Jedenáctý chléb – pšeničnožitný podmáslový
… s celozrnnou žitnou moukou. Domácí chléb. Už jsem ani nechtěl sázet sem další popisy. Ale druhou desítku jsem započal tak parádně, že se několik postřehů může hodit a já si je samozřejmě nenechám pro sebe. Samozřejmě jsem počítal s tím, že tentokrát bude opět chléb podmáslový. Chuťově mi kombinace s podmáslím přijde nejlepší. Dále jsem byl upozorněn v diskuzi na pečem pecen, že i když nechci dělat celozrnný, připravit si z té mouky alespoň rozkvas (preferment) je opravdu výhodné. Dík jeho tendenci kvas ohromně podpořit. Inu stalo se a výsledek…
Rozkvašeno
– 50g kvásek
– 150g žitná mouka celozrnná
– 150ml voda
Těsto
– 300g preferment
– 500g pšeničná mouka chlebová
– 300ml podmáslí
– 2čl sůl
– 1čl kmín
– 1čl sušený česnek
– 1čl sušené droždí
Postup
>> Oproti desátému už jen jedna změna v časech. Poslední kynutí v ošatce trvalo 2 hodiny. Jinak vše stejné. Preferment opět 12 hodin, ale dík radě i poslední úvaze jsem ráno vstával s tím, že jej podpořím další lžicí celozrnné žitné, abych počkal na chvíli největšího bublání. Zbytečně. Kvásek byl tak živý že na mne skoro řval a své nové jméno si jednoznačně zaslouží.
>> Pečící fólii mám ještě radši než poprvé a dík lepšímu posouzení jejích schopností a možností to tentokráte šlo jako po másle. Snad jen mám pocit, že napříště budu dopékat po prvních desíti minutách na 250°C dalších 40 minut při 180-190.°C. Chléb je sice krásný, ale trochu tmavší a s lehounkou stopou nahořklosti. Nevadí to, ale odpustil bych si.
a tady je, nakrojený, nabblaný, ukázkový…
já si takto chléb typu šumava představuji a doufám že u stejné kvality zůstanu…
Novinka, ale jen v náznaku. Fólie je skvělá věc a když už mám ten kvásek, věřte mi, ta pizza bude ukázková, ale postup pro nemehla 🙂
MDMP





