Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Jahodová zmrzlina, nebo sorbet?

01-jahodová dřeňNeee, prostě dřeň. Je to totiž o možnostech. O prostoru v mrazáku. Ale i jen takzvaná mražená dřeň může být přímo úžasná, když víte jak na to. Nedávno mi Lucie Průšová, michelinská cukrářka z La Degu poradila zajímavou fintu. A já o tam tady psal. Prohlásila tehdy, a já souhlasím, že jahody sice krásně voní, ale většinou jsou chuťově vlastně nudné. Přesně takové byly ty v sobotu koupené na farmářských trzích Náplavka v Praze. Takže vylepšení? Ale čím? A já koukal. A ochutnával. A zase koukal. A souhlasil. A tady to máte. Není to o spoustě vymakaných postupů. Ani o kdoví jakém vybavení technikou. Jen o chuti té opravdu nejsnáze připravené jahodové dřeně. Nebo následně sorbetu.

  

Jahodová zmrzlina nebo sorbet?

 

Z čeho

– 1ks talíř jahod
– 1PL cukr (med)
– 1PL limetková šťáva
– 1PL balzamiko
– 5PL acidofilní mléko

 

A jak

>> Když budete chtít opravdovou zmrzlinu, budete muset dodržet nejedno pravidlo. A to tady nehodlám popisovat, rozebírat a vlastně si je ani nepamatuji.

>> Když budete chtít prostý sorbet, je to jen o prostoru v mrazáku a chuti hrát si nejméně 2-4 hodiny. Prostě jen s tím pravidelným promícháváním. Bude to ale lepší než jen ta dřeň.

 

No a protože nebyl ten prostor připravil jsem jen obyčejnou jahodovou dřeň. Obyčejnou? Posuďte sami.

 

>> Rozmačkat jahody s cukrem a zmrazit umí každý moula. Přidat trochu smetany každý druhý. Přidat chuť? To už je pro ty kdož prozřeli. Balzamiko? Jooo, to je věc. Věřte, tady neprohloupíte. Ale měl by to být krém. Hustý a kvalitní. Ne za pět peněz.

 

talíř jahod byl součástí nákupu na farmářském trhu spolu s dokonalými skleničkami od Lenky Požárové…

03-a talíř jahod

 

Zřím tě jahodo

>> A dostanu do správných linií. V chuti pro začátek a konzistencí později. Dnes ovšem jen ta chuť. Opravdu minimální prostor v mrazáku mne nutil dostát faktu. Že totiž nelze jinak než jen vrazit do něj tři malé krabičky s obsahem. Správný sorbet bych v jedné velké pravidelně promíchal minimálně vidličkou a nadýchal. Čím více vzduchu, tím zajímavější konzistence.

 

Ono by to ale šlo ještě jinak. Výsledek předchozího a následujícího odstavce vrátíme zpět do kutru ve chvíli kdy už je v mrazáku dostatečně tuhý, ale ještě né kámen. Znovu promixujeme. Vytvoří se dosti odlišná struktura kterou znovu vrátíme do mrazáku. Dost rychle, protože čím vyšší teplota, tím výraznější změna barvy. Od červené až do šeda. Toto můžeme zopakovat ještě jednou. Sorbet jako vyšitý. Všimněte si že právě dík vzduchu je ho hned jednou tolik.

 

>> Takže jednoduše pro začátek. Do nádobky tyčového mixéru s kutrovacím nožem nasypeme jahody, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem (obojí podle vlastní chuti). Přidáme ostatní suroviny a promixujeme. Stačí 10 sekund. Nalijeme obsah do čehokoliv co lze použít na mražení a narveme do mrazáku. To je vše. Pro začátek máte k dispozici trochu jiné jahody než ty staré dobré s cukrem.

 

Nakonec smutek (u mne)

Já zamrazil první dávku opravdu moc. Pak jsem čekal až zase povolí. Ovšem ne dost dlouho. Výsledek? Půl roku starý kutr k tyčovému mixéru šel k čertu. Nová nádobka s nožem bude stát asi 450,- kč! 🙁

 

A radost (pro vás i u mne)

Podruhé zamraženo a kolem deváté večer jsem si vyndal první pixlu z mrazáku. Úžasná vůně. Velmi výrazná chuť, jen poněkud kyselejší. Mně to vyhovuje, ale klidně dejte o lžíci cukru více. No a příjemně nadýchaná konzistence. Stačilo jen škrábat lžičkou a mlaskat.

 

Finta nakonec

Balzamiko v jahodách není žádná novinka ani zvláštnost. Nigella Lawson například své parádní tvarohové lívanečky podává s překrájenými jahodami marinovanými v cukru a balzamikovém krému. Vypadá to opravdu úžasně. Což mne přivedlo k myšlence jak si celý ten výše popsaný postup změnit a urychlit. Promícháme překrájené jahody s cukrem a balzamikem a rozložené na tácku necháme zmrznout. Pak teprve rozmixujeme a při tom jen doplníme trochou acidofilního mléka a medu. Dezert je lehce tekutý, studený a výborný k okamžité konzumaci.

 

sorbet nesorbet, není to jako od profíka, ale děsně dobré a určitě ne naposled…

02-jahodová dřeň

 

Tož zkůšajte, MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Jahodová zmrzlina, nebo sorbet?
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře