Jižanská rajčatová polévka
Potřeboval jsem rychle využít polovinu obsahu krabičky rajčatového pyré. To je 250 gramů. Ono totiž snadno plesniví a neustálé vyhazování už mne dost štve. Postávala si v lednici vedle lahve s kuřecím vývarem, také načaté a kousek od další otevřené s červeným vínem. Jedno k druhému a ze zbytků jídla v lednici máme během patnácti minut hrnec polévky v italsko-francouzském stylu. Rajčatová polévka je má oblíbená. Takže s chutí do toho…
Dnes bez vážení
>> Po hrsti tvarově krásných nudliček julienne z mrkve a celeru orestujeme na lžíci olivového oleje. Přidáme lžíci hladké mouky dobře promícháme. Zasypeme malým jemně posekaným stroužkem česneku a zalijeme po chvilce deckou suššího červeného vína.
Zapomeňte na míchadla typu vařečka. Prostě si jen tak pohazujte kastrolem. Je to snadné, zábavné a netřeba dalších pitominek.
>> Na to vše nalijeme pyré a nezapomeneme vypláchnout krabičku, páč tam toho dost zůstane. Ještě minutku všelijak pohazujeme nádobou a přidáme lístek vavřínu, neboli listu bobkového. Pak zalijeme litrem a půl fajnového kuřecího vývaru, přivedeme k varu a pod poklicí ne úplně nádobu zakrývající necháme klidně bublat pět minut.
Včil už to chce alespoň lžíci a lehce občas zamíchat. Ne moc. Jen aby se mouka nechytala na dně. Mícháme zvesela a hravě, páč vaření je zábava. Fakt 🙂
>> Přidáme hrst rýže kterou já také našel hotovou v lednici a ještě dalších pět minutek necháme probublávat. Sůl a peř čerstvě mleté jsou samozřejmou nezbytností, stejně jako lžička cukru nebo medu. Tedy alespoň u mne. No a nakonec jsem to vylepšil jistou maličkostí. Našel jsem totiž ještě od Laděnky ve spíži skleničku sušeného medvědího česneku. Máčený deset minut ve studené vodě dodal lehkou příchuť, kterou mám jednoznačně raději než špetku provensálského koření.
Jižanská rajčatová polévka
No tak co? Jde to viďte. Za 15 minut! Porce doma, dvě v práci a jedna pro spolubydlu. Paráda…
Přeji všem hezký den
MDMP





