Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Jíška je vždy mnohem lepší než mouka s vodou

jíška01V každém druhém receptu teplé kuchyně tady uvádím a jiní samozřejmě také používají jíšku. Zásmažku, zápražku, prostě v tuku opraženou hladkou pšeničnou mouku.

Proč? Buďte si jisti že i já dík lenosti tu zákletku, tedy mouku s vodou používám. Jen proto že připravit jíšku pro jedno vaření se mně prostě nechce. Ovšem nerad… Krom toho že tzv. zákletka řídne v připravovaném pokrmu mnohem více a tudíž je zapotřebí větší množství mouky, je výsledek jaksi jiný. Nemá tu správnou chuť.

Jak? Opražením mouky v horkém tuku v poměru přibližně 1:1 a následným vychlazením mám nadlouho dopředu v lednici k okamžitému použití tradiční základ polévek a omáček.

 

Jak a z čeho

 

1/ tuk – já dík pravidelné přípravě kuřecího sádlíčka mám volbu jednoznačnou. To sádlo je v mé lednici téměř neustále a často v takovém množství, že nevím co s ním. Volba je jasná.

 

Jíška na kuřecím sádle upražená je voňavá. Tak moc že máte chuť ji ihned ochutnat.

 

2/ mouka – samozřejmě hladká pšeničná. Ale! Věřte že není mouka jako mouka. Nejlépe to znají pekaři a cukráři. Pytlík z Tesco a podobných marketů za 8,- Kč opravdu není ta správná volba. Často se jedná o spíše jen bílý prášek z obilovin a ta podstatná věc, totiž lepek dost chybí. Ne ovšem natolik aby byla použitelná alespoň na bezlepkovou dietu. Prostě je to šmejd.

 

Takže připlatit za opravdovou mouku není od věci.

 

3/ příprava – do teplého, ne však úplně žhavého tuku vmícháme postupně mouku v poměru 1:1. Já používám zmíněné kuřecí sádlo s kusem másla, nebo Hery. Vznikne hutná pasta kterou promícháváme na mírném plameni několik minut.

 

Proč se moje jíška nedá strouhat? Já totiž přidávám mouky více. Nechci mít jíšku příliš tučnou. Tím pádem ale je po vychlazení spíše drolivá. To strouhání pak jaksi postrádá smysl.

 

4/ technika – příprava jíšky může se státi dosti otravnou a dokonce bolestivou záležitostí s nejistým výsledkem. Jestli něco naprosto nesnáším, je to hliník. Snadno se na něm cokoliv připálí a přichytí. Naopak teflon je ideální. Takže v nejlepším případě použiji hlubokou a širokou pánev, nebo ještě lépe kastrol. Ještě hlubší. Je totiž opravdu bezpečný.

 

Není hrnec jako kastrol. Výběr kvalitního nádobí je základem pro pohodové vaření. Nemusí ale jít o tisícikorunové útraty! IKEA je více než dobrá (viď že jo Romanko novinářko).

 

5/ souhrn – v ideální nádobě, pánvi alespoň 5 centimetrů vysoké s nepřilnavým povrchem si rozehřejeme tuk. Přidáme první lžíci mouky a pokut lehce zapění sypeme dál. Promícháváme na mírném plameni a postupně přidáváme tolik mouky, až se hmota začne lehce drolit. V tuto chvíli je jí dost. Pak už jen několik minut promícháváme a nenecháme připálit.

 

Může to být opravdu nebezpečné a bolestivé. Mnozí už zakusili tu chvíli kdy dokončují přípravu svíčkové, poctivě zahuštěné, nebo špenátu z protlaku. Pokud opravdu prudce vřou tak i velmi prudce vystřelují malé, skoro sopečné gejzíry. Tato hutná horká hmota dokáže přilepená na předloktí opravdu nepříjemně popálit. Proto ten mírný plamínek a stálé míchání.

 

6/ co s tím – my ale nejsme hloupí, jíšku jsme si připravili pomalu, klidně a hlavně do zásoby. Tu pak stačí jen škrábat lžicí a přidávat do právě vařeného pokrmu. Omáčky, polévky. Stačí jen dobře vmíchat. Když pak někde píši o lžíci jíšky, je to právě tato.

 

 

příprava kuřecího sádla

příprava_6x5minut_postcard

 

hotovo, jen vycedit

škvarky v sádle

 

čisté sádlo z kuřecích kůží

kuřecí sádlo

 

hotová jíška – šup s tím do lednice

jíška

 

23.1.2014 – několik fotek navíc z přípravy a pěkně postupně

 

přisypávám mouku

01 - příprava jíšky

 

umícháno

03 - příprava jíšky

 

hotovo

04 - připravená jíška

 

 

Co dodat? Jíška to je tradice. Chutná součást české kuchyně a také vizitka hospodyňky.

 

 

Trocha inspirace

videorecept

jíška do zásoby

jak správně připravit

 

 

MDMP

Sdílejte...

