Jehněčí na citronech s plátky brambor, mrkve a cukety
Ne poprvé se zmiňuji o jehněčím z mrazáku a z Icelandu. Nic moc, ale když už je to v mrazáku musím se toho nějak zbavit. A tentokráte opravdu čistokrevná improvizace. Prostě jsem jen seskládal vše co bylo po ruce a šlo tak nějak skloubit dohromady. Ve výsledku jednoduchý a dík citronu chuťově překvapující oběd. Tak se na to koukněte…
Z čeho to bylo
– 4ks plátky jehněčího SK
– 1ks brambor
– 1ks mrkev
– 1ks cukina malá
– 1ks cibule
– 1ks stroužek česneku
– 4ks plátek citronu
– 1/2l vývar
– 1PL sádlo
– 1PL mouka hladká
– 1PL petrželka
– Sůl a pepř
Jak na to
>> Plátky masa dobře solené a pepřené obalíme v mouce a opečeme z obou stran na části sádla. V pekáči rozehřejeme zbytek a necháme zesklovatět půlkolečka cibule. Přidáme lehce zkaramelizovat kolečka citronu.
Citron prosím pěkně jedině BIO v tomto případě a docela doporučím bez kůry. I tato dokáže lehce zhořknout. A já tu hořkost opravdu cítil.
>> Vložíme maso, posekaný česnek a zalijeme vroucím vývarem. Já použil hovězí. Šoupneme do trouby rozehřáté na 180C a dusíme pod poklicí doměkka. Přibližně jednu a půl hodiny. Poté odstraníme citrony, vmícháme pokrájenou zeleninku, ještě podle potřeby podlijeme (já asi dvěma deckami vody) a necháme dalších 15 minut v troubě. Pak ještě doplníme hrstí sekané petrželky a necháme v už vypnuté troubě dojít půl hodinky.
A ještě jednou citron: na toto výsledné množství hotového jídla mi i ty 4 plátky přišly moc. Stačily by dva. Já vím že v zahraničních kuchyních naopak používají více. Mně by ale stačila jen lehká příchuť, ne taková kyselost. To je ale věc čistě osobní. Pravda, taky jsem nepoužil nic na srovnání chuti – cukr a podobně.
maso jehněčí
zeleninka jednoduchá
maso na pánvi
maso a základ
po jedné a půl hodince a před dokončením
a hotovo – příjemná lehká chuť dík citronu a hromada zeleninky jen zlehka upravené
a ještě talířová verze
Ne vždy je nutné vařit složitě. Stejně tak ne vždy je nutné vařit s rozmyslem či doslova fikaně. Já dík shodě okolností to dnes vzal fofrem a výsledek není ani na Michelina na obrázku. Každopádně ale stále jídlo které nejen potěší a zachutná. Prosté, jednoznačné. Zkuste to tak…
MDPM