Jehněčí kolínko na divoko
Jehněčí maso je konečně zase všude snadno k mání a tak jsem se směle pustil do různých úprav. Z plece Vindaloo a pečeni na česneku. Z kolínka Pohlreichovo pomau dušené se špenátovými lístky a nebo tentokrát na divoko.
Musím přiznat, že až příliš dlouhé pečení a dušení (konfitování) v troubě nemusím. Maso vepřové, jehněčí nebo kachnu, mám raději při 180° akorát dopečené za dvě hodinky, než přehnaně měké po 4-6 hodinách.
A ještě poznámka k tomu “na divoko”. Je to vlastně ten notoricky známý postup na Kuře á la bažant, kde á la, tedy jako dost silně nesnáším. Každý ale ať si nazve jak jen chce. Pro mne bylo důležité, že ochutnáno a posouzeno bylo toto jídlo komentováno slovem jediným: báječné.
2 porce = 2 kolínka
– 2ks jehněčí koínko
– 1ks menší cibule
– Mrkev a celer stejně tolik
– 30g uzené slaniny
– 1ks stroužek česneku
– 100ml bílého vína (Ryzling Vlašský) a stejně tolik vývaru
– Sůl, pepř, celý pepř, nové koření, bobkový list
Dobře očištěné a blanek zbavené maso omyjeme, osušíme a nakořeníme solí a pepřem.
Do pekáčku vsypeme na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev, celer, špek a česnek. Přidáme koření a položíme kolínko.
V troubě rozpálené na 220°C necháme zatáhnout 20-30 minut. Přelijeme vínem a vývarem. Dopečeme při 180°C do měka (2 hodiny).
Podáváme z čím je libo. Já tentokrát s hráškovou rýží.
Malá obměna – maso můžeme nechat přes noc odležet potřené směsí česnekového oleje a Dijonské hořčice s pepřem.
Jehněčí koleno se špenátem podle Zdeňka Pohlereicha
4 porce:
– 4 jehněčí kolínka
– 50 ml rostlinného oleje
– 1 mrkev, 3 cibule, 3 stonky řapíkatého celeru, 5 stroužků česneku
– 3 dl červeného vína
– 1 svazek čerstvé majoránky
– 50 g másla
– 100 g listového špenátu
– 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce smetany, pepř, sůl
Z celeru oddělte zelené lístky, ty budete potřebovat později.
V kastrolu na rozpáleném rostlinném oleji opečte osolená a opepřená kolínka ze všech stran dohněda. Vyjměte maso a slijte všechen tuk.
Potom přidejte zbytek oleje a na něm do tmava orestujte nakrájenou zeleninu (1 cibuli, mrkev, celer, 3 stroužky česneku). Zalijte vínem a nechte chvíli redukovat (vyvařit). Jakmile je tekutiny polovina, vložte zpět kolínka a zalijte šťávou, kterou jste předtím slili.
Přidejte jemně nasekanou majoránku a duste pod pokličkou asi 3-4 hodiny, dokud není maso úplně měkké. Potom maso vyjměte, šťávu zbavte tuku a přeceďte. Zahustěte kostičkami chlazeného másla a dochuťte.
Mezitím si připravte špenátovou přílohu. Dvě nahrubo nakrájené cibule nechte na olivovém oleji zezlátnout společně se 2 rozmačkanými stroužky česneku. Potom přidejte jemně nakrájené lístky řapíkatého celeru a zalijte troškou horké vody. Přidejte listový špenát, osolte a opepřete. Restujte, dokud se tekutina nevyvaří a špenát nezměkne. Nakonec přidejte smetanu.
Odkaz: Jehněčí koleno se špenátem, oblíbený recept Zdeňka Pohlreicha