Hledat
Alza
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Jerky podruhé – nějaké ty postřehy

28První várka sušeného masa mne opravdu potěšila a přesvědčila o snadné přípravě. Takže jsem zatoužil po dalším, chtěl vyzkoušet obměnu a taky nechat ochutnat ve svém okolí. Našlo se totiž hned několik lidí, kteří projevili zájem a chtěli ochutnat. Pro mne pak bylo zajímavé udělat si srovnání. S parádním produktem rodinné firmy Plzák z Plzně, která může s klidným svědomím posloužit jako etalon kvality. S první přípravou a dík jí malými změnami pro tu dnešní.

 

Test pro srovnání

Plzák z Plzně – 1 kg / 2400,- Kč >> 94 g / 225,60 = 170,- ??? + kousky na košt…

Že to nechápete? Kilo stojí těch 2400. Já si vybral dva kousky o váze 94 gramů, které mi účtoval za 170 korun. Takže jak vidíte, cenu jen tak tipnul, prodával pod cenou a ještě přidal něco na ochutnání. Ten pán se s tím skutečně nebabrá. Co se zpracování týče? Flank krájený po vlákně, zauzený teplým kouřem a sušený pouze vzduchem tři dny.

 

08

 

Maso od Blahuty

Prodejna v Praze, u zastávky tramvaje Slavia. Celkově průměrná kvalita masa za průměrné ceny. Umí to ale nabídnout a prodat. Primárně opravdu velkým výběrem z pultu a líbivým zpracováním, které neubírá nic na kvalitě. Tím myslím kousky opravdu použitelné v kuchyni. Ne například kližka zatažená do igelitu a ukrojená napříč, aby bylo vidět pouze řez.

 

01

 

Koupeno a použito

Vepřová panenka – 199,- Kč / kg – 409 g po očištění a bez palce.

Hovězí pupek – 108,- Kč / kg – 474 g po odblanění, tuk v podstatě nebyl.

 

03

 

Příprava

Vepřové – krájené podél, po vlákně. Ochucené půl lžičkou soli, pepře, cukru, citrónu.

Hovězí – odblaněné, krájené na plátky přes vlákno, lehce naklepané, solené a pepřené.

Vše uloženo do vákua na 24 hodin.

 

05

 

Trouba

Nastaveno 50, zavřená dvířka a na teploměru 70° C / 30 minut. A dále.

Nastaveno 30, pootevřená dvířka a na teploměru 50° C / 8 hodin. A průběh.

Možná jde o teplotu okolního prostředí či co, fakt ale je, že tentokrát byl provoz trouby vyrovnanější a teplota stabilní. Co se zavěšení týče, použil jsem nápad z minula. 30 cm dlouhé špízové jehly na maso a malé kuchyňské háčky zavěšené na mřížce trouby. Určitě bych doporučil předem zvážit délku kousků vepřového. Mně se konečky couraly po plechu na dně. Jo, a dík vyšší vodnatosi i tučnosti z nich tentokrát nějaké ty kapky upadly. Ovšem nic moc, takže ten alobal byl jen investicí, která ve výsledku skončila ve smetí. Plech bych snadno umyl.

 

22

 

Výsledek

Panenka – 166 gramů

Pupek – 158 gramů

Ceny už jsem uvedl, takže přepočet si udělejte sami.

 

23

 

Jerky – resumé

Určitě bych vypíchnul silnější kousky oproti první přípravě. Všude se uvádí, že jako natenko a pro snazší krájení lehce namrzlé maso. Proč? Ty tlustší mají ve výsledku hutnější masovou chuť, zatímco teninké spíše připomínají dřevo či papír. Příliš suché a méně chuti. Opět bych jako etalon použil hovězí od Plzákových. Tyčky tlusté jako prst.

Překvapen a velmi potěšen jsem byl vepřovou panenkou. To maso totiž v běžné kuchařině nesnáším. Je drahé, příliš libové a pro mne chuťově nevýrazné. Ovšem sušené a předem vychucené? Paráda. Naprostá spokojenost.

Hovězí trochu jiné v chuti než poprvé. Asi dík jiné části krávy. Každopádně silnější kousky, takže výraznější chuť. Co se trochu bojím přiznat veřejně? Já miluju uzené a vůni kouře. V tomto případě ale, byl jsem spokojenější se svým čistým produktem, než s popsaným zuzeným od Plzáků 😀

No ale to je jen můj názor. Když na Farmářských trzích Náplavka v Praze vidím, jak mu to mizí pod rukama, jak potkám a sleduju slečnu s tyčkou toho masa v ruce vehementně se snažící kus odkousnout (je to dost tuhé), je mi jasné, že má úspěch a lidé jsou spokojeni.

Co bych doporučil! Vykašlete se na uzavřené dózy. Tam se to jaksi zatáhne ve vlastním odéru a mně se pak zdá hnusně zemité. Nejlepší je papírový pytlík, nebo dva v sobě. Ale! To platí jen pro prvních tři až pět dnů. Pak to má dík odležení dokonalou chuť a stále ubývá vlhkost. Takže doporučuji sníst. Co zbude už vložit do něčeho alespoň částečně uzviratelného.

Musím ale poznamenat, že s časem se neustále mění konzistence a chuť. V průběhu 14. dnů je opravdu zajímavé sledovat, jak se z parádního masa stává křupavá dobrota. Na první kousnutí tvrdá jako kámen, po chvíli v ústech ale ohromně silná v chuti. To platí spíše pro hovězí. Vepřové mi připadá lepší zpočátku.

 

Vyzkoušeno

Já jsem 16.2. maso nakořenil a uložil do vákua. 18.2. jsem to sušil a 27.2 uzavřel zbývající část do sklenice. Je to suché jako troud, chuťově skvělé, ovšem jen pro kvalitní chrup. Okusování dá dost práce, ale zase vám kousek dlouho vydrží. Naopak po čtrnácti dnes se to láme snadno. Opakuji, nejlepší chuť i konzistence je třetí až pátý den. Každopádně, ráno, lenost, spěch do práce. Do ruky sebou tyčinku a snídaně na první dvě hodiny jasná. Večer, po čtrnácti hodinách mimo domov, čas večeře minul. Kousek sežvejkám a nejdu spát hladový. Je to dietní, chuťově velmi výrazné, plné toho dobrého.

 

Ještě další obrázky na FB a mějte se fajn. MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
Jerky
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sdílejte...

Komentáře