Jelítko a jitrnička se šťouchanými petrželkovými bramborami a zelným salátem
A je to tady. Přiblížilo se období zabiječek a domácího kysaného zelí. Včera jsem koupil pět kilo a dnes čtyři založil do veliké lahve. Doufám, že letos to konečně zase vyjde. O tom ale později. V tuto chvíli jen lehký začátek. Jak už jsem tady poznamenal, chci li opravdu parádní jelito a jitrnici koupit tady v Praze, zajdu si jedině k Novákovi do jedné z jeho prodejen. Jelita jsou opravdu kroupová a skvělá. Jitrnice přiměřeně žemlové a dochucené na jedničku. Tak se do nich pustíme.
Na dvě porce potřebujeme
– 1ks jelítko
– 1ks jitrnička
– 1PL sádlo– 300g brambory
– 1PL máslo
– 1PL petrželka
– sůl– 250g hlávové zelí
– 2dl nálev od Gitulky
>> Jelítko s jitrničkou jsem tentokráte nechal pomalu opékat na pánvi v sádle. Začínám asi deset minut před bramborama.
Chcete li se zeptat jak na to aby nepraskly, rovnou odpovídám: nevím! Ta nejzákladnější rada zní: předem zalít horkou vodou, osušit a šoupnout na rozehřáté sádlo. Opékat spíše pomalu a ne úplně zakryté poklicí ať se pod ní nedrží moc horké páry. Trvá to 20-30 minut. Popravdě? Stejně mi prasknou v polovině případů a vždy spíše jitrnice. Pravda, většinou jen lehce a vyteče minimum obsahu. Ještě větší pravda, co je tuhé nevyteče! Takže ještě nižší teplota a teprve ke konci připéci dokřupava. Zkoušejte. Já se vždycky naštvu a pak zjistím, že na talíři to vypadá parádně i takto.
>> Oloupané brambory zalijeme horkou vodou, osolíme a pod poklicí uvaříme doměkka. Slijeme vodu, chvíli necháme odpařit a přidáme máslo. Taky lžíci nebo dvě sádla z pánve. Lžíci posekané prtželky a rozšťoucháme skoro dohladka.
Lepenice by v tomto případě nebyla vůbec od věci ale…
>> Salátek s nálevem od Gitulky tentokráte bude skvělý a lehčí. Je to snadné. Nakrouhané zelí promícháme s trochou drceného kmínu a zalijeme horkým nálevem. Zavíčkujeme a deset minut sterilujeme mírným varem. Necháme vychladit. Každopádně je lepší připravit jej alespoň den předem.
Nálev 1/2 litru
– 1/2l voda
– 125ml ocet
– 3,5PL cukr
– 3/4PL sůl
– 1ks bobkový list
– 2ks nové koření
– 5ks celý pepř
– 1/2čl hořčičné semínkoVše svaříme 8 minut.
a je to tady, vše prostě výborné, jelito a jitrnice křupavé stejně jako salátek, díky pane Nováku
Když jsem seškrabával z pánve to připečené hulákal jsem v kuchyni nadšením. A až pak si v klidu vychutnal celou porci. Krmte se steaky, Tom Yum, garnáty a chobotnicemi, klidně. Já primárně volím tuhle českou tradici. A popravdě: nemoci ty skvělé zabijačkové speciality, vystačím si se šťouchačkami a salátem. Bylo by mně však trochu smutno, teskno 😛
PS: vzpomínám, jak jsme s přítelkyní jezdili stanovat k Těrlické přehradě. V jednom motorestu na druhé straně přehrady pořádali zabíjačkové hody poprvé už v červenci. To jsme pak jezdili loďkou na druhý břeh a skákli na oběd. Vedro nevedro.
MDMP
A tak znáš mě, tyhle dobroty já nikdy neodmítnu. Samozřejmě jsem se chtěla zeptat, jak na to, aby při pečení nepraskly. Ovšem jak vidím, zaručený recept není. Prdnou, potvory, dycky. 🙂
Jak koukám na fotky, budu zase přes víkend hřešit a nacpu gagol jelitama a jitrnicema. Můj oblíbený masař má zabijačkové dobroty ve velmi slušné kvalitě. Mňam.
PS: co si budem povídat, já letos v létě, kdy bylo 40°C ve stínu, pekla pro pražskou švagrovou kačenu. A druhý den kuchtila kotel zelňačky, takže nejsi v tom sám. 🙂
No tak to gut Hani 🙂
Jinak co na to říct jiného nežli: v tym kraju slazkim jsou jelita a jitrnice dycky najlepši. Bo z fajneho babuťa a od dobreho masařa.