Italské Risotto se žampiony a kuřetem
„Když zabodnete ukazováček na kulinářské mapě Itálie do jejích severních končin, objevíte zasněžený vrchol zvaný Risotto Parmigiano. Bílé parmazánové rizoto se na míle vzdaluje představám o tomto i v Česku zdomácnělém rýžovém pokrmu. Je to sice nejjednodušší italská klasika, folklór drsných horalů, ale zároveň lahodný pokrm, který si zamilujete po prvním seznámení.“
Emanuel Riddi, S italem v kuchyni
Na 2 porce mého risotta:
– 100ml rýže Arborio
– Olivový olej
– Šalotka
– Strožek česneku
– 1dl bílého vína (použit Muškát moravský)
– Sůl
– Špetička kurkumy
– Máslo
– Kuřecí vývar dle potřeby
– Kuřecí stehna – 2
– Žampiony – 4
– Gran Moravia sýr
Šalotku a česnek posekané najemno orestuji na olivovém oleji s oříškem másla a přidám rýži.
Neproplachovat, použít jak je, přímo z krabice!
Rýže se má olejem spíše jen obalit, než restovat.Tedy na slabém plameni.
Přidám sůl, kurkumu, deci vína a míchám, až se skoro vyvaří. Přidám horký vývar. Opět míchám až se skoro vyvaří a tak pořád dokola, až je rýže tzv. al dente, tedy na skus a pěkně krémová. Odstavím z plamene, vmíchám na másle podušené čtvrtky žampionů, sůl a pepř, asi dvě polévkové lžíce jemně nastrouhaného Parmazánu, nebo Gran Moravia a ještě kousek másla.
Podávám s na másle upečeným kuřecím stehnem.