Jehněčí dušené na česneku s lístkovým špenátem a šťouchanými bramborami
Zeptat se mne někdo na nejoblíbenější jídlo, nevím co říct. Jsem poněkud „rozežranej“. Ovšem před nějakými pěti a více lety jednoznačně jehněčí se špenátem, nebo kapustou. Opět musím podotknout, že jehněčí je u nás velice opomíjené a je to škoda. Vzpomínám na jednu charakteristiku, kterou jsem kdysi někde četl: „jehněčí maso není tak tuhé jako hovězí a nudné jako kuřecí“. Pravda pravdoucí. Obzvláště od kuřat se často obracím raději ke krůtě. Ale o tom až jindy.
Recept na 3 porce
– 500g jehněčí plece, kolínka či kýty
– 1PL sádla
– 1 větší cibule
– 4str česneku
– 1PL hladké mouky
– Sůl a pepř
– 500g lístků špenátu
– 3-4PL smetany – 30%
– 3PL másla
– Brambory
Cibuli pokrájenou nadrobno osmažíme dohněda na sádle, přidáme omyté a osušené kostky masa zbaveného veškerého tuku. Dobře opečeme ze všech stran. Osolíme a opepříme. Přidáme 2 utřené stružky česneku a kmín. Lžicí mouky zaprášíme. Promíchané zalijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme doměka. Na nejmenším plameni klidně několik hodin. Mladé jehněčí ale bude mnohem dříve. Nakonec, po odstavení z plotny přidám třetí stroužek česneku.
Co se týče mouky hned na začátku – vařím v hluboké teflonové pánvi s poklicí – nepřipálí se. Pokud by byla z nerezu například, zahustil bych raději až nakonec lžicí jíšky.
Brambory, ideálně varný typ B překrájené na kousky uvaříme do měkka v osolené vodě se snítkou petrželky či libečku. Tuto po scezení vyjmeme a rozmačkáme na kaši s máslem. Množství dle chuti.
Špenátové lístky jsou skvělou investicí v chuti. Rozmixovat je do podoby „pyré“ a utopit ve smetaně umí každý moula, jak je vidět stále v restauracích a jídelnách země české. Není však nic jednoduššího, než připravit prostě jen ty lístky.
500g špenátu je pěkná hromada a je nutné ji probrat, odstranit zvadlé a nehezké listy a vše dobře proprat ve studené vodě. Dobře osušené jsou výborné do „fresh“ salátů, ale pro naši potřebu stačí jen protřepat v cedníku, vhodit do vroucí vody na minutku a znovu zcedit. Lehce vymačkat, sesypat na krájecí desku, překrájet a vhodit na pánev…
Na té si rozehřejeme máslo a lehoučce zpěníme nadrobno usekaný stroužek česneku. Přidáme špenát, prohřejeme a osolíme, opepříme a přidáme smetanu – 30% je ideální a na toto množství stačí 3-4PL (polévkové lžíce).