Játrová omáčka v moderním kabátku
Pryč jsou doby, kdy omáčka bylo jen hustá kejda s kouskem masa smutně se krčícího na dně talíře. Připravil jsem klasiku české kuchyně v modernějším provedení, játrovou omáčku. A aby toho nebylo málo, bude následovat srdíčko na smetaně v podobném provedení. Játrová je na rozdíl od srdíčka minutová záležitost. Přesněji 30.minutová. Na chlup.
3-4 porce
500g kuřecí játra
500ml vývar
150g cibule
100g celer
100g mrkev
1ks stroužek česneku
1PL máslová jíška
2PL olivový olej
1PL máslo
sůl a pepř, majoránka, kmín
>> Játra očistíme a 300 gramů jen překrojíme na větší kusy. Zbytek umeleme na hrubém mlýnku s kouskem cibule. Zalijeme horkým vývarem a pomalu vaříme doměka. Sůl dle potřeby a koncentrace vývaru. Hotové zahustíme jíškou (to je po asi 15.minutách a ještě 10 minut pomalu provářet.
>> Na lžíci oleje a kousku másla orestujeme kousky jater, utřený česnek a cibuli na plátky. Pod poklicí ve vlastní šťávě dusíme doměka lehce solené a pepřené se špetkou majoránky a kmínu. Jen asi 3 minuty. Do hotového vlijeme provařenou omáčku a ještě 3 minutky prohřejeme.
>> Mrkev a celer na nudličky (Julienne) orestujeme jen dvě minutky na oliváči s máslem a vmícháme do omáčky s masem. Kousek řapíkatého celeru mohu jen doporučit.
Klasická omáčka, jen játra není rozvařená na „hadry“ a zeleninka je krásně křupavá. Můžeme podávat s pečivem, nebo rýží. V této verzi ani ne, ale se smetanou a trochou omáčky navíc s knedlíky. Je to evidentně velice laciné jídlo.