem naposled byl v UK až dodnes. Proč? Je to snadné: zatímco tady v česku si dáte doma jednoduchý rychlý hambáč v jen dvou provedeních, tedy ten co si přinesete z mekáče a ten z mrazáku kdekoliv zakoupený a vždy stejný, hnusný, kuřecí, blátivý hnůj, tam si kdekoliv zakoupíte výběr z ohromující nabídky. Já si napoprvé vybral tento a byl opravdu skoro spokojen. Jeho jediná chyba je totiž tato: není to čerstvě mleté maso! Je z mrazáku.
4 100% hovězí mega burgery 454g – 80,- Kč
Burger bulky – vyrobeno v UK
Naprosto žádné překvapení. Jsou to prostojednoduše klasické nudné housky které dostanete po celém světě za pět peněz. I když, 12 kousků za 35,- Kč? To není běžné ani u nás. Kvalita spíše směšná, cena konečně odpovídající na rozdíl od nákupu v jiném obchodu.
Bílé burger bulky 12ks – 35,- Kč
A jak – i tady se budu opakovat, páč prostá klasika
První byl samozřejmě klasický hamburger s bramborovými chipsy
– Houska
– Maso
– Ledový salát
– Kyselá okurka
– Cibule
– Hořčice
– Kečup
– Majonéza
>> Opravdu prosté a snadné. Maso připravíme buďto podle návodu na obalu, nebo jako já. Tedy už rozmrazené opékáme na pánvi (grilovací s mřížkou) 3 minuty z každé strany.
>> Hamburger jde většinou popořadě takto – v tousteru nebo pouze na vnitřní straně opečené na pánvi poloviny housek. Tu spodní naložíme hořčicí, kečupem a majonézou dle chuti, následuje ledový salát ideálně jen natrhaný na kousky, maso, okurka a cibule. Přiklopíme.
to je samozřejmě moje vrstvení a každý zvolí dle vlastní chuti a potřeby
Druhý jsem si připravil snídaňový s vajíčkem
– Houska
– Máslo
– Sázené vejce
– Ledový salát
– Cibule
– Hořčice
– Kečup
– Majonéza
>> Tentokráte nejde o nic jednoduššího než na teplou spodní půlku natřít malinko másla které se rychle vsákne. Pak už jen tradiční základ z hořčice, kečupu a majonézy, ledový salát a cibule. Klidně ale dochucovadla vynechejte a zůstaňte u másla, salátu, vajíčka. Stačí bohatě…
…k snídani, já si toto dávám k snídani moc rád, ovšem většinou na toustu, co ale s těmi mraženými bulkami, viďte…
Třetí přišel vhod na odpolední sváču s krůtím masem
– Houska
– Pečená krůta
– Strouhaný sýr
– Rukola
– Hořčice
– Kečup
– Majonéza
>> Na opět tradiční základ jen naložíme hromádku překrájeného masa z pečeně, posypeme strouhaným sýrem Gouda či Cheddar a poklademe rukolou.
jedná se spíše sendvič a já jej jako takový dám ke svačině moc rád, je ne něm vše pěkně pohromadě
Čtvrtý opět klasický ve stylu cheeseburger s grilovaným čerstvým sýrem, rukolou a pečenými bramborovými plátky
– Houska
– Maso
– Rukola
– Hořčice
– Kečup
– Majonéza
>> V základu žádná změna – opečené housky, hořčice a kečup a majonéza. Maso, které ale opékám jen z jedné strany. Na tu pak položím sýr a pod grilem chvíli gratinuju. Pokladu rukolou.
jak si asi všimnete a pravidelní čtenáři jistě, začal jsem konečně používat rukolu, úplně jsem se do ní zbláznil, tady každopádně chybí rajčátko
23.1.2014 – na úplný závěr ještě kombinace, čerstvé maso a houska z mrazáku a nebudeme si nic namlouvat – přestože původně mícháno na pečené polpety v kombinaci 1:1 vepřové s hovězím, je toto o 100% lepší
Nakonec krátké shrnutí
Tyto hamburgery z mrazáku vážně stojí za to. Pro ty lenivější či neochotné pracovat s čerstvými surovinami. A to jsem občas i já.
Na chipsech nic není. Nakrouháme si brambory, necháme alespoň hodinku máčet ve studené vodě a pak dobře osušené smažíme v oleji stejně jako hranolky. Dík své tenkosti to nepotřebují nadvakrát.
Plátky pečeme v troubě na 220C. Já si předem při rozehřívání do ní odložím litinovou pánev. Tu pak popráším olivovým olejem z rozprašovače a pokladu půlcentimetrovými plátky právě nakrájené brambory. Znovu popráším a šup do trouby. Po asi 6-8. minutách otočím a peču do zlatava.
Mohlo by se zdát z předcházejících řádků, že jsem do hamburgerů opravdu blázen. Opak je pravdou. Já je v podstatě už delší dobu nerad. To jen shoda okolností mne stále nutí věnovat jim čas i chuť. Častým spouštěčem jsou kolegové v práci. Objednávají si ze stále přibývajících nabídek s dovozem rovnou do kanceláře a já se pak nestačím divit, čemu všemu říkají dokonalé. Slovy klasika: je to marný, je to marný, je to…
Tak nazdar příště a dobrou chuť 😀
MDMP