Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

>> Kabanos

Kabanos02 A hnedle česnekový. Náhodná koupě a od teď už pravidelná. Tady. 1ks/ca 300g = 29,- Kč.

Tak tuhle dobrotu jsem doma u rodičů příliš často neochutnal. Zato u dědy jej pravidelně chodil okusovat do lednice. No a ten kousek na fotce mi tuto krásnou dobu připoměl. Pokud by komukoliv něco na jednom z konců chybělo, vězte, že byl natolik chutný, že jsem prostě cestou domů neodolal několika zakousnutím.

 

 

Co říká wiki?

Co dodat? Nejen že se prudce snížila kvalita, ale pravdou je, že stejně jako u mnoha tradičních výrobků se prostě to původní úplně vytratilo. Totiž krásný a chutný uzenářský výrobek. Opět musím smutně poznamenat, že si za to můžeme sami. Tolik tolerance "šmakuládám" (označení dle pana Vaňka z Prakulu) se prostě nějak projevit muselo.

 

No a tady jedna ze šmakovek na internetu. Dovedu si představit chudičkého studentíka a maminu na ubytovně, jak toto připravuje k večeři. Špunt do žaludku se zcela opodstatněným zdůvodněním: "ono to sociálno u nás stojí za pěkný hovno". Tedy spojeno: prázdná peněženka + nulová fantazie = toto. Ale proč je sakra tento recept na jedné z nejnavštěvovanějších stránek o vaření? Já to vím. Protože ekonomika dnešní hospodyňky je často vstřícnější PC s Facefoukem, než vývoji vlastního dítěte!

Ne že by ten kabanos byl kdovíjak vhodný právě pro to dítě, ale co například…

Fajnová frankfurtská polévka ?? tradiční zelňačka ?? namísto těch hnusošpaget !!

Nebo hromada zeleniny pokrájená na kousky, smíchaná pouze a jenom s kolečky tohoto mazlíka a 30 minut při 150C pečená pod poklicí v troubě. Je tam vše a koření či soli netřeba.

Nebo Bigos Pol’ski ! To je klasika z Polska a Slezska. Popíšu později v samostatném příspěvku.

Kabanos je prostě všestranně použitelná ňamka z rodu těch v česku tradičních a můžu se vykašlat na “luxusnosti” typu řecká klobása (nedávná nepříliš chutná zkušenost) a podobně. A jdu si znovu ukousnout!

Kabanos01

Sdílejte...

10 Responses to “>> Kabanos”

  • Hannah12 says:

    Tuž zasek zdravim ze Šlonskej 🙂
    Ze všeckym, co si napisal (ezli teda možu tykat) o toleranciji ku tym šmakuladam musim enym suhlasit, bo kaj je poptavka je aji nabidka,no ni?
    Nejvic ušetřiš na žradle, ale…aji za levny peniz se da fajně pochalovat, enym se u teho musi trochu pouvažovat.
    Už sa nemožu dočkat teho tvojeho recepisa na Bigos, bo to je na Polsce (i na Šlonskej) taky stejny fenomen jak Boršč v Rusku. 🙂
    Raz za kvartal neodolam a musim se ho ukuchtit. Ale včil bacha, co Polak (Šlonzak), to iny recepis na Bigosa.
    Prubla sem asi ze čtyry recepty a už mam vychytany jedyn, kery robim pravidelně a fšeckym fest šmakuje. Ale…roboty je s tym jak na kostele. 🙂
    Tuž zduř a ať ti to furt fajně vaři
    Hana

    • Moje Dobroty says:

      Kurňa Hani, nes sem to přeluskal sem unaveny jak sviňa. Bo muj už pražacky zobak odvykl na take fajne dřysty.
      Jak už sem si do poznamek napisal, Bigos je je taky jaky je kuchař. V tym je aj jeho vyhoda, bo nikdo nepozna, že sem si ho sam vymyslel.
      No a jak si ho vařiš šmakovity, to už ten muj ani nezkušaj. Netřeba si kazit šmak.
      U teho tykani zustanem, bo vy cype by se Ti blbě pisalo… 🙂
      No ale včil Bigos nebigos, idu zmatlat držkovu!

