Jelení gulášek na morku s červeným vínem a povidly
Nemám moc v oblibě „guláš na sladko“ a obecně takové ty speciality typu kančí se šípkovou, či polská omáčka. Nicméně všechno je třeba vyzkoušet. A tak jse do toho pustil. Jelení maso, jak jinak, je vynikající a při své kvalitě velmi rychle připravené. S výsledkem jsem byl velice spokojen, až právě na tu sladkost. Ale pro jednou…
Mimochodem nejsmutnější byl spolubydlící. Ten totiž guláš miluje, sladký ale přímo nesnáší. Takže ho komentoval slovy “nepáčil sa mi”.
3-4 porce
500g maso
2PL morek hovězí
1PL máslo
1ks cibule středně velká
1ks paprika bílá
1ks rajče
1ks stroužek česneku
1PL mouka hladká
1,5dl víno červené
1PL švestková povidla
1čl paprika mletá
sůl, pepř, kmín
>> Maso na kostky pokrájené dobře osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme překrájený morek. Pokud nemáme, je možné odložit si dvě lžíce ztuhlého tuku z hovězí polévky. Samozřejmě klidně použijte olivový olej, nebo rozškvařenou slaninu. Maso na tuku dobře opečeme.
>> Přidáme pokrájenou cibuli a česnek. Po několika minutách spařené, oloupané a překrájené rajče a papriku. Zasypeme mletou paprikou a špetkou kmínu. Pomalu dusíme bez poklice asi deset minut. Zalijeme vínem a dalších pět minut. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a pod poklicí dusíme doměka. Zelenina se úplně rozvaří a omáčku zahustí. Můžeme ale přidat lžíci jíšky, pokud jsme ovšem maso už na začátku neobalili před opečením v mouce.
>> Hotové jídlo dochutíme povidly a zjemníme plátkem studeného másla. Podáváme s houskovým knedlíčkem například. Ničemu neublíží lžíce kysané smetany.