Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Jehněčí na citronech s plátky brambor, mrkve a cukety

Jehněčí na citronech s plátky brambor, mrkve a cukinyNe poprvé se zmiňuji o jehněčím z mrazáku a z Icelandu. Nic moc, ale když už je to v mrazáku musím se toho nějak zbavit. A tentokráte opravdu čistokrevná improvizace. Prostě jsem jen seskládal vše co bylo po ruce a šlo tak nějak skloubit dohromady. Ve výsledku jednoduchý a dík citronu chuťově překvapující oběd. Tak se na to koukněte…

 

 

Z čeho to bylo

– 4ks plátky jehněčího SK
– 1ks brambor
– 1ks mrkev
– 1ks cukina malá
– 1ks cibule
– 1ks stroužek česneku
– 4ks plátek citronu
– 1/2l vývar
– 1PL sádlo
– 1PL mouka hladká
– 1PL petrželka
– Sůl a pepř

 

Jak na to

>> Plátky masa dobře solené a pepřené obalíme v mouce a opečeme z obou stran na části sádla. V pekáči rozehřejeme zbytek a necháme zesklovatět půlkolečka cibule. Přidáme lehce zkaramelizovat kolečka citronu.

 

Citron prosím pěkně jedině BIO v tomto případě a docela doporučím bez kůry. I tato dokáže lehce zhořknout. A já tu hořkost opravdu cítil.

 

>> Vložíme maso, posekaný česnek a zalijeme vroucím vývarem. Já použil hovězí. Šoupneme do trouby rozehřáté na 180C a dusíme pod poklicí doměkka. Přibližně jednu a půl hodiny. Poté odstraníme citrony, vmícháme pokrájenou zeleninku, ještě podle potřeby podlijeme (já asi dvěma deckami vody) a necháme dalších 15 minut v troubě. Pak ještě doplníme hrstí sekané petrželky a necháme v už vypnuté troubě dojít půl hodinky.

 

A ještě jednou citron: na toto výsledné množství hotového jídla mi i ty 4 plátky přišly moc. Stačily by dva. Já vím že v zahraničních kuchyních naopak používají více. Mně by ale stačila jen lehká příchuť, ne taková kyselost. To je ale věc čistě osobní. Pravda, taky jsem nepoužil nic na srovnání chuti – cukr a podobně.

 

maso jehněčí

jehněčí plátky01

 

zeleninka jednoduchá

plátky brambor, mrkve a cukiny01

 

maso na pánvi

jehněčí plátky v pánvi

 

maso a základ

jehněčí plátky v základu

 

po jedné a půl hodince a před dokončením

jehněčí plátky v základu 1,5 hod

 

a hotovo – příjemná lehká chuť dík citronu a hromada zeleninky jen zlehka upravené

Jehněčí na citronech s plátky brambor, mrkve a cukiny02

 

a ještě talířová verze

jehněčí na citronech

 

 

Ne vždy je nutné vařit složitě. Stejně tak ne vždy je nutné vařit s rozmyslem či doslova fikaně. Já dík shodě okolností to dnes vzal fofrem a výsledek není ani na Michelina na obrázku. Každopádně ale stále jídlo které nejen potěší a zachutná. Prosté, jednoznačné. Zkuste to tak…

 

 

MDPM

Sdílejte...

Komentáře