Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Játrová omáčka v moderním kabátku

Játrová omáčka v moderním kabátku03 Pryč jsou doby, kdy omáčka bylo jen hustá kejda s kouskem masa smutně se krčícího na dně talíře. Připravil jsem klasiku české kuchyně v modernějším provedení, játrovou omáčku. A aby toho nebylo málo, bude následovat srdíčko na smetaně v podobném provedení. Játrová je na rozdíl od srdíčka minutová záležitost. Přesněji 30.minutová. Na chlup.

 

 

 

 

 

3-4 porce

500g kuřecí játra

500ml vývar

150g cibule

100g celer

100g mrkev

1ks stroužek česneku

1PL máslová jíška

2PL olivový olej

1PL máslo

sůl a pepř, majoránka, kmín

 

 

>> Játra očistíme a 300 gramů jen překrojíme na větší kusy. Zbytek umeleme na hrubém mlýnku s kouskem cibule. Zalijeme horkým vývarem a pomalu vaříme doměka. Sůl dle potřeby a koncentrace vývaru. Hotové zahustíme jíškou (to je po asi 15.minutách a ještě 10 minut pomalu provářet.

>> Na lžíci oleje a kousku másla orestujeme kousky jater, utřený česnek a cibuli na plátky. Pod poklicí ve vlastní šťávě dusíme doměka lehce solené a pepřené se špetkou majoránky a kmínu. Jen asi 3 minuty. Do hotového vlijeme provařenou omáčku a ještě 3 minutky prohřejeme.

>> Mrkev a celer na nudličky (Julienne) orestujeme jen dvě minutky na oliváči s máslem a vmícháme do omáčky s masem. Kousek řapíkatého celeru mohu jen doporučit.

 

Klasická omáčka, jen játra není rozvařená na „hadry“ a zeleninka je krásně křupavá. Můžeme podávat s pečivem, nebo rýží. V této verzi ani ne, ale se smetanou a trochou omáčky navíc s knedlíky. Je to evidentně velice laciné jídlo.

Játrová omáčka v moderním kabátku01

Sdílejte...

Komentáře