Juicy Lucy burger, amerika ve spreji a…
… něco tak snadného, až je s podivem, proč to u nás nikdo nezná. Je to vlastně směšné. Národ jejž pan Pohlreich označuje za lidi kteří všude musí mít sýr. O češích říká s oblibou že nějaký ten sýr narvou kam se dá a prostě se bez něj neobejdou. Ideálně v takzvaných kuřecích kapsách a na plátku masa s broskví pod sejrem. No tak tady prosím je nádherná ukázka něčeho ryze amerického. A Zdeňka samozřejmě nijak nehaním. On totiž, ať už jakýmkoliv způsobem, označuje věci pravými jmény a bohužel příliš často má pravdu. Ale zpět, Juicy Lucy je v USA opravdu velmi známá dobrůtka, jejíž krása spočívá v pouhé jediné maličkosti. Totiž dosáhnout onoho vizuálního efektu…
Juicy Lucy burger musí téct jako omáčka
>> Jedna věc je jistá a prosím o zápis do paměti ideálně zlatým písmem. Eidam 30% není sýr! Obzvláště ne pro toto použití. Přijatelný je Cheddar. Gouda a Modrý sýr, u nás Niva. Pro začátek. Každopádně kvalitní a opravdu drahý Cheddar je vlastně ideální.
Burgery z hovězího pupíku
Tady už ani nexperimentuju. Hovězí pupek se mi opravdu osvědčil a když mám to štěstí že níže focenou nádheru koupím u ověřeného řezníka, není vůbec o čem diskutovat.
Suroviny
– 300g maso
– 30g jarní cibulka
– 30g řapík
– 1ks vejce
– 1ks stroužek česneku
– 1PL strouhanka
– sůl a pepř
– sýr
>> Jednoduchost, tou se řídím v poslední době a napořád zdá se. Takže žádné speciální ochucení masa, pouze několik základních surovin. Tu zvláštnost Juicy Lucy dělá dvojitá vrstva masa a mezi nimi kus sýra.
>> Další použií skvělé litiny od Vše na vaření.cz. Na burgery je samozřejmě stejně vhodná jako na steaky a shodné je také použití. Takže 5 minut nahřívat, ztlumit na polovinu, opéci žemle a pak maso 2 minuty z každé strany. I zde platí, že se do masa nezakousneme ihned, ale počkáme až trochu povolí a šťáva se usadí zpět ve struktuře.
Opět ty buchtousky
Říkám tomu buchtousky. Má to být žemle, houska. Vypadá to ovšem, připravuje se a voní jako česká buchta. Buchtouska. Do jaké míry se budete řídit popsaným postupem je na vás. Tento je opravdu vyzkoušený a osvědčený. Nehodlám měnit.
Suroviny na žemle
– 400g polohrubá mouka
– 200ml mléko plnotučné
– 80ml voda
– 20g máslo plus kousek na vymazání
– 20g cukr
– 5g sůl
– 5g instantní droždí /půl sáčku/
Postup přípravy
Jejich velikou výhodou je naprostá jednoduchost přípravy a fakt, že se pečou stejně jako buchty pěkně pohromadě. Spojené v jeden velký celek. Tím pádem si zachovají dokonalou vláčnost napříč celým kusem. Tvarování je dané pouze typem nádoby ve které pečeme a není v nich dokonce ani vajíčko. To je výhra pro alergiky. Navíc, já jsem si tentokráte dovolil tekutiny dát rovných 300 ml. Těsto bylo hydratovanější a tím pádem řidší. Nicméně dobře zpracovatelné a skvěle kynulo. Myslím, že dobrá volba.
Těsto si připravíme tím úplně nejjednodušším postupem
>> Do teplého mléka s vodou přidáme měkké máslo a cukr. Do prosáté mouky sůl a droždí.
Já na míchání používám už výhradně robota. Myslím, že nikdy tak dobře nevymícháme těsto jako právě v něm s použitím klasického háku a na stupeň číslo 2 (BOSCH). Ale to je věc názoru.
>> Mouku s droždím a solí tedy začneme míchat a přilijeme tekutinu. Deset minut je až až. Těsto bude nelepivé, sametove hebké a kompaktní. Rukou, nebo jen protřepáním nádobou je vytvarujeme do celistvé koule a přikryté utěrkou necháme kynout 30 minut.
Pokud použijeme čerstvé droždí, 1/2 kostky, uděláme v mouce důlek, nalijeme část teplého mléka, do něj rozdrobíme droždí a špetku cukru. Poprášíme moukou a necháme 10 minut vzejít.
>> Připravíme si nádobu na pečení a vymažeme kouskem másla. Ne oleje prosím. Máslo je základní chutí houstiček. V nejhorším případě tedy Herou.
