Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Jatýrka s morkem a portským v sádle

OLY00006-03Tohle tady už bylo. Tentokrát ale dík omylu zajímavý pokus. A taky dík pejskům. Když už jsem jim totiž kupoval kuřecí játra, na která padla tentokrát volba, aby u mne tři dny měly obě něco onačejšího. Ne jen granule. Takže jsem toho vzal rovnou kilo. Když je očistíte od tuku a šlach, nějakých 100 gramů ubyde, no a pak 250 pro lišky plus zbytek…

 

 

 

Do sádla

Ale nejdříve ten postup. Tohle rozhodně nedělám pohromadě jako posledně. Pejsci nesmí sůl, koření, víno, tuky. Takže dvojí vaření. Pro mne paštičky, pro lišky opět s rejží a mrkví.

 

OLY80002-03

 

>> Na suché pánvi vyrestujeme morek z jedné kosti. Asi tak zarovnanou lžíci. Nebo použijeme hotové morkové sádlo. To jsem udělal já a jaksi omylem. Prostě bylo v lednici a došlo k záměně.

>> Na vyrestovaný tuk přidáme očištěná játra a pomalu dosucha opékáme. Doplníme na půl kila jater asi 200. gramy pokrájené cibule, stroužkem utřeného česeku, promícháme a pod poklicí pomalu dusíme 20 minut.

>> Poté přidáme sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, promícháme a zalijeme deckou portského vína. Kdo se nevyzná, mohu za malý peníz doporučit Lidl, Porto Armilar, Červené, Tawny. Chvíli jen tak restujeme.

>> Opět pod poklicí poklidně 20 minut dusíme. Nakonec odkryté necháme úplně odpařit a přidáme husí, kachní, nebo vepřové sádlo. 200 gramů. V tom necháme probublávat ještě 10 minut. Už bez poklice, aby voda byla úplně odpařená.

 

Poznámky

Není vůbec důležité, jak velké jsou kousky. Naopak, je vlastně dobré, aby byly různé. Do sklenic pak postupně nandáme kusy, mezi ně drobky a plnou zaléváme tekutým sádlem.

 

OLY00002-06

 

No a teď to zajímavé. Já si jaksi popletl skleničky se sádlem. A jsem za to teda rád. Paštiky běžně moc nemusím. Tedy ty specialitky z obchodu, s brandy a podobně. Ovšem toto, dík morku, to je vážně pecka. Moc dobré a snadné.

 

Tak do toho a napište jak jste dopadli. MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře