Kachna pečená, v polévce i minutková…
… pokračování z minula. Sbíral jsem ty obrázky asi rok a bylo by škoda je neuvést alespoň takto. Samostatně v jednotlivých článcích se mi nějak nechce, protože na tom všem není nic zvláštního. Snad krom “kachna na pomerančích” což ale já nepovažuju za právě chutnou alternativu. Je ale oblíbená v celém světě, takže konec konců na mém názoru a chuti příliš nezáleží. Alespoň tedy ve zkratce ji tady popíšu. Ovšem jen jako komentář k obrázkům ve stručném postupu. I když, a to asi uznáte, na obrázku úvodním vypadá sakra dobře 🙂
Kachna – dělení a použití
kachna jak jsem ji rozbalil, pořádný kousek vážící 2600 gramů a ne vodňanská, mražená, dovoz z maďarska, nebyla ale ve výsledku o nic horší chuťově, to mražení krásně vidíte na poněkud zdeformované kůži…
rozporcovaná na díly a stále ještě takříkajíc pohromadě…
ovšem teď už jednotlivě, pro mne vždy nejlepší stehna, ten koneček kosti se u kachny většinou neodsekává, mně tam ale přijde zbytečný, stejně jako u perliček pařátky, brrr…
prsíčka, ve výsledku vynikající právě z tohoto kousku, pozor ale, vše bílé na tom tmavém mase je špatně a musí pryč, jinak vám naprosto zničí požitek z parádního steaku, je to tuhé, žvejkavé a hnusné…
tzv. droby na polévku, tady není moc co dodat, snad jen ty dvě nudle masa vlevo z prsíček, je to škoda řeknete si možná, ale právě to tužší maso dík bílé šlaše uprostřed, na minutku ne úplně vhodné…
oddělená a ještě půlená křídla, z této obludy byla poměrně veliká a jako kousek na pozdějc více než dost pořádné kousky, normálně je nechávám pohromadě, tyto ale se vyplatí, kousky upravené jak už tady uvedeno, křídla v tempuře…
velký kus kůže navíc, do polévky je k ničemu, dodá jí jen tuk, k pečení dobrá, přidá ten tuk, ale připravte si z ní škvarky, klasicky, na pánvi po orestování přidejte lžíci klidně vepřového sádla, v něm pomalu škvařte a nakonec vyceďte, hlavně neupravte příliš dokřupava jako já, sypané bylinkovou, nebo česnekovu solí jsou skvělé, stejně tak s jatýrky upravenné jako paštika…
já ovšem zůstal jen u těch škvarků a sádla na pak, no a to je celé, nebo ne..??..
nee, ještě jsem připravil z vývaru…
Kachní polévka se zeleninou a kuskusem
a z prsíček…
Kachní prsíčko s opékanými žampióny a domácími hranolky
prso připravené do akce…
opečené zprudka a nasucho v grilovací pánvi…
dokončené v troubě při 180°C 8 minut a odpočaté…
servírované s hrubými plátky žampiónů opečených ve výpeku s máslem, zastříknutých bílým vínem a několika kapkami citrónu, vývarem, ve šťávě zahuštěné plátkem studeného másla a s domácími hranolky…
salát z pečené červené řepy jen tak stranou byl více než vhodný, v moskvě mne kdysi překvapili, že to celé ještě teplé vycedili od nálevu a smíchali s trochou majonézy, celé spíše vlažné, ale chutné…
Kachna pečená s pomeranči a kuskus s červenou řepou restovanou na kachním sádle
Tak tady tedy to co já moc nemusím, ale není od věci vyzkoušet. Nakonec, chutě máme každý jiné a proč tedy neexperimentovat. Kachní stehna pečeme klasicky a pod plátky pomerančů. Má to ale několik ALE. Či spíše zásad.
1/ opět stehna – ta můžeme pouze solit a pepřit. Lepší je ale marináda ze lžíce medu, sojové omáčky, pomerančové šťávy plus špetka soli, pepře, česneku, skořice. Celé to pořádně promneme a necháme odpočinout v lednici.
2/ pomeranč – raději jej, stejně jako citrón do svíčkové vykoupejte minutku ve vroucí vodě. Mne totiž nejvíce zklamala ta hořkost a to i přes fakt, že jsem kupoval bio. Pak nakrájejte plátky. Tolik, kolik je porcí. Položte na maso a šoupněte do trouby na 160°C.
3/ pečeme – asi 40 minut. Pak pomeranče vyjmeme pokud nechceme příliš výraznou chuť (v případě že ano, necháme tam jeden kousek připravený navíc) a odložíme si stranou zabalené do fólie. Maso dopečeme doměkka.
4/ omáčka – vše masové přendáme na další pekáč, plech, talíř a v troubě necháme dojít do barvy s lehce vyšší teplotou. Tedy asi 170-180°C. Výpek který jsme samozřejmě celou dobu jen zlehka doplňovali vývarem nebo vodou vysmažíme na sporáku a necháme opravdu chvíli suché. Zalijeme opět pomerančovou šťávou a vývarem. Redukujeme a ke konci zahustíme plátkem studeného másla.
5/ příloha – červenou řepu, syrovou a loupanou pokrájíme na drobné kostičky, vsypeme na rozehřáté sádlo z kachny a 5 minut zvolna restujeme. Nebo pečenou či vařenou a odpařenou jen minutku. Pak zasypeme stroužkem posekaného česneku, promícháme a vsypeme na připravený kuskus do misky. Poměry asi tak: 100ml kuskus, 150ml vývar, řepa podle chuti. Vývarem tedy zalijeme, promícháme a uzavřeme na 5 minut v nádobě pod poklicí, nebo ve fólii.
6/ servis – pomeranče do servisu jen několik vteřin prohřejeme v připravené šťávě a odložíme si stranou. Do kuskusu vmícháme čerstvou pažitku, petrželku, koriandr a opět, světe div se, kostičku studeného másla. Podle chuti, možností a klidně kombinaci jak vám sedí. To je asi celé.
Příprava a servis v grafice
připraveno pod pomeranči a zatím bez glazury…
jak to vyšlo tak jsem naložil…
no a ta parádní šťávička do výsledku, nakonec nepoužita, páč dík tomu krásnému blbému pomeranči byla hořká jako ďas…
A nakonec jeden obrázek uklidňující pro sebe sama. Tak nějak normální kachna s hlávkovým zelím a karlovarským knedlíkem.
No tak co? Vyzkoušíte to? MDMP?





