Kachní prsíčka Sous Vide a čočkový Dhal s Portským
Luxusní oběd za dvacet mint? Dík fajnové přípravě klidně! A co víc? Na návštěvě. Páč ta příprava se nechá udělat opravdu do detajlu. Navíc vše na jedné pánvi a s minimem výbavy.
Na dnešek domluvený oběd s vařením u sestřenky, tradiční to víkendová záležitost, kterou průběžně pácháme už snad osm let, se opravdu vydařil. A protože jsem s rozmyslem udělal opravdu ideální přípravu, bylo doslova radost sledovat Lenku, jak dle pokynů připravuje relativně složité jídlo s grácií za zmíněných 20 minut. A to si ještě stihla pověsit prádlo než jsem to nandal na talíře a vyfotil. Dnes jen mobilem.
Kachní prsíčka Sous Vide
– Tak tohle už je klasika. Nedávno v Albertu vodňanská chlazená v akci za 75 Kč / kg. Takže doma rozebrat, prsíčka do vakua, dobře solená a po pěti dnech do trouby na 75°C / 90 minut. A zpět do lednice na dalších sedm dnů.
Čočkový dhal s Portským
– Do zavařovací sklenice jsem sesypal po padesáti gramech drobně krájené mrkve a celeru. Přidal lžíci smažené cibulky, stroužek posekaného česneku, po moca lžičce kurkumy a římského kmínu. To vše jsem hodinu před zamýšleným vařením zalil dvoudeckou kuřecího vývaru.
Úprava a servis
– U sestřenky vždy počítám s málo vybavenou lednicí a několika konkrétními surovinami. Máslo, nějaké víno, čerstvý zázvor. Byla i sušená paprička. Takže fajn, není co řešit.
– Na indukci položíme pánev a rozehřejeme na stupni 9. Balíček s prsíčky otevřeme, obsah vysypeme, z masa otřeme ztuhlý fond. Kůži nařízneme do mřížky ostrým nožem. A položíme to na pánev. 2-3 minuty na kůži, minutu otočené. Pak šoupneme na talíři do teplé trouby.
– Na výpek s kouskem másla dáme jemně posekaný zázvor, zpěníme. Obsah sklenice do toho vyklopíme, přidáme fond z balíčku, necháme solené a pepřené jemně probublávat pod poklicí jako rýži. Vmícháme ještě posekanou papričku a počkáme až se veškerá tekutina vsákne.
– Nakonec zastříkneme něčím. Co je. Ume ocet, balzamiko, víno, citrón. Lenka měla Portské víno. Takže půl deci, nechat zavařit a odstavit. Necháme odpočívat a připravíme si maso. Tedy nakrájíme dle libosti. Stejně tak i servis jak to chcete. Tady radit nebudu.
Ještě lépe?
Tak todle mne vážně štve. Domácí vakuovačka má dost blbou vlastnost. Když odsáváte balíček, může být sebevětší a i jen minimum tekutiny se okamžitě snaží prodrat ke svaru. Co mi vadí? Kdyby toto nebylo, narval bych do něj i tu čočkovou směs a připravil jako Sous Vide společně s kachnou. Kuuurňa!
První fotka, porce tak jak to šlo, tahle poslední, detajl. Přidal jsem kvašené ředkvičky podle Jardy z Esky a klíďo píďo tvrdím, tohle bych se nestyděl servírovat komukoli…
No a mimochodem, ten steak je jednoznačně skvělý, ale z čočky sem furt eště na větvi. Prostě můžu neustále. Tak to zkuste.
MDMP