Kalmar v těstíčku smažený
Jako Fish and chips. Jen bez těch hranolků. Tentokrát. Naštvali mne. Vážně. A dost. Na farmářských trzích Náplavka. Stánek, který tam už dva roky vychvaluji, se na zažátku sedmé sezóny tohoto tržiště nijak zajímavě nepředvedl. Krom těch kalmarů jako relativní novinky. Pozoruji to tam už dost dlouho. Stále stejný systém. Zvětšují nabídku. Ale nestíhají. Takže, nezlobte se na mne, ale jako ve škole. Za 5! Pro tentokrát už bez milosti. Opravdu totiž netoužím stát frontu na jídlo, které lze připravovat po několika porcích jen proto, že si neumí poradit s desetihlavou partičkou lidí.
Paradox toho zážitku souvisí s následujícím, opakovaným tady receptem poměrně jednoduše. V té frontě jsem si uvědomil, že nádherného kalmara mám v mrazáku. No a páč nejsem blbej, frontě jsem dal pá pá. Doma mám a umím…
Kalmar v těstíčku smažený pěkně naprudko
1/ Nikdy, ale opravdu nikdy si to parádní masíčko neodkládejte do mrazáku! Opravdu ne! U mne to byla hloupá náhoda, která jaksi donutila. A je to špatně.
2/ Čerstvý kus, zbavený kůže a zářivě bílý doma podrobte ručnímu testu. Promněte v rukách a hlavně uvnitř se snažte nahmatat kůstku. Tu vyjměte. Jsem si téměř jist, že vždy je něco málo k nalezení.
3/ Řádně posypejte solí a opět masírujte. Zbavíte povrch slizu a případných zbytků kůže. Přesněji, i jemných blanek, které umí být po prudkém smažení otravné. Rychle opláchněte studenou vodou a osušte v utěrce.
Nakrájejte prstýnky. Tloušťka do čtyř milimetrů. A ještě jednou je osušte v utěrce.
4/ Je mnoho způsobů jak pokračovat. Já tentokráte zvolil obal z mouky, který musí být tak jako tak. Ale předem vychucený. Solí, pepřem, mletou paprikou. Česnekem, pažitkou, petrželkou a celerem. Vše sušené a rozetřené v moždíři.
5/ Těstíčko. Voda a mouka! Zapomeňte na vajíčka, pivo a sníh z bílků (ne že by to nešlo, ale stačí…). Jen voda a mouka. Trochu soli a není od věci opět sušený česnek, nebo rybí omáčka, nebo víno. Jen lžíce. Každopádně nutností je teplota. Ledová!
6/ Smažíme. Do vyšší vrstvy (3 cm) vkládáme kousky obalené v mouce, v těstíčku rozmíchaném tyčovým mixérem. Na jednu minutu z každé strany. Hotovo, ubrousek na odsání tuku a servis. Mimochodem, toto celé platí i pro “vyplakané” cibulové kroužky. Amerika ve spreji.
Fotoservis
Kalamárové kroužky – šoupněte do vychucené mouky. Může být rýžová a tu vřele doporučuji…
V krabici – uzavřít, protřepat nemíchat. To není žádná legrace…
Namáčet do těstíčka – a vládejte do horkého oleje. Ne mnoho najednou…
Minutu – z každé strany. Pak na papír, odsát tuk a…
Servis – sypané jemnou himálajskou solí, s něčím čerstvým na odlehčení a česnekovou majonézou říznutou jogurtem…
Jen dvě věci mám takto upravené stejně rád. Čerstvou tresku a cibulové kroužky. Mňááám 😀
Pomalí stánkaři mi můžou. Udělat pá pá. Maximálně. MDMP






Mňam! To miluju. Ještě nikdy jsem nedělala. Ani jsem nepátrala, jestli se u nás dá sehnat čerstvé. Možná v Makru.
Petro v Makru určitě. Pravidelně je mívají ve velkém Tesco hypermartu.