  • Hannah12 says:

    Tak teda já budu psát hezky česky, bo s tym po našimu sem se tež nadřela jak cyp. 🙂
    A vzhledem k tomu, že půlka rodiny žije v Praze (jó, ty náplavy) 🙂 a druhá půlka rodiny jsou Valaši, tak se snažím mluvit tak, aby to pobrali všichni. 🙂

    Co se Bigosu týče, máš naprostou pravdu. A nejde jen o ten Bigos. Cokoli, co uvaříš a použiješ u toho svou fantazii a invenci je fajn. No a když to chutná tobě a ostatní taky pomlaskávají, je to prostě super.
    Myslím, že obecně jsme si tak nějak odvykli zapojovat do vaření svoje invence a přístupy. Že jsme zahlceni komercí, o víkendu jedeme do nákupního centra, tam sežerem, co nám nabídnou a pochvalujeme si, jak jsme ušetřili. Nepřemýšlíme o tom, že za pár kaček a mírné časové investice, bychom doma uvařili daleko lépe a mohla by to být pro celou rodinu větší zábava, než pobíhání po OC. Ale je to na každém z nás. Ten pocit, že se sice půl dňa dupeš s Bigosem, ale všichni potom mlaskají a chutná jim, ten je (aspoň pro mě) nenahraditelný.
    Hezký den Pavle
    Hana
    PS: Dněskaj budum šunkafleky, bo mam fajny kusek uzeneho žebra 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Ahoj Hani. Doufám, že fleky se povedly. Já tedy nikdy „fleky“ jako takové nepoužívám a nejím, páč mi je doma kdysi znechutili „širokými nudlemi“ s mákem. To považuji za vrchol hnusu. Takže dodnes jedině kolínka a spirály.
      Co se týče invence, zažil jsem dobu, kdy jsem nepohrdl ničím, protože finance jinak nedovolily. Dnes občas přemýšlím o tom, že to bylo vlastně fajn. Mám zmlsaný jazýček a právě kabanos je pro mne lahůdka. Ovšem za větší peníz. Tehdá jsem jedl točený a Junior a nevadilo mi to. Dnes nesnáším i milovaný salát „Paříž“ páč jinde než v Havířově v jedné prodejně jej prostě neumí.
      No a obchodní centra… to je peklo. Já Pracoval rok v Tesco v Havířově. Hnus. A dva v Baumaxu v Ostravě. Shopping Park. Menší hnus. Sledovat rodinky korzující po rádoby obchodech…nemá cenu komentovat. Jenže je to spojené s dnešními pracovními zvyklostmi. Volno na nákup je o víkendu a děti sebou, páč jsou s nimi…Přehodnotit by se asi dalo. Je to o přístupu k životu.

  • Moje Dobroty says:

    Extra k temu žebru – škoda ho davat jinam, než do huby, bo to je take fajne, že do fleku, teda „zapekanych pičovin“ dam spiš kus buřta bo uzeneho masa. Cibula to potvrdi a vajco v mliku navrch. Amen…

  • Hannah12 says:

    Zdravím Pavle,
    souhlasím s tebou, že nudle s mákem jsou opravdu velké zlo. Ale vrcholem všeho zla je specialitka, hojně vařená na „prajske“, která se jmenuje šližky s makem. Ono už samotné slovo šližky je dost eklhaft a když ty bramborové šulánky ještě posypeš mákem a zaliješ sádlem…smrt v přímém přenosu. 🙂
    Co se týče „zapekanych pičovin“, tuž u nás by zas tvarově neprošly kolínka. Bo oba s manželem (coby husákovy děti), stále nemůžeme zapomenout na družinovou dobrotu, které se říkalo „rema plátek“ a ano, každý pátek byla v družině k obědu vhodně doplněná břitkymy koleny a delikátním UHem. Chutnalo to přesně jako rozvařené igelitové pytlíky. 🙂
    Možná právě díky této vzpomínce se dodnes snažím vyhýbat kantýnám a jim podobným. Ale…třeba Junior, nebo slušný „točák“ mi ňák nevadí a občas si ho koupím. Třeba právě a jedině z toho obyč Junioru dělám něco mezi pomazánkou a salátem – Sloní žrádlo. Zkoušela jsem to vyrobit i ze šunkového salámu, ale není to ono.
    Jinak má averze vůči OC loni na podzim vzrostla o mnoho procentních bodů, neb nám v Opavě otevřeli další OC (místo staré dobré Bredy). Docela běs, který nechápu, protože i bez toho je Opava proslulá tím, že tu máme nejvíc hyper marketů na počet obyvatel (v rámci celé ČR). Tuž fajně, bratři polaci budu měť kaj jezdit na vylety. 🙂
    Hana

