Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Jehněčí kolínko na divoko

Jehněčí kolínko_200x_net Jehněčí maso je konečně zase všude snadno k mání a tak jsem se směle pustil do různých úprav. Z plece Vindaloo a pečeni na česneku. Z kolínka Pohlreichovo pomau dušené se špenátovými lístky a nebo tentokrát na divoko.

Musím přiznat, že až příliš dlouhé pečení a dušení (konfitování) v troubě nemusím. Maso vepřové, jehněčí nebo kachnu, mám raději při 180° akorát dopečené za dvě hodinky, než přehnaně měké po 4-6 hodinách.

A ještě poznámka k tomu “na divoko”. Je to vlastně ten notoricky známý postup na Kuře á la bažant, kde á la, tedy jako dost silně nesnáším. Každý ale ať si nazve jak jen chce. Pro mne bylo důležité, že ochutnáno a posouzeno bylo toto jídlo komentováno slovem jediným: báječné.

   

2 porce = 2 kolínka

 

– 2ks jehněčí koínko

– 1ks menší cibule

– Mrkev a celer stejně tolik

– 30g uzené slaniny

– 1ks stroužek česneku

– 100ml bílého vína (Ryzling Vlašský) a stejně tolik vývaru

– Sůl, pepř, celý pepř, nové koření, bobkový list

 

Dobře očištěné a blanek zbavené maso omyjeme, osušíme a nakořeníme solí a pepřem.

Do pekáčku vsypeme na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev, celer, špek a česnek. Přidáme koření a položíme kolínko.

V troubě rozpálené na 220°C necháme zatáhnout 20-30 minut. Přelijeme vínem a vývarem. Dopečeme při 180°C do měka (2 hodiny).

Podáváme z čím je libo. Já tentokrát s hráškovou rýží.

Malá obměna – maso můžeme nechat přes noc odležet potřené směsí česnekového oleje a Dijonské hořčice s pepřem.

Jehněčí kolínko na divoko01_net_postcard

Jehněčí kolínko na divoko04

 

Jehněčí koleno se špenátem podle Zdeňka Pohlereicha

4 porce:

 

– 4 jehněčí kolínka

– 50 ml rostlinného oleje

– 1 mrkev, 3 cibule, 3 stonky řapíkatého celeru, 5 stroužků česneku

– 3 dl červeného vína

– 1 svazek čerstvé majoránky

– 50 g másla

– 100 g listového špenátu

– 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce smetany, pepř, sůl

 

Z celeru oddělte zelené lístky, ty budete potřebovat později.

V kastrolu na rozpáleném rostlinném oleji opečte osolená a opepřená kolínka ze všech stran dohněda. Vyjměte maso a slijte všechen tuk.

Potom přidejte zbytek oleje a na něm do tmava orestujte nakrájenou zeleninu (1 cibuli, mrkev, celer, 3 stroužky česneku). Zalijte vínem a nechte chvíli redukovat (vyvařit). Jakmile je tekutiny polovina, vložte zpět kolínka a zalijte šťávou, kterou jste předtím slili.

Přidejte jemně nasekanou majoránku a duste pod pokličkou asi 3-4 hodiny, dokud není maso úplně měkké. Potom maso vyjměte, šťávu zbavte tuku a přeceďte. Zahustěte kostičkami chlazeného másla a dochuťte.

Mezitím si připravte špenátovou přílohu. Dvě nahrubo nakrájené cibule nechte na olivovém oleji zezlátnout společně se 2 rozmačkanými stroužky česneku. Potom přidejte jemně nakrájené lístky řapíkatého celeru a zalijte troškou horké vody. Přidejte listový špenát, osolte a opepřete. Restujte, dokud se tekutina nevyvaří a špenát nezměkne. Nakonec přidejte smetanu.

 

Jehněčí koleno se špenátem (Pohlreich)

Odkaz: Jehněčí koleno se špenátem, oblíbený recept Zdeňka Pohlreicha

Sdílejte...

One Response to “Jehněčí kolínko na divoko”

Komentáře