To máslo doporučuji téměř výhradně. Pokud se vám nechce rukou matlat, pak kousek v mističce šoupněte na 20-30 vteřin do mikrovlnky a pak stěny nádoby natřete mašlovačkou.
>> Po půlhodině těsto rozdělíme na 6 stejných částí. Z těch pak připravíme kouličky které vedle sebe položíme. Výsledek je asi jasný. Opět necháme 30 minut kynout. Netřeba jakkoliv tvarovat.
Kynutí podpoří přikrytí sáčkem namísto utěrky. Vlhko je totiž přítel. A pozor, finta. Celé těsto můžeme do nádoby namačkat, 10 minut necháme odpočívat, potom prokrojíme shora dolů a necháme kynout.
>> Nádobu s buchtičkami vložíme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme do zlatava. Mně stačilo 18 minut. Nemusí být příliš vypečené. Ty tmavší jsou zbytečně sušší. A to je v tomto případě opravdu nežádoucí.
Buchtousky v obrázcích
mouka a kvásek, 10 munit a je připraveno…
vymíchané těsto, 10 v robotu hákem minut a do tepla…
první kynutí, 30 minut…
přepíchnout, 6 buchtiček do vymazané nádoby a v teple kynout…
druhé kynutí, 30 minut…
a do trouby, 180°C/18 minut, vypadá to jako buchty, voní to jako buchty a světe div se, nejsou to buchty…
Servis
1/ Opékám nakrojené žemle. Vytvořivší se krusta zabrání rychlému vsáknutí vlhkosti do těsta.
2/ Kousku tuku v mase se nebraňte, ale pozor na šlachy! Ve výsedku jsou nechutně zvýkací.
3/ Nejdříve Majonéza a salátové listy, pak až to ostatní. Opět, maso nad tím, aby šťáva nevsákla příliš rychle.
4/ Nově, balení do papíru má velký smysl. Po překrojení se to celé lépe konzumuje a drží pohromadě.
5/ Ten wow efekt se bohužel nekonal. Sýr namísto tekuté náplně vsákl do masa. Sakra!
6/ Rozdělte se. Včera, naprosto neočekávaně zjevila se u mne kamarádka zdaleka. Právě když jsem tvořil. Její reakce pak sledovat byo lepší než to sám jíst. Popravdě si nenašla jedinou výtku a to vážně potěší 🙂
Juicy Lucy burger v obrázcích
hovězí pupík je na burgery ideální…
maso k semletí na středním kotouči, česnek a řapík na vymletí i ochucení…
mleté maso, česnek a řapík s jarní cibulkou, to stačí, v jednoduchosti je ta krása…
plus vajíčko, trocha strouhanky, sůl a pepř, není od věci lžička oliváče a hodinka odpočinku v lednici…
TAK TAKTO NE, TROCHA STROUHANKY NAVÍC A ZNOVU, JESTLI SNAD PŘÍLIŠ VODY V MASE??? PROSTĚ SE TO PŘILEPILO K PÁNVI A NE A NE PUSTIT! MOHL JSEM POČKAT, ALE BURGER VYSUŠENÝ DO MRTVA?
tohleto už je lepší, na litině Casterra…
druhá strana…
sestava – opečená žemlička s krásnou mřížkou a krustou dík pánvi z litiny…
plus ochucená majonéza – hořčicí a paprikovou pastou…
plus římské listy – lepší než než ledový salát a nejlepší salátové listí vůbec…
plus červená cibule a okurky – to musím mít, naopak rajče jsem zapoměl a…
no co, obejdu se – nahoru fajnový hovězí burger…
sestava pro kamarádku, ten výraz, první dotaz jak to jíst a poté umaštěnou papulu bych vám přál vidět :O
druhá sestava – poněkud průhledná a do detajlu…
balení pro kamráda dnes – ten papír a poté nakrojení má vážně něco do sebe, lépe se to jí a drží tvar…
Uff, a dost a konec…
Jak vidíte, efekt Juicy Lucy se mi nepodařil, ale ten sýr tam vidět lze. Takže ve výsledku další klasický hamburger s tak trochu jinou houskou a každopádně vydařený. Návštěva překvapila mne, já ji a jednoznačně vydařené sobotní odpoledne. Co si více přát? 🙂
MDMP






Ahoj Pavle, mise burger hotova. Sice jsem misto jarni cibulky dal cervenou, pridal chilli papricku cerstvou a medvedi cesnek. Ale jinak skvele, stavnate, jedinecne. Obzvlaste majoneza dochucena horcici a paprikou je skvela. A housticky take fajne! Pochvala a dekuji za skvely pokrm!
Joo, a včil se mi to teprve líbí. Díky pane 😀