Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Jarní kuřátko plněné žemlovou nádivkou

08-Jarní kuřátko se žemlovou nádivkouJarní kuřátka prodávaná a nabízená často jako baby kuřata jsou většinou půlkilová a obecně nejlepší z francie. Já je občas zahlédnu v Tescu, ale navyknul jsem nakupovat už před několika lety v Intersparu. Ten nám ovšem zrušili, takže opět Tesco. Mohl bych je vzít od farmáře na trhu, ale já chtěl to francouzské. Pro srovnání s českou kvalitou. No a myslím, že o něco levnější české se opravdu vyplatí. Celý postup může se zdát složitý a pracný. Je to ale spíše jen spousta slov o něčem dosti snadném. No a ještě vzpomínka. Připravovala to pravidelně jedna z babiček a taky táta. Musím přiznat že jsem neměl tohle jídlo rád ani od jednoho z nic. Proto také dodnes u mne podobné jídlo neuvidíte. Hmm, chyba. Včera jsem byl opravdu mile překvapen, stejně jako spolubydla se kterým jsem se o poloviny kuřete dělil.

 

Jarní kuřátko plněné žemlovou nádivkou

 

http://av.ru/

 

Z čeho pro dva

– 1ks kuře 500g
– 40g cibule
– 20g slanina
– 1ks houska
– 1ks vejce
– 1PL máslo
– 1/2dl smetana
– 1/2dl vývar
– sůl , pepř, muškát
– medvědí česnek a špenát

 

Jak a proč

>> Na teplé pánvi zpěníme polovinu másla a z vnitřní strany lehce opečeme přepůlenou housku aby máslo vsákla. Ta je nejlepší druhý den a uložená v sáčku. Prostě gumová.

>> Pánev zbavíme drobků a necháme lehce vyškvařit drobně krájenou slaninu. Jen aby zesklovatěla a zůstala měkká. Přidáme jemně krájenou cibuli a restujeme do zlaté barvy. Opět aby nebyla suchá a křupavá. Odstavíme.

 

Protože jsem výše nepopsal množství (schválně), tady doplním – toho zeleného si připravte tolik, aby nakrájená hromádka byla stejná, jako kupka pokrájené housky. A připomeňme si namísto uvedených: mladé kopřivy, libeček, listovou petrželku, řapíkatý celer, mladou majoránku, pažitku, řeřichu, čekanku…

 

>> Pokrájenou housku zalijeme půldeckou smetany v míse a přidáme žloutek. Lehce promícháme a necháme několik minut stát. Přidáme chladnoucí cibulku na slanině a druhou polovinu másla. Sůl, pepř a muškátový oříšek. S tím opatrně, je příliš výrazný.

>> Opět zlehka promícháme a dokončíme. Přidáme hrubě krájený medvědí česnek a špenátové lístky. Také půldeci vývaru a sníh z bílku. Promísíme opatrně a co se vejde, nacpeme do kuřete. To pak pro jistotu spíchneme jehlou.

 

Ta nádivka, na slovensku plnka a tam u nás plňka vyjde klidně na jedno normální kuře o váze něco přes kilo. Mně tedy zůstala a tak jsem jen nandal do formičky a upekl spolu s kuřetem. Ono ale navíc je lépe.

 

>> Kuře pak já peču v troubě, prsíčky nahoru bez poklice na litině při 180°C/60 minut. Občas podlévám vývarem a pak přelévám výpekem. Máslo už netřeba, to co je v nádivce docela postačí. Jak jsem zjistil včera, 10 minut navíc by vůbec neuškodilo. Uvnitř bylo vše akorát, ale některé kousky byly ještě lehce žvejkací.

