Kachnička s kmínem a zelíčko s medem
Tak tohle není nic extra že jo. Kachna. Ale mně jde o to zelí. Mladé. Hlávkové. Je to děsně snadné a moc dobré. Fakt je, že já si takhle připravím kastrol a pak to jím ke všemu. Klidně to narvu do sendviče, do polévky, k jitrnici, steaku, smažáku. No ale samo že nejlepší je to právě s tou kachnou, respektive výpekem z ní a fajnovými bramborovými nočky. Vůbec, nočky v omáčce poslední dobou miluju. No a k tomu křupavé zelí…
Kachní čtvrtky
Pořádně solíme, a kmínujeme. Já zásadně drceným kmínem. Páč jak kousnu do toho celého, mám po obědě. Tohle je pro mne hnusné. Necháme to alespoň hodinu odpočívat a pečeme pod poklicí při 170°C / 90 minut. Pak ještě 15-20 na 200 do barvy.
Zelí hlávkové
Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme lžíci, nebo lžičku medu. To podle toho, kolik bude zelí. Mě vychází lžička na 100 gramů cibule a 300 gramů zelí. Všechno zpěníme a nasypeme na to krouhané zelí plus 50-100 gramů mrkve a špetičku kmínu, soli. Promícháme, zalijeme vroucí vodou, nebo kuřecím vývarem. Těsně na povrch, aby bylo vidět hladinku. Napůl zakryté podusíme 20 minut. Nakonec odkryjeme zredukujeme tekutinu a ochutíme asi dvěma lžícemi octa. Ten si zvolte sami. Pro mne primárně klasický, nebo jablečný.
MDMP