Jarní příprava na letní gril
Vlastně jsem to ani neměl v úmyslu. Tak nějak se sešlo několik surovin a pokus do budoucna byl na světě.
Každopádně výchozím bodem stala se směs koření kterou jsem takříkajíc vyfasoval od kamaráda Michala (který dnes má narozeniny a tím pádem mu přeji vše nejlepší) jako pozornost za průběžný servis notebooků jeho rodinky. Směs v balení vakuovaném a pod názvem Harissa (stejně jako ta světoznámá pasta) od firmy Alladin. U nás to evokuje pohádky a kde co, ale například v Tunisu, Maroku, Libii, nebo Egyptě se pod tím názvem prodává kde co. Taky u nás jak už jsem nejednou zjistil. Stačí si zajít na nákup do kterékoliv prodejny Halal food. Tam takříkajíc zříte.
Jarní příprava na letní gril s kořením Harissa
První byly burgery
>> Nic zvláštního. Směs hovězího (jehněčího) a vepřového masa v poměru 3:1. Tedy jen 250 gramů bůčku na 750 gramů krku. Použijte klidně můj oblíbený pupík. Dále cibule, česnek, malinko strouhanky a koření. Protože obsahovalo sůl, už jsem nedával další. Na kilo ale bylo potřeba rovné 2 polévkové lžíce. To byla třetina balíčku. Promíchat a odležet v lednici 2 hodinky. Trochu jsem to ještě vylepšil jemně sekaným čerstvým a mladinkým rozmarýnem.
Dále pak kuřecí stehýnko s kostí
>> Nad tím servisem jsem musel chvíli popřemýšlet. Tak nějak mi už nesedělo to tradiční ve stylu kus chleba, nebo brambory či snad jen salát. Takže ve výsledku, no to až níže. Každopádně koření jsem rozmíchal v lžíci rybí omáčky, lžičce citrónové šťávy a olivového oleje s jemně utřeným česnekem. Tohleto bylo ideální opět odleželé, ale rovnou 24 hodin.
No a nakonec kousky vepřové krkovice
>> Z té jsem si vyříznul srdíčko na řízky a to ostatní kolem něj nakrájel na silné plátky. Ono to pak nedrží moc tvar, ale nijak nevadí. Maso jsem jen solil a pepřil, posypal směsí a nechal v lednici od rána do večera. Tohle maso je většinou pěkná otrava na venkovním grilu. Pokud nemáte ten s poklicí (já teda nikdy), pak se rádo propeče do žvejkava. Prostě ty šlachy v něm nejsou nic moc na kousání.
Takže ta příprava na letní gril – a už jen v obrázcích s popisem
marinované kuřecí kousky jsem opékal společně s burgery na kuřecím sádle s máslem, spíše pomalu…
a stejně tak druhou stranu, ta první u kuřete je důležitá pro kůrčičku…
kuřátko jsem pak nechal v troubě na horkovzduch při 170°C společně s burgery, 5 minut kuře, které jsem podával s dopékací rozmarýnovou facaccinou a rajčátky…
burgery byly v té troubě jen asi 3 minuty, pak si chvilku odpočinuly v pokojové teplotě a mazaly do sendviče z jednostranně opečeného toustového chleba s velmi silně vychucenou majonézou a plátky kysaného zelí od Petra…
vepřové kousky na grilu, tohleto na jednoduchém grilu a uhlí prostě nejde, takže ideálně kombinace zahradního grilu a trouby v kuchyni, 3+3 minuty na sádle s máslem a předem obalené v mouce, pak dobrých 30-40 minut doměkka při 170°C s lehkým podlitím téměř ke konci…
tady lehce zpět, opravdu kvalitní křupavé hranolky domácí nejsou jen o bramborách, vlastně a popravdě, nejsou o nich jinak než že až na třetí pozici v přípravě, první je totiž krájení a odložení – na nejméně 4 hodiny do studené vody s octem, druhé je dobré osušení – v utěrce je necháme 5-10 minut, třetí je samozřejmě smažení – 10-15 minut na slabší teplotu a jen do lehce zlaté barvy, pak odložit, rozoohnit sebe i olej a upravit do krásně hnědozlaté, křupavé podoby…
ať jsou hranolky sebelepší, na šťouchačky s máslem a pažitkou, nebo v tento jarní čas jemně sekaným česnekem medvědím prostě nedám dopustit…
Poznámky
>> Jak vidíte, masa a jejich kombinace jsem příliš neřešil. Jednoznačně asi chápete všichni, že si nehraju na správné propojení kuchyní, možností a národností. Prostě a jednoduše jsem klidně a bez výčitek spojil koření z muslimské země s vepřovým a hovězím.
>> Focaccina z obchodu Formaggeria na Václavském náměstí a mnoha jiných místech v ČR je specialitka první třídy. V misce z hliníku si koupíte za 36,- kč kousek, který je tak trochu za trest. Musíte jej totiž dopéct doma v troubě na 250°C/3 minuty. Ergo, rozpálit tu troubu vás vyjde pěkně draho, nemáte li k dopečení ještě něco. Výsledkem je ale opravdu parádička. To ovšem musíte ochutnat. Já byl doslova nadšen.
>> Vepřová krkovice na grilu. No opravdu docela paráda, pokud vám nevadí takzvaně žvejkací maso. Já si nepamatuju opravdu dobře propečenou jen na grilu. Tahleta je dopékaná a protože jen jako příprava, tak v troubě a proto opravdu do měkka. Výsledek i se šťávou byl nad poměry průměru v hospodě či snad dokonce jídlně.
atd, atd, atd…
MDMP





