Jemná rybí polévka s restovanou zeleninkou Julienne
U mne v kuchyni neskončí v odpadu téměř nic. A jelikož jsem si připravil rybí burgery a kroketky hned dvakrát za sebou, bylo z čeho přichystat litr silného vývaru. Samozřejmě mám li chuť na rybí polévku, nemusím jen odkládat zbytky. Možností je více, ale já chodím primárně do hypermarketu Albert (bývalá Hypernova), kde mají stálou nabídku čerstvých ryb, ale hlavně za pouhých 30,- Kč/Kg hlavy z kaprů, tolstolobiků, amurů a lososů. Ze tří kusů pak připravím 1,5 litru skvělého vývaru.
Jemná rybí polévka s restovanou zeleninkou Julienne
1l vývar
2-3 PL máslová jíška
5PL víno bílé suché
40g mrkev
40g celer
40g cuketa
1ks stroužek česneku
1PL máslo
1PL olivový olej
5PL smetana sladká /šlehačka/
pažitka
sůl, pepř, muškátový ořech
>> Je to rychlovka! Vývar přivedu k varu a přidám víno, zahustím jíškou a nechám 10 minut prudce vařit.
>> Na másle a oleji rychle zpěním posekaný menší stroužek česneku a vsypu zeleninu nakrouhanou na Julienne. Orestuji jen asi 2 minutky.
>> Polévku přecedím, znovu přivedu k varu, ochutím solí, pepřem a oříškem, zjemním smetanou. Odstavím a přidám restovanou zeleninu a posekanou pažitku. Několik minut nechám odstát.
Kdo má rád rybí polévky, na této jemné a křupavé si jistojistě pochutná. Kdo ne, připraví si ji kuřecí. Samozřejmě že fantazii se meze nekladou. Takže plátek uzeného lososa, na másle opečené žemličky jsou více než vhodným doplňkem.
Nedávno jsem byl pochválen za smysluplné využití češtiny ve svých textech. Nemyslím si, že nedělám chyby, ale snad píšu opravdu srozumitelně. Proto tento recept věnuji své milé a přísné učitelce jazyka českého a literatury na základní škole, paní Kamínkové spolu s poděkováním za úžasný přístup k nám, neposedům školou povinným.