Jižanské smažené kuře a letní bramborový salát
Velice jednoduchý recept na smažené kuřecí kousky podle návodu Zdeňka Pohlreicha. Já jsem spokojený s tradiční českou úpravou: sůl a sušený česnek plus trojobal. Jižanské smažené kuře je jiné a překvapilo mne jak chutné obzvláště po vychladnutí. Lepší než právě usmažené. Stejně tak překvapí i pobaví supersnadný bramborový salát z pouze tří surovin plus dochucovadla. Tak dejme se do toho…
Na jižanské smažené kuře potřebujeme
– 2ks kuřecí stehno
– olej na smažení
>> Stehna si vykostíme a překrojíme na asi 4 díly kus. Ty naložíme do marinády.
Marináda
– kefír
– česnek
– hořčice dijonská
– chilli omáčka
– paprika mletá
– sůl
– pepř
>> Vše smícháme přičemž na dvě porce začneme 4.PL kefíru a 1.ks stroužek česneku. Ostatní spíše dle chuti. Maso v tom utopíme a necháme několik hodin odpočívat v lednici.
Na obalení
– 10PL PH mouka
– 2PL paprika
– 1čl sůl
– 1čl pepř
>> Tuto směs si přapravuji předem na kde co a mám vždy odloženou v krabici na obalování společně s čistou moukou a strouhankou ve spížce. nějaké sypání ze sáčků do talířů u mne nečekejte.
>> Maso vyjmeme z marinády a trochu otřeme necháme chvíli v pokojové teplotě a pak obalíme a velmi rychle usmažíme. Tak asi 4-6 minut podle velikosti aby zůstalo hodně šťavnaté. Odložíme na vrstvu ubrosků které odsají tuk.
Salát
– 200g brambory
– 50g okurka salátová
– 1PL jogurt
– 1čl kopr
– sůl a pepř
>> Ve slupce uvařené brambory prochladlé oloupeme, nakrájíme kostičky a smícháme s jogurtem, na julienne krouhanou okurkou a koprem. Přiměřeně vlastní chuti solíme a pepříme.
No a to je vážně všecko. Absolutní pohoda a jak jsem psal, na druhý den do práce ve spíše pokojové teplotě fakt super.
kuřecí stehno si vykostěte chcete li, s kostí to jde ale taky, jen budete déle smažit…
utopte kousky v marinádě a nechejte alespoň 3 hodiny v lednici odpočívat…
obalte otřené od marinády ve směsi koření s moukou…
smažené kousky jsou li dobře připravené vypadají stále jako ohromně pouštějící tuk, na to pozor, jsou prostě šťavnaté a tak z nich pořád něco teče, respektive prosakuje…
Přeberte si to sami. Každopádně tuhletu letní rychlovku nahrazující grilování si snadno oblíbíte. Za návod děkuji Zdeňkovi a pořadu Rozpal to, šéfe!
MDMP






Dnes uvařeno. Báječné. Děkuji:-)
To mne těší… 🙂