Jehněčí kolínko na slanině s celery
Ano, s celery. Páč výsledná omáčka byla kombinací výpeku ze slaniny a cibule s klasickým i řapíkatým celerem.
Ono je to tady u mne samá kachna a sous vide, ale mladé jehněčí a kůzlečí se jaksi moc nekoná. Docela mne to štve. Postěžoval jsem si i při nákupu na farmářských trzích. Za celý duben a květem se mi podařilo zachytit alespoň kousek jen jednou. Jinak stále „nemáme, právě jsme doprodali, nestíhá to dorůstat“. Asi trošku krize ne? A ještě jedna věc mne štve. Po velikém boomu, ještě tak před dvěma až čtyřmi roky, po těch převelikých nástupech Pohlreicha a dalších bylo všude toho dostatek. A musím nerad tvrdit, že v lepší úpravě. Na kvalitu i vizáš toho, co uvidíte níže na fotkách si nestěžuji. Ovšem například tuhletu nádheru aby člověk pohledal. Za draho a ve specializovaných obchodech. Prostě módní vlna pominula a opět musíme hledat.
Dnes ale tradičně, česky, chutně a lehce…
Jehněčí kolínko na slanině s celery
Nedávno jsem se znovuzamiloval do tradiční pečeně à la bažant. Jenomže jsem se nechtěl tak úplně opakovat. Takže lehká změna v obsazení rolí a navíc úprava postupu. Ta příprava je tak snadná, že se až nechce věřit v nějakou kvalitu, či snad dokonalost. Opak je ale pravdou.
Vše opět jen v obrázcích
Základ – cibule a slanina. Vážně nic víc…
Na základ – kolínka, solená, pepřená. K tomu list, vetvička rozmarýnu a libečku, posekaný stroužek česneku…
Příprava – julienne z celeru a kousky řapíku…
Pečeně – 160°C/90 minut. V průběhu jednou podlijeme deckou vody, nebo vývaru. Nakonec po devadesáti minutách přidáme zeleninu a zalijeme přes maso deckou bílého suchého vína…
Dokončení a servis – ještě půl hodiny pod poklicí při stejné teplotě a odpočinek ve vypnuté troubě. Takto vypadá i přes to, že jsem poklici nesundal. Vlatnost litiny. Když tekutiny ubyde, chová se seshora joko gril. Maso jde do barvy…
Druhý servis – s jasmínovou rýží. Smažená cibulka a petrželka. Tak trochu jsem ustrnul. Na rýži, bramborách a knedlících. A vůbec se mi nechce do moderny. I když mám takříkajíc připraveno v odkazech…
A hotovo. Snad časem ty novější, moderní přílohy. Možná lehké kari s květákem podle Gordona Ramseyho. Nebo, prý veleoblíbený, fenykl. Kterému já dodnes na chuť nepřišel. Něco snad vymyslím. Prozatím ale jen tak. Jak to tady vidíte.
MDMP






Jen 90 min při 160°C ? Ani se mi nechce věřit v tak dokonalý výsledek. Vypadá to úžasně! 😉 Ale sehnat jehněčí kolínko? Snad leda bych si šla upytlačit někam na louku.
Nene Peti. 90 minut první část. Pak dalších 30 a ještě 30 ve vypnuté. Jinak souhlas, to co v Praze je někdy, jinde nemusí být vůbec. Leda si snad sehnat místního chovatele.