Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kapusta – restovaná, zadělávaná, i v polévce

kapusta aTy tam jsou časy kdy jsem kapustu prostě nakrájel a jal se vařiti do bezvědomí ve vodě, nebo v lepším případě rovnou ve šťávě a masovém základu. Dnes už ji připravuji jako špenát či mangold a to napřed. Odložím v lednici a pak používám dva až tři dny. Kapusta je stále známá jen jako šlichta kydnutá pod pečené či dušené maso a s vařeným bramborem. Že se ta úprava nechá snadno vylepšit a tím i přiblížit těm z vás kteří ji právě takto opravdu neradi je celkem nasnadě. K myšlence připravit následující popis mne přivedl kolega, který se už jen při vyslovení slova KAPUSTA zatvářil opravdu hrozně. Typický pacient své doby 😀

Takže moderně prosím

Z jedné poměrně malé a lehounké hlávky (protože na váhu kaputa lehká je) jsem si dovolil připravit dobrých 8 porcí ve třech sobě podobných a přesto rozdílných úpravách, a navíc jednu polévku. Vždy jsem vycházel z jednoho základu – netrápit ji zbytečně dlouhým varem.

 

1/ Nevařit, ale blanšírovat!

>> Na první jídlo a pouze dvě porce jsem použil vrchní listy. Samozřejmě že ne ty úplně vrchní jak je dostanete v obchodu.

 

– Popravdě jsem už takový oprsk, že je ulamuji s přesvědčením "chci tu hlávku a ne bordel z pole". Ať si to vyřeší sami. Já mohu nakupovat jinde pokud se jim můj přístup nelíbí. Například na farmářských trzích, kde takto očištěnou zeleninu mají automaticky. Nicméně tentokráte v Lidlu a vše OK.

 

>> Takže listy bez hrubých žeber od košťálu jsem překrojil podélně na čtyři díly a pokrájel na asi centimetr široké nudle. Vhodil do většího množství nesolené vroucí vody a po šesti minutách varu zcedil. Okamžitě poté také zalil v míse ledovou vodou. A po minutce opět vycedil. To je celé.

 

2/ Nedusit, ale přidávat

>> Další dvě jídla si vyžádala stejnou přípravu, jen už z celé hlávky. Samozřejmě opět bez vrchních listů a košťálu který se opravdu nedá jíst. Ničemu ale neuškodí vyvařit jej v zeleninové polévce, nebo s květákem při jiné přípravě. Každopádně stejně jako výše připravené nudličky  chlazené kapusty v této podobě jsou už jen posledním doplňkem budoucího oběda.

 

Pečený marinovaný plátek krkovice a restovaná kapusta s opékaným bramborem

 

Tento recept jsem už narychlo dával sem. Takže jen obrázek.

marinovaná krkovice a restovaná kapusta s opékaným bramborem

 

Vepřová krkovice pečená ve vlastní šťávě s restovanou kapustou a opékaným bramborovým knedlíkem

>> Bohužel jsem musel použít krkovičku, ale vykostěné kolínko bez kůže opravdu doporučuji. Je mnohem lepší. Hovězí guláš si také raději připravíte z kližky a ne z krku. Každopádně stačí jen maso nakrájet, promíchat s hrubě krájenou cibulí a posekaným česnekem, přidat po špetce soli, kmínu, pepře. To vše necháme odležet ideálně přes noc v lednici. Pak pečeme v troubě zakryté při 160°C asi hodinu, zalijeme horkým vývarem a po desíti minutách zahustíme lžicí jíšky. Doděláme úplně doměkka.

>> Bramborové knedlíky, přesněji plátky připravené podle už daného a dle mého názoru ukázkového receptu zcela jednoduše zprudka opečeme na horkém sádle. Úplně stačí z jedné strany. Položíme na talíř společně s masem, malým množstvím šťávy a kapustou, předem připravenou, jen ohřátou restováním společně s vyškvařeným plátečkem dobré slaniny. Ale klidně jen na filmu z oleje nebo sádla. Každopádně solíme a pepříme, přidání jemně posekaného česneku je osobní volba. Ovšem v tomto případě by měla stačit dobře vychucená šťáva z masa.

 

vepřová krkovice pečená ve vlastní šťávě s restovanou kapustou a opékaným bramborovým knedlíkem…

Vepřová krkovice pečená ve vlastní šťávě s restovanou kapustou a opékaným bramborovým knedlíkem01

 

Květáková polévka s kapustou

>> Brnkačka a tentokráte bez brambor jak běžně nebývá zvykem. Do vody z uvařeného květáku (1,5 litru) zavaříme dvě lžíce jíšky a přidáme po 50.gramech dorůžova osmažené cibule s mrkví. Pomalu provaříme asi 15 minut.

 

– Přidáme (ale není to nutné) nějaký dobrý párek. Proč ten samostatný odstavec? Já totiž opět použil neskutečný ďábelský kabanos zmíněný například tady a ten nejen že udělal v podstatě celou chuť polévky, ale taky barvu dík obsažené paprice.

 

>> Nakonec ještě jednou zahustíme a také ochutíme vajíčkem. Opět připomínám správný postup: polévkou jen mírně vroucí zamícháme jedním směrem a vytvoříme vír. Vlijeme lehce rozmíchané vejce a pokračujeme stejným směrem. Pak zastavíme míchání do protisměru a necháme chvíli zlehka probublávat. Odborník by řekl, že je žádoucí aby vejce nebylo rozmícháno rovnoměrně a občas byly vidět i cítit v ústech kousky jak bílku, tak žloutku.

 

no a nakonec přidáme drobnůstek co hrdlo ráčí, já v tomto případě jen už předem připravenu hrst kapusty, no, hrst to byla řádná, polévka byla pro letošek jednou z nejlepších jaké jsem si takto připravil a jedl jsem ji s opravdovým nadšením…

květáková polévka s blanšírovanou kapustou

 

Málem bych na to zapoměl!!!

>> Do hotového masa jsem těsně před dokončením, tedy asi deset minut před vypnutím trouby vmíchal několik kousků brambor. Samozřejmě je nevidíte dříve a výše, protože jsem vybíral jen maso a šťávu na talíř s kapustou a knedlíkem. Pak ještě jsem to co zbylo po odebrání dvou porcí masa zadělal další hromádkou předpřipravené kapusty a nechal už jen ospočívat v troubě.

 

i takto může vypadat klasika…

Vepřová krkovice pečená ve vlastní šťávě zadělaná kapustou a bramborem01

 

A pak je tady ještě takový poslední pokus o vaši pozornost

>> To jsem si takhle domů donesl rovnou od řezníka dříve zmíněnou krkovici. Ty dva kousky, plátky na straně od kotletky jsem nechtěl obětovat troubě a tak jsem je pouze obalené v mouce se solí a pepřem opekl na másle s oliváčem a zalil přímo na pánvi deckou červeného suššího vína. Po chvíli deckou vývaru, přidal nově objevenou šíleně pálivou ruskou hořčici a nechal bez poklice pěkně v poklidu probublávat a měknout. Nakonec nebylo ani třeba jakkoli redukovat a vychucovat šťávu. Nalít na hromádku opět předem připravené kapusty na slanince a mačkané brambory bylo jen…

 

takhle to mám hrozně rád…

Krkovice na víně a hořčici s kapustou a brambory

 

No není to s tou kapustou nakonec docela sranda?

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Kapusta
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

3 Responses to “Kapusta – restovaná, zadělávaná, i v polévce”

Komentáře