Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kalmar v těstíčku smažený

00-kalmar v těstíčku smaženýJako Fish and chips. Jen bez těch hranolků. Tentokrát. Naštvali mne. Vážně. A dost. Na farmářských trzích Náplavka. Stánek, který tam už dva roky vychvaluji, se na zažátku sedmé sezóny tohoto tržiště nijak zajímavě nepředvedl. Krom těch kalmarů jako relativní novinky. Pozoruji to tam už dost dlouho. Stále stejný systém. Zvětšují nabídku. Ale nestíhají. Takže, nezlobte se na mne, ale jako ve škole. Za 5! Pro tentokrát už bez milosti. Opravdu totiž netoužím stát frontu na jídlo, které lze připravovat po několika porcích jen proto, že si neumí poradit s desetihlavou partičkou lidí.

Paradox toho zážitku souvisí s následujícím, opakovaným tady receptem poměrně jednoduše. V té frontě jsem si uvědomil, že nádherného kalmara mám v mrazáku. No a páč nejsem blbej, frontě jsem dal pá pá. Doma mám a umím…

 

Kalmar v těstíčku smažený pěkně naprudko

1/ Nikdy, ale opravdu nikdy si to parádní masíčko neodkládejte do mrazáku! Opravdu ne! U mne to byla hloupá náhoda, která jaksi donutila. A je to špatně.

2/ Čerstvý kus, zbavený kůže a zářivě bílý doma podrobte ručnímu testu. Promněte v rukách a hlavně uvnitř se snažte nahmatat kůstku. Tu vyjměte. Jsem si téměř jist, že vždy je něco málo k nalezení.

3/ Řádně posypejte solí a opět masírujte. Zbavíte povrch slizu a případných zbytků kůže. Přesněji, i jemných blanek, které umí být po prudkém smažení otravné. Rychle opláchněte studenou vodou a osušte v utěrce.

 

Nakrájejte prstýnky. Tloušťka do čtyř milimetrů. A ještě jednou je osušte v utěrce.

 

4/ Je mnoho způsobů jak pokračovat. Já tentokráte zvolil obal z mouky, který musí být tak jako tak. Ale předem vychucený. Solí, pepřem, mletou paprikou. Česnekem, pažitkou, petrželkou a celerem. Vše sušené a rozetřené v moždíři.

5/ Těstíčko. Voda a mouka! Zapomeňte na vajíčka, pivo a sníh z bílků (ne že by to nešlo, ale stačí…). Jen voda a mouka. Trochu soli a není od věci opět sušený česnek, nebo rybí omáčka, nebo víno. Jen lžíce. Každopádně nutností je teplota. Ledová!

6/ Smažíme. Do vyšší vrstvy (3 cm) vkládáme kousky obalené v mouce, v těstíčku rozmíchaném tyčovým mixérem. Na jednu minutu z každé strany. Hotovo, ubrousek na odsání tuku a servis. Mimochodem, toto celé platí i pro “vyplakané” cibulové kroužky. Amerika ve spreji.

 

Fotoservis

Kalamárové kroužky – šoupněte do vychucené mouky. Může být rýžová a tu vřele doporučuji…

01-kalmar do ochucené mouky

 

V krabici – uzavřít, protřepat nemíchat. To není žádná legrace…

02-kalmar v ochucené mouce

 

Namáčet do těstíčka – a vládejte do horkého oleje. Ne mnoho najednou…

03-smažíme z jedné

 

Minutu – z každé strany. Pak na papír, odsát tuk a…

04-smažíme z druhé

 

Servis – sypané jemnou himálajskou solí, s něčím čerstvým na odlehčení a česnekovou majonézou říznutou jogurtem…

05-kalmar v těstíčku smažený

 

Jen dvě věci mám takto upravené stejně rád. Čerstvou tresku a cibulové kroužky. Mňááám 😀

 

Pomalí stánkaři mi můžou. Udělat pá pá. Maximálně. MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Kalmar v těstíčku smažený
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

3 komentáře to “Kalmar v těstíčku smažený”

Komentáře