Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Jelení gulášek na morku s červeným vínem a povidly

Jelení gulášek_postcard Nemám moc v oblibě „guláš na sladko“ a obecně takové ty speciality typu kančí se šípkovou, či polská omáčka. Nicméně všechno je třeba vyzkoušet. A tak jse do toho pustil. Jelení maso, jak jinak, je vynikající a při své kvalitě velmi rychle připravené. S výsledkem jsem byl velice spokojen, až právě na tu sladkost. Ale pro jednou…

Mimochodem nejsmutnější byl spolubydlící. Ten totiž guláš miluje, sladký ale přímo nesnáší. Takže ho komentoval slovy “nepáčil sa mi”. Veselý obličej s vyplazeným jazykem

 

 

3-4 porce

500g maso

2PL morek hovězí

1PL máslo

1ks cibule středně velká

1ks paprika bílá

1ks rajče

1ks stroužek česneku

1PL mouka hladká

1,5dl víno červené

1PL švestková povidla

1čl paprika mletá

sůl, pepř, kmín

>> Maso na kostky pokrájené dobře osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme překrájený morek. Pokud nemáme, je možné odložit si dvě lžíce ztuhlého tuku z hovězí polévky. Samozřejmě klidně použijte olivový olej, nebo rozškvařenou slaninu. Maso na tuku dobře opečeme.

>> Přidáme pokrájenou cibuli a česnek. Po několika minutách spařené, oloupané a překrájené rajče a papriku. Zasypeme mletou paprikou a špetkou kmínu. Pomalu dusíme bez poklice asi deset minut. Zalijeme vínem a dalších pět minut. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a pod poklicí dusíme doměka. Zelenina se úplně rozvaří a omáčku zahustí. Můžeme ale přidat lžíci jíšky, pokud jsme ovšem maso už na začátku neobalili před opečením v mouce.

>> Hotové jídlo dochutíme povidly a zjemníme plátkem studeného másla. Podáváme s houskovým knedlíčkem například. Ničemu neublíží lžíce kysané smetany.

Jelení gulášek03

Sdílejte...

Komentáře