Jakou polévku na štedrovečerní tabuli preferujete?
Kdo se na mé stránky soustředí a ne jen kouká, povšimne si malé změny. Konečně !!! jsem zrušil původní a neaktualizovanou anketu Který …market v zemi zdejší považujete za nejstrašnější? a nahradil ji aktuálně Jakou polévku na štedrovečerní tabuli preferujete? To mne vážně zajímá. Já totiž jsem z domova naučen pouze na fajnový vývar s domácími nudličkami od babičky. Bez té můj vánoční vlak prostě nejede. Za tu spoustu let co vařím a nějaké té vánoční večeře se občas zůčastním jsem ale poznal a ochutnal nemálo více či méně tradičních zajímavostí.
Nejdříve stará anketa
Výsledky byly jednoznačné. Přestože jsem ji tady nechal opravdu moc dloho, jasně vypověděly o vašem pohledu a mně potvrdily co si dávno myslím. Připomínám že co hlas, to mínus pro firmu.
– Tesco 987 hlasů
– Albert 225 hlasů
– Kaufland 194 hlasů
– Interspar a Globus zanedbatelně po cca 50. hlasech
Tady není co dodat. Tesco je prostě hrůza a ani dnes, tři roky po zadání do ankety nejsou na tom o mnoho lépe. Často spíše naopak. Albert se zvedá a to mohu osobně potvrdit. Nejlépe bych dnes hodnotil Kaufland který mne před několika dny v pobočce Praha Bohdalec opravdu překvapil. Po reorganizaci sice trochu bloudím, ale zato dík možnosti nespěchat a prohlížet nacházím nový sortiment, z nějž hned napoprvé velmi kladně hodnotím slovenskou bryndzu firmy Agrofarma, jež za peníz opravdu příznivý je doslova skvělá. Jak to mají nasmlouvané se neodvažuji ani jen předpokládat. To jsou ale hypermarkety…
V hodnocení chyběl celou tu dobu LIDL jež je pro mne základem kvality v zemi zdejší. Ne že by mne nedokázali pořádně nas… Ale i tak jednoznačně vedou.
A dnes už anketa nová
Jakou polévku na štědrovečerní tabuli?
Předem upozorňuji na dvě věci: ptám se čistě osobně a do ankety proto, aby jste si vy, čtenáři udělali přehled pokud vás to zajímá. A není to soutěž. Protože jsem stále ten moula který raději než tuny reklamy na stránce zobrazuje jen obsah jako takový, není jaksi sponzor.
Polévky na stole vánočním a k večeři štědré
Jak už jsem psal, u nás doma to bylo jednoznačné. K vánocům, stromečku a dárkům patřila vždy polévka jednoduchá. Vývar s domácími nudličkami od babičky a se zeleninou. Nic složitějšího.
Časem jsem poznal, většinou dík přítelkyním a jejich rodinám další možnosti. Tou nejčastější byla polévka hrachová, již jsem jednou uvařil i já sám. Tedy na vánoce prosím. Paradoxně asi nejlepší v životě dík poprvé vlastnoručně připravenému uzenému masu a vývaru z něj. Ani nevím jak to tehdy bylo, ale hrašandu kterou vlastně nemám rád od té doby nosím stále v paměti i chuti. Jako kousek zlata které jsem kdesi zapoměl, ale místo si napamatuji.
Další byla, opravdu často, polévka zelná a většinou takzvaná kyselica, kterou vaří převážně na Slovácku. S klobáskou či uzeným a někdy i fazolemi či hříbky. Tu uměl dokonale táta, ale jedli jsme ji na nový rok. Proč asi? 🙂 Příprava trvala dva dny, ale v základu několik týdnů. To totiž musíte umět připravit to nejlepší kysané zelíčko na světě. V říjnu. To nejlepší uzené na světě. V prosinci. A pak to spářit. Den před silvestrem. A to je pak vážení taková dobrota, že ji nejen opakujete rok co rok, ale stýská se vám po ní stejně jěko mně…
Víš co táto? Steská se mi, potřebuju poradit, ale je pozdě…
Ale dále už vy, v anketě, v komentářích. Do toho, prosím…
MDMP
K minulé anketě – i já zaškrtla jako nejhorší market Tesco. Po nových zkušenostech s on-line nákupem na nakup.itesco.cz bych to ale poopravila. Nákup v obchodech Tesco je příšerný, nákup online je fajn.
