Jehněčí lýtko v hořčičné marinádě
Venku se lehce ochladilo, tak proč si nepřipravoit pikantní pečeni.
Na farmářských trzích je spousta lístkového špenátu a mangoldu a to je k jehněčí pečeni to pravé.
No a já se prošel kolem Halal obchodu a to by bylo, abych si nepřinesl domů krásný kousek jehněčího.
Tak do toho – potřebujeme
– 1ks jehněčí kolínko z kýty
– 75g cibule (střední velikost)
– 75g mrkev
– 75g celer
– 30-50g prorostlé uzené slaniny
– 1,5dl bílého vína (Rizling Vlašský)
– Sůl, pepř, celý pepř, nové koření, bobkový list, rozmarýn
Na marinádu
– 1/2dl olivového oleje
– 1-2PL Dijonské hořčice
– 1-2PL petrželkového pesta
>> Maso, očištěné, omyté a osušené dobře solíme a pepříme. Potřeme marinádou.
>> Tu si připravíme tak, že v moždíři utřeme lístky čerstvé petrželky a pažitku se solí a česnekem, přidáme olej (dle chuti, já raději slunečnicový). Část můžeme zalitou olejem nechat i 14 dnů v lednici. Ostatní smícháme s Dijonskou hořčicí.
>> Natřené maso položíme do pekáče na vrstvu pokrájené zeleniny, přidáme slaninu, koření a bylinky. Necháme v lednici 2 hodiny odpočinout.
>> Pečeme pomalu podlité vínem a vývarem v troubě rozpálené na 160-170°C (to platí obecně, já popravdě při 180°C).
>> Podáváme například s brambory a mangoldem na cibulce a česneku se smetanou, nebo jen s bramborovou kaší a skvělou šťávou zpod masa.