Kachní prsíčka Sous Vide a z toho Curry Korma
Pravověrní poctivci pokoušející se vařit stejně jako domorodec v Indii, mne proklejou. Ale co, no. No nic, no. Já si prostě tu práci zjednoduším. Prostě jen proto, že příprava curry pasty z hromady koření a přísad mne nejen nebaví, ale výsledek dost nesnáším. Ono totiž to koření, sebelépe mleté, ve výsledku a v té pastě, připomíná mi v ústech písek. Křoupe to a je mně to odporné. Takže nic. Ani prd. A hotovou pastu z flašky. Nebo pytliku. K mání jsou jich stovky a anglická firma Pataks je jednoznačnou zárukou kvality. Tady máte výsledek…
Kachní prsíčka Sous Vide a z toho Curry Korma
Popravdě, nejsem si vůbec jistý jestli Korma je to jídlo, nebo jen druh pasty podle chuti a obsahu ingrediencí. A nebo, jak si vzpomínám, jde jen o způsob přípravy. Totiž dušení masa. To pak ale je následující jídlo trochu mimo. Každopádně mně na přípravu kari postačí v základu tři věci:
1/ Hotová pasta, většinou prostě ta, kterou právě najdu doma.
2/ Smažená cibule. Ta je běžně základem dobré pasty, takže k té hotové ještě přidám.
3/ Římský kmín. Sejně jako kurkuma dává primární barvu, kmín chuť.
Postup je pro začátečníky
– Na tuku, ideálně přepuštěném másle, zpěníme v hmoždíři drcený římský kmín a přidáme pastu podle chuti a potřeby. Poklidně restujeme asi 5 minut.
– Zalijeme vývarem a přidáme smaženou cibulku. Doplníme brambory a mrkví. Pod poklicí dusíme 10 minut na mírném plameni. Indukce stupeň 4-5.
– Přidáme klínky cibule a pod poklicí dalších 5 minut. Já v tuto chvíli přidávám ještě pořádnou hrst rýže. Z lednice, co zbyla od posledně.
– Odstavíme a dochutíme. Posekanou papričkou a česnekem. Smetanou či kokosovým mlékem. Po minutce, až se sníží teplota, přidáme v Sous Vide připravené maso.
Hotovo, perfektní. Podáváme se spoustou zeleně a opět doporučuji suprovní fenykl. Klidně na konci přípravy do jídla a při servisu na něj. To poslední ale: jemně jej nakrájíme, solíme, pokapeme citrónem a oliváčem. Předem, ještě než začneme vařit. Marinovaný je ještě lepší.
Takže brnkačka. MDMP