Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Jedenáctý chléb – pšeničnožitný podmáslový

03-Jedenáctý chléb - pšeničnožitný podmáslový… s celozrnnou žitnou moukou. Domácí chléb. Už jsem ani nechtěl sázet sem další popisy. Ale druhou desítku jsem započal tak parádně, že se několik postřehů může hodit a já si je samozřejmě nenechám pro sebe. Samozřejmě jsem počítal s tím, že tentokrát bude opět chléb podmáslový. Chuťově mi kombinace s podmáslím přijde nejlepší. Dále jsem byl upozorněn v diskuzi na pečem pecen, že i když nechci dělat celozrnný, připravit si z té mouky alespoň rozkvas (preferment) je opravdu výhodné. Dík jeho tendenci kvas ohromně podpořit. Inu stalo se a výsledek…

   

Rozkvašeno

– 50g kvásek
– 150g žitná mouka celozrnná
– 150ml voda

 

Těsto

– 300g preferment
– 500g pšeničná mouka chlebová
– 300ml podmáslí
– 2čl sůl
– 1čl kmín
– 1čl sušený česnek
– 1čl sušené droždí

 

Postup

>> Oproti desátému už jen jedna změna v časech. Poslední kynutí v ošatce trvalo 2 hodiny. Jinak vše stejné. Preferment opět 12 hodin, ale dík radě i poslední úvaze jsem ráno vstával s tím, že jej podpořím další lžicí celozrnné žitné, abych počkal na chvíli největšího bublání. Zbytečně. Kvásek byl tak živý že na mne skoro řval a své nové jméno si jednoznačně zaslouží.

>> Pečící fólii mám ještě radši než poprvé a dík lepšímu posouzení jejích schopností a možností to tentokráte šlo jako po másle. Snad jen mám pocit, že napříště budu dopékat po prvních desíti minutách na 250°C dalších 40 minut při 180-190.°C. Chléb je sice krásný, ale trochu tmavší a s lehounkou stopou nahořklosti. Nevadí to, ale odpustil bych si.

 

a tady je, nakrojený, nabblaný, ukázkový…

10-Jedenáctý chléb - pšeničnožitný podmáslový

 

já si takto chléb typu šumava představuji a doufám že u stejné kvality zůstanu…

11-patka s paštikou

 

Novinka, ale jen v náznaku. Fólie je skvělá věc a když už mám ten kvásek, věřte mi, ta pizza bude ukázková, ale postup pro nemehla 🙂

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Jedenáctý chléb – pšeničnožitný podmáslový
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Responses to “Jedenáctý chléb – pšeničnožitný podmáslový”

Komentáře