Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Jehněčí kolínko na slanině s celery

07-jehněčí kolínko pečeněAno, s celery. Páč výsledná omáčka byla kombinací výpeku ze slaniny a cibule s klasickým i řapíkatým celerem.

Ono je to tady u mne samá kachna a sous vide, ale mladé jehněčí a kůzlečí se jaksi moc nekoná. Docela mne to štve. Postěžoval jsem si i při nákupu na farmářských trzích. Za celý duben a květem se mi podařilo zachytit alespoň kousek jen jednou. Jinak stále „nemáme, právě jsme doprodali, nestíhá to dorůstat“. Asi trošku krize ne? A ještě jedna věc mne štve. Po velikém boomu, ještě tak před dvěma až čtyřmi roky, po těch převelikých nástupech Pohlreicha a dalších bylo všude toho dostatek. A musím nerad tvrdit, že v lepší úpravě. Na kvalitu i vizáš toho, co uvidíte níže na fotkách si nestěžuji. Ovšem například tuhletu nádheru aby člověk pohledal. Za draho a ve specializovaných obchodech. Prostě módní vlna pominula a opět musíme hledat.

Dnes ale tradičně, česky, chutně a lehce…

 

Jehněčí kolínko na slanině s celery

Nedávno jsem se znovuzamiloval do tradiční pečeně à la bažant. Jenomže jsem se nechtěl tak úplně opakovat. Takže lehká změna v obsazení rolí a navíc úprava postupu. Ta příprava je tak snadná, že se až nechce věřit v nějakou kvalitu, či snad dokonalost. Opak je ale pravdou.

 

Vše opět jen v obrázcích

Základ – cibule a slanina. Vážně nic víc…

01-základ

 

Na základ – kolínka, solená, pepřená. K tomu list, vetvička rozmarýnu a libečku, posekaný stroužek česneku…

02-maso na základ

 

Příprava – julienne z celeru a kousky řapíku…

03-celer a celer

 

Pečeně – 160°C/90 minut. V průběhu jednou podlijeme deckou vody, nebo vývaru. Nakonec po devadesáti minutách přidáme zeleninu a zalijeme přes maso deckou bílého suchého vína…

04-pečeně plus víno

 

Dokončení a servis – ještě půl hodiny pod poklicí při stejné teplotě a odpočinek ve vypnuté troubě. Takto vypadá i přes to, že jsem poklici nesundal. Vlatnost litiny. Když tekutiny ubyde, chová se seshora joko gril. Maso jde do barvy…

05-pečeně s kaší

 

Druhý servis – s jasmínovou rýží. Smažená cibulka a petrželka. Tak trochu jsem ustrnul. Na rýži, bramborách a knedlících. A vůbec se mi nechce do moderny. I když mám takříkajíc připraveno v odkazech…

06-pečeně s rýží

 

A hotovo. Snad časem ty novější, moderní přílohy. Možná lehké kari s květákem podle Gordona Ramseyho. Nebo, prý veleoblíbený, fenykl. Kterému já dodnes na chuť nepřišel. Něco snad vymyslím. Prozatím ale jen tak. Jak to tady vidíte.

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Jehněčí kolínko na slanině s celery
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 komentáře to “Jehněčí kolínko na slanině s celery”

  • Petra says:

    Jen 90 min při 160°C ? Ani se mi nechce věřit v tak dokonalý výsledek. Vypadá to úžasně! 😉 Ale sehnat jehněčí kolínko? Snad leda bych si šla upytlačit někam na louku.

    • Moje Dobroty says:

      Nene Peti. 90 minut první část. Pak dalších 30 a ještě 30 ve vypnuté. Jinak souhlas, to co v Praze je někdy, jinde nemusí být vůbec. Leda si snad sehnat místního chovatele.

Komentáře