Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Italské Risotto se žampiony a kuřetem

Risotto „Když zabodnete ukazováček na kulinářské mapě Itálie do jejích severních končin, objevíte zasněžený vrchol zvaný Risotto Parmigiano. Bílé parmazánové rizoto se na míle vzdaluje představám o tomto i v Česku zdomácnělém rýžovém pokrmu. Je to sice nejjednodušší italská klasika, folklór drsných horalů, ale zároveň lahodný pokrm, který si zamilujete po prvním seznámení.“

                                                                                         Emanuel Riddi, S italem v kuchyni

 

Na 2 porce mého risotta:

 

   – 100ml rýže Arborio

   – Olivový olej

   – Šalotka

   – Strožek česneku

   – 1dl bílého vína (použit Muškát moravský)

   – Sůl

   – Špetička kurkumy

   – Máslo

   – Kuřecí vývar dle potřeby

   – Kuřecí stehna – 2

   – Žampiony – 4

   – Gran Moravia sýr

 

Šalotku a česnek posekané najemno orestuji na olivovém oleji s oříškem másla a přidám rýži.

Neproplachovat, použít jak je, přímo z krabice!

Rýže se má olejem spíše jen obalit, než restovat.Tedy na slabém plameni.

Přidám sůl, kurkumu, deci vína a míchám, až se skoro vyvaří. Přidám horký vývar. Opět míchám až se skoro vyvaří a tak pořád dokola, až je rýže tzv. al dente, tedy na skus a pěkně krémová. Odstavím z plamene, vmíchám na másle podušené čtvrtky žampionů, sůl a pepř, asi dvě polévkové lžíce jemně nastrouhaného Parmazánu, nebo Gran Moravia a ještě kousek másla.

Podávám s na másle upečeným kuřecím stehnem.

risotto & kuře

Sdílejte...

Komentáře