A k nové anketě – jasně vede tradiční česká rybí polévka 😉
Jak už jsem nejednou psal, u nás to byl vývar. Ale v posledních letech věci měním podle svého a tak většinou mám dvě. V poledne tu rybí. Ovšem nesnáším v ní jikry a mlíčí. A navečer pak vývar. Kuřecí, s nudlemi a játrovými nočky…
Bohužel nemohu hlasovat, jelikož vaříme tradiční bramborovo-houbovou anebo u manželky v rodině mléčnou. Škoda že nelze hlasovat jiná 🙁
Tak i pro vás Milane přidávám možnost jiná. Musím přiznat že bramboračka i mlíkačka mne překvapily. Pro mne jednoznačně novinka…
take nemohu hlasovat, u nas jime suchy oplatek pokapany nasekanym cesnekem v medu – pro zdravi, pak tenke platky uzeneho hoveziho jazyka s jablecnym krenem – pro dobre vztahy v rodine (abysme se nehadali) a pote uz klasika kapra s bramborovym salatem.
Zvláštní. Takže bez polévky? Ani nevím, jestli jsem o té možnosti někdy slyšel. Každopádně oplatka s česnekovým medem jako takříkajíc předkrm zní opravdu zajímavě…
Halaszle
Dobry vecer,
pridavam se ke komentarum ankety
a byla bych moc rada, kdyby ti, co si nasli cas kliknout na moznosti jina rybi
ci jina, komentovali o jake polevky se jedna.
Obohatilo by to muj pohled na vanocni vareni v ceskych domacnostech.
Ja varim madarske halaszle.
Tradicni ceskou rybi polevku jsme v detstvi doma nevarili ,
a poprve jsem ji ochutnala ve vysokoskolske menze.
Byl to silny zazitek, predevsim kvuli konzistenci vnitrnosti:-).
Dnes uz ji snim.
U nas doma se varila jednoducha polevka ze susenych hribu a korenove zeleniny
a brambor.
Nekdy varim tech polevek vic, aby si kazdy mohl vybrat.
A přesně to poslední udělám letos, abych si každý já mohl vybrat 🙂
Dobré odpoledne,
také se přidám k hodnocení nejhoršího …marketu – jednoznačně na stejné místo umisťuji jako nejhorší Tesco a Albert. Zaslouží si toto hodnocení za klamání zákazníků a za špatnou kvalitu potravin.
K nové anketě
Štědrovečerní polévku střídám. Jednou je rybí (rybí hlavy, kusová zelenina, sůl, pepř, po uvaření obrat rybí hlavu, zeleninu nakrájet na menší kousky, přidat zasmážku – na másle opeču rychle jikry a mlíčí, dozlatova, zasypu moukou a vleji do polévky – nechám 15 minut povařit, přidám obrané maso a zeleninu a kudrnatou petrželku), (nebo moje oblíbená Halászlé) – rybí dělám 3 druhy – vývar s rybími knedlíčky, krémovou a Halászlé; podruhé kuba; pak kulajda; hrachová s rybími knedlíčky; kapustnicu nebo fazolačku či houbovou s kroupami. Letos bude kulajda. Na druhé je na štědrou večeři bramborový salát, řízky z kapra, vepřové i kuřecí řízky. Na stole nesmí chybět vánočka a jablečný štrůdl s ořechy a s vanilkovou omáčkou, oplatky, cukroví, ovoce, ořechy, med (ořechy a med na oplatky), vinná klobása, domácí uzené…
Prostírá se vždy o jedno místo navíc, ale musí to být sudý počet, takže je někdy talířů více, pod talířem je vždy kapří šupina, na stole je ve váze rozkvetlá Barborka, nachystané pro každého jablíčko a louskáček s ořechy… Moje holky vždycky házely botkou, lijeme olovo, pouštíme svíčky ve skořápkách a hlavně – zpíváme koledy, zapalujeme svíčky za mrtvé v rodině a děkujeme Ježíškovi.
Tak toto je prozatím nejkrásnější popis nejen polívky která mne nemálo zaujala (myslím tu s praženým mlíčím a jikrami), ale hlavně vyznání. Vánocům s tradicemi, rodinou a láskou ke všemu a všem u stolu. A stejně tak k životu, kuchaření, pocitu sounáležitosti…
Nenapadá mne co více napsat. Takže jen děkuji Pavlíno a přeji spoustu dalších vánočních zážitků i to, aby právě ty letošní byly nejkrásnější…
To vše vám i vaší rodině, Pavel Míček
Děkuji 🙂
Jsem za to, že dodržovat tradice a předávat je dalšímu pokolení je velice důležité, hlavně v tak uspěchané době.
Také Vám přeji krásné a klidné vánoce, též hodně štěstí do Nového roku (jeden starý pán, soused, mi jednou řekl, že zásadně přeje jen štěstí, prý když je štěstí, tak je i zdraví a bez štěstí zdraví není; má to logiku, ne?) a hodně diskutujících a témat k psaní. Pavlína