6 komentářů to “Jíška je vždy mnohem lepší než mouka s vodou”

  • Roomanka says:

    Pájo, jíšku do zásoby nedělám, což je škoda, protože mě pak strašně vysírá jí dělat do polívky tři lžíce. Kuřecí sádélko nemaje, dám vepřové, toho je dost. Měla bych ale udělat dvě, ne? Světlou a tmavou. Bramboračka zahuštěná touto bledulí nebude mít podle mne ani barvu ani chuť. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Ahoj Romanko. No já dvě nedělám páč přihřát a připéci na oříšku másla ji mohu kdykoliv během minutky. Z toho taky vyplývá další důvod proč ji nedělám příliš tučnou.

  • Zítra vařím says:

    Paráda díky za pěkné počtení, ale pár poznámek, určitě nedoporučuji nádobí z ikea, dá se chytit dobré, ale už jsem měl i takové co skvrnatělo, reagovalo s pokrmem, prostě děs běs, šmejd jako skoro vše v tomto diskontu..
    Dále teflon… to už také beru jako přežitek, tyhle všechny vymoženosti moderní doby z mé kuchyně musí pryč o rozbourané hormony a kdovíco dalšího od různých poskusných materiálů nemám zájem, není nad poctivé hrnce z časů babiček. To samé vařečka, rozhodně dřevěná a ne ta umělá do horkého..

    A teď můj dotaz, myslíte, že bude velký problém, když jíšku udělám z dobré sice ale polohrubé mouky?

    • Moje Dobroty says:

      Zdravím a dík za názor.
      Nesnažím se nikomu namluvit, že hrnce z IKEA jsou kdovíjak bezchybné, stejně tak ale neberu to úplné zatracení. Obzvláště výraz diskont. Za prvé je v této zemi diskont kde co a za druhé dobře že tak. Pokud máte na značkové francouzské nádobí jste šťastný tvor, v opačném případě je IKEA slušná a rozumná volba.
      Co se týče poctivých hrnců z časů babiček či odmítání kvalitního silikonového náčiní beru ten názor za tak zpátečnický, že se nehodlám ani rozepisovat. Moc dobře si totiž pamatuju na (ne)chuť bramboráku ze smaltované pánve pokud na ní nebyla centimetrová vrstva oleje. Na to že omáčka se na něm parádně připalovala narozdíl od nerezu se sendvičovým dnem. A na to že odprýsklý kus smaltu byl opravdu jed!
      Jíška z polohrubé mouky – proč ne. Má babička ji tak dělala. Ono se s ní lépe pracuje. Je to ale škoda. Hrubší zrnitost znamená nutnost více ji rozvařit a sama o sobě o malinko méně zahustí ve srovnatelném množství. Nicméně není to žádná tragédie…

      • Včera vařil says:

        Díky za diskuzi, určitě beru názor vpotaz a co smaltu týče budu ještě dále studovat (nejsem nějaký odborník) zda vůbec myslím to samé, protože problém připalování jsem u babičky nemýval, ale třeba se pletu, proti nerezu nic nemám, naopak, jen to nádobí z ikea právěže všelijak barvu měnilo, takže to nerez asi nebyl (ne všechno) – měl jsem z tama více věcí a jestli napíšu polovina, tak to možná bude málo, těch věcí byl šmejd od povahy a sem tam něco šlo i na reklamaci (od válendy, postele, kanc. židle, přes vybavení kuchyně, lustrů..no nakoupil jsem ve velkém), proto taková má averze vůči nim.

        Pokud máte tip na konkrétní značky kvalitního francouzkého nádobí, rád se přiučím a předem děkuji za něj.

        Jíšku jsem zkusil, jíst se to určitě dalo, ale myslím, že ta hladká bude přeci jen lepší. Děkuji.

        • Moje Dobroty says:

          Dobrý den.

          Bylo by ode mne příliš hloupé a troufalé rovnou tady tvrdit že nemáte praktické zkušenosti s různými typy nádobí. Proto jen ve zkratce a se slibem. Jak jsem začal letos kombinacemi z jedné suroviny, tak i hodlám pokračovat například popisem různých druhů nádobí včetně možností a materiálů v rozumně sjednoceném soupisu.
          Prozatím jen opakuji: smalťáky a hliník našich babiček nebylo to pravé ořechové a to se nerozepisiju o zdravotní (ne)závadnosti. Ikea naopak za „pět peněz“ nabízí nepříliš na výdrž orientované certifikované výrobky, které ale s klidem doporučím i pro velké vaření. Počínaje například řadou 365+. Nerez, bez trapného chromu, sendvičová dna, bohužel poněkud diskutabilní rádoby teflon…
          Obecně pro začátek moc slušné nádobí – ověřeno praktickou několikaletou osobní zkušeností.
          Mimochodem: dík tomu že toto píšu z jedné relativně nové restaurace a tím pádem mohu sledovat na čem se dnes vaří, rád upozorním na nepříliš příjemný fakt. Totiž to, že jsem až příliš často vyzkoušel a musel reklamovat značkové nádobí pro jeho nespolehlivost a nesoudržnost – nerezový hrnec, vrstvené sendvičové dno = pravidelné reklamace na jeho oddělení ode dna hrnce a tudíž absolutní nepoužitelnost.

          Co se týče značek jako takových doporučuji stránky http://www.kulina.cz/ – na značky se mne klidně zeptejte po prohlédnutí. U mne vede například Zwilling – nože i nádobí.

          K jíšce není co dodat – ta hladká mouka je prostá historická zkušenost…

Leave a Reply for Moje Dobroty