 

Vývar – s tím si vůbec nedělejte hlavu. Nějaká příprava předem do lednice je zbytečná. Těch několik málo kousků co ořežu z kuřátka doplním slušnou hromádkou zeleniny a hodinu před přípravou nádivky postavím v kastrolu na sporák. Nějaké to koření a sůl…

 

>> Fajnové kuřátko, i to nadívané vyžaduje na talíři poctivou máslovou šťávu. Takže kuře odložím na těch několik minut stranou, litinu na sporák a pořádně zahřát. Přeliju dalším vývarem, zredukuju varem a zcedím do misky. Tu pak dám na 2 minuty do mikrovlnky naplno. Stačí pak jen lehce míchnout, celé to zapění jak se do tekutiny dostane vzduch, něco se ještě odpaří, no a do toho co zůstalo přidám oříšek studeného másla.

 

Je asi jasné, že podávat maso a žemlovou nádivku s přílohou je nic moc. Takže já jen kousek vařeného bramboru takříkajíc proforma a že je fajn k tomu sósu. Skvělý kousek salátu, nebo jiná zeleň je ovšem bez debat. Takže mladinká rukola přímo z foliovníku od farmáře…

 

A tak fotomoto

 

připravené kuřátko z francie má rovných 500 gramů…

01-francouzské jarní kuřátko

 

jarní medvědí česnek a špenátové lístky, ta barva je prostě k sežrání…

02-listy česnek a špenát

 

nádivka – smažená cibulka na slanině, máslo, smetana, žloutek a pokrájená houska…

03-cibulka,slanina,máslo,žloutek,smetana,houska

 

nádivka – medvědí česnek, špenátové lístky, vývar, sůl, pepř, uškátový oříšek…

04-a to zelené

 

nádivka – promícháno, sníh z bílku a domícháno…

05-a sníh z bílků

 

naplněné kuřátko a do trouby s tím…

06-nadívané kuřátko

 

extra pečená nádivka – je jemná a křehoučká, máslová, lehce pikantní a dokonalá, popravdě? na to že poprvé, nemohl jsem být spokojenější…

07-jarní žemlová nádivka

 

jarní kuřátko plněné žemlovou nádivkou – moje porce na řezu…

08-Jarní kuřátko se žemlovou nádivkou

 

jarní kuřátko plněné žemlovou nádivkou – porce pro Janka, pěkně na maso orientovaná…

09-Jarní kuřátko se žemlovou nádivkou

 

Prosté jarní jídlo, česká tradice a klasika, vynikající nádivka kterou klidně budu machrovat před těmi nejlepšími. K svátkům velikonočním. myslím si, patří stejně jako ta už pro mne vyšumělá malovaná vejce, zajíci z čokolády a spousta dalších rádoby úžasností stvořených pro moderní užívání si tří dnů původně svátků spojených s vírou a tradicemi. Fakticky vzato velikonoce mne moc neberou a pomlázka přestala fungovat už v dětství, kdy jsem pravidelně sledoval kamarády kteří předváděli kombinaci násilí (namísto pomlázky karabáč) a žebrotu (dejte panáka a prachy). Já pak už jen obešel rodinu a nadšeně končil u babičky na dobrotách a krásném pondělně svátečním odpoledni. A byl rád, že nemusím s klukama srovnávat úroveň naplnění peněženky, igelitové tašky a později kvality opice.

 

jedna doplňující – druhý den a vychlazená byla nádivka opravdu fantastická, vůbec nechápu, jak jsem to mohl celý život nejíst…

velikonoční nádivka studená jako nářez

 

Vám všem přeji abyste takto nekončili a doufám, že si velikonoce 2015 opravdu užíváte. MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Jarní kuřátko plněné žemlovou nádivkou
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

2 Responses to “Jarní kuřátko plněné žemlovou nádivkou”

  • Alena says:

    Krásný recept, jednoduchý s pěkným komentářem. A nádivka je na krásném talíři. Jdu na to, ať mám zítra oběd.

    • Moje Dobroty says:

      Jsem rád, že se vám líbí a doufám, že se podaří. Já ji od té doby dělal mnohokrát a je opravdu moc dobrá. Je tady na stránkách ještě několikrát a jednu drobnost navíc doporučím. Jakmile vám chvilku odpočívá houska ve smetaně, přidejte ještě maličko vývaru i s tukem přímo z přípravy. Tedy sebraný seshora z hladiny.

Komentáře