    • Moje Dobroty says:

      No tak to vezmu pěkně popořádku.
      Odmala nenávidím dík mámě tři jídla“
      1/ nudle s mákem
      2/ šulanky, či jak Ty deklamuješ šližky a šlešjky s makem – to snad je pro husy ne?
      3/ krupicová kaše ! to není o té kaši, kterou kde kdo miluje jako pohádku mládí. To je o hnusu její chuti (kterou nemá).
      Primární jídlo přeci chutná samo o sobě.

      Jinak co se týče jídelen, snad sis přečetla v recenzích mou nemalou invenci a komunikaci s Aramarkem. Sleduj můj Facebook. Castej se vyjadřuji a sem to svinstvo nechci zavádět.
      No a Breda…to je mně líto. Klasika padla a je tam „obchodní centrum“? To je přeci, tedy byla historická budova.

      • oli says:

        Mňam! Nudle s mákem nebo šulky s mákem! Už vím co bude dnes k večeři a už teď mi tečou sliny!

  • Hannah12 says:

    Já si to dovolím vzít taky popořádku a pokusím se moc nerozkecávat, ať se do toho nezamotám:
    1/k seznamu „odmala nenávidím“ bych přidala ještě rýžový nákyp (či jak se tenhle fujtajbl vlastně jmenuje). Jen pomyšlení na oblemcanou rýži s oblemcaným ovocem mi vyvolává zvracení.
    2/ samozřejmě jsem četla tvou komunikaci s Aramarkem a držím palce, ať je bitva završena vítězstvím. Co se „fejsbučka“ týče, tak tam asi moc nepočtu, patřím totiž k tomu mizivému procentu lidí, kteří na FCB nemají účet. Rozhodně ti sem nechci zavádět diskuze na toto téma.
    3/tak starý Breda samosebou pořád stojí, to by si nikdo nelajsl zbourat architektonickou památku ČR. Ale je to povídání na několik stránek, takže v tomto odkazu je vše pěkně shrnuto:
    http://www.ceskenoviny.cz/regiony/zpravy/opava-ma-nove-nakupni-centrum-nazory-na-nej-se-ruzni/866325
    A já asi tuším, jak bude vypadat budoucnost historické budovy a potažmo i toho „architektonického skvostu“, který loni s velkou slávou otevřeli.
    Přeji hezký víkend
    Hana

    • Moje Dobroty says:

      Ono to v textu v recenzích není poznat, ale celé proběhlo právě před rokem.
      19.3. jsem měl schůzku s oblastním ředitelem firmy Aramark, který si mne tehdy pozval. Přinesl jsem mu „petici“ několika desítek kolegů. V hodinovém rozhovoru sdělil vlastně jedinou informaci: „ono to jinak nejde“.
      Nechci už rozebírat jeho zdůvodnění a tuny výmluv, nebo snad jen jedinou – ceny pronájmu prostor. Ona jídelna v cizí budově, velká jako tělocvična, ve které se krom oběda v průběhu dne sejde maximálně 15 lidí pohromadě, to je ekonomika na hovno.
      PS: rýžový nákyp snesu, ale nedokážu ho nazvat jídlem. Nicméně mám rád italské risotto a to je konzistencí dost podobné.

      Přeju hezký den a koukni na dva nové textíky, poslechni muziku…